Vertinant egzaminų darbus gali kilti nesusipratimų

Prieš kelis mėnesius Valstybinė lietuvių kalbos komisija patvirtino naująsias Privalomosios ir pasirenkamosios skyrybos taisykles.

Pasak miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Česlovos Mocevičienės, bendrojo lavinimo mokykloms privaloma vadovautis naujosiomis Skyrybos taisyklėmis. Tad kitų metų pavasarį dešimtokai ir abiturientai lietuvių gimtosios kalbos egzaminus laikys pagal naująsias Skyrybos taisykles. Jomis remsis ir egzaminų užduočių rengėjai bei tikrintojai.

Kaip sakė vedėjo pavaduotoja, taisyklės tapo liberalesnės, daug kur leidžiama autorinė skyryba. Kai kur jau galima nebedėti skyrybos ženklų, tačiau jeigu mokiniai laikysis senųjų taisyklių, nė vienas neturėtų nukentėti. Kai kurie mokytojai baiminasi, kad vertinant mokinių egzaminų darbus gali kilti nesusipratimų tarp vertintojų. Rekomendacijos, kaip taikyti naująsias Skyrybos taisykles, mokyklas pasieks sausio mėnesį.

Nuo 2008 metų vietoje dabar organizuojamų lietuvių gimtosios kalbos testo ir teksto interpretacijos egzaminų šalies abiturientai laikys vieną lietuvių gimtosios kalbos brandos egzaminą. Jį sudarys teksto rašymo ir suvokimo dalys.

Norint gauti brandos atestatą, reikia išlaikyti keturių vidurinio ugdymo programos dalykų brandos egzaminus: lietuvių kalbos (gimtosios ar valstybinės) ir trijų kitų mokomųjų dalykų pasirenkamuosius egzaminus. Iš viso galima rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 5 pasirenkamuosius egzaminus. Besimokantieji lietuvių kalbos pagal gimtosios kalbos programą turi išlaikyti du privalomuosius lietuvių kalbos egzaminus – testą ir teksto interpretaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.