Paveldas Kaune niokojamas toliau

Vakar rytą Kaune nugriautas vienas paskutinių XIX amžiaus pastatų. Jo apsaugoti nespėję paveldo specialistai tikina, kad objektas sunaikintas neteisėtai, o griovėjai tvirtina turintys visus miesto valdininkų išduotus leidimus pradėti statybas.

Laikinosios sostinės senamiesčio vertingų kultūros paveldo objektų sąraše pastatas buvo įrašytas kaip buvęs Aleksejevų dvarelio namas. 1870-aisiais statytas medinis namas dabartinėje Jonavos gatvėje jau kurį laiką nė iš tolo nepanėšėjo į saugomą – kelerius metus stovėjo apleistas ir neprižiūrimas. „Tai tiesiog barbarizmas, jei galima šitaip elgtis su mūsų istorija, architektūros palikimu”, – LŽ sakė 2006 metų Nacionalinės premijos laureatė, architektūros istorikė ir menotyrininkė Nijolė Lukšionytė-Tolvaišienė.

Į įvykio vietą vakar susirūpinusių aplinkinių gyventojų ir žurnalistų iškviestiems paveldosaugininkams teliko konstatuoti faktą, kad vienas paskutinių Kaune sodybinių namų su portiku buvo visiškai sunaikintas. Pasak paveldo sergėtojų, į miesto vertingų kultūros objektų sąrašą įtrauktas, bet vis dar neįregistruotas senovinis pastatas nugriautas nelegaliai. Esą jį įsigijusiai bendrovei „Modernora” statybų leidimas nebuvo išduotas. Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros bei Statybos leidimų ir infrastruktūros skyrių specialistai tvirtino neturintys jokių tai patvirtinančių dokumentų.

Tačiau „Modernorai” atstovaujančios įmonės „Būsto sprendimai” direktorius Kęstutis Malakauskas tikino, jog šiems darbams būtini leidimai buvo gauti. „Dar prieš pusmetį bendrovė kreipėsi į Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėją Ireną Vaškelienę ir paprašė leisti vietoj dvarelio pradėti naujas komercinio pastato statybas. Kai sulaukė atsakymų iš paveldosaugos specialistų ir architektų, kad pastatas yra bevertis, netrukus gavo ir savivaldybės leidimą”, – aiškino Malakauskas.

Jei spėjimai, jog Aleksejevų medinis dvarelis nugriautas nelegaliai, ir pasitvirtintų, tai padariusi įmonė atsipirktų vos kelių tūkstančių litų bauda.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Paveldas Kaune niokojamas toliau"

  1. Dana

    Jei Medinorai uz savavaliska istorinio pastato nugriovima gresia tik keliu tukstanciu litu bauda, tai kelias komercininkams toliau naikinti salies istorini pavelda – visiskai atviras. Taciau, jei Medinora butu priversta si pastata naujai atstatyti, nei vienai komercinei bendrovei nekiltu noras griauti istorines vertes pastatus. Pries griaunant, komercininkai susimastytu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.