Kraujagyslių plėtimas – nuo infarkto

Širdies infarktas, laikytas vyresnio amžiaus žmonių liga, vis dažniau ištinka vis jaunesnius žmones.

Pasak Jūrininkų ligoninės Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyriaus vedėjo Valentino Jokšo, jau nestebina trisdešimtmečiai, kuriems diagnozuojamas širdies nepakankamumas arba ištinka infarktas.

Šias ligas lemia netinkama mityba, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, rūkymas, intensyvus darbas ir jį lydintys stresai bei pervargimas.

Nuo minėtų širdies ligų gelbsti kraujagyslių praplėtimo procedūra, dar vadinama perkutanine koronarine intervencija.

Praėjusį penktadienį Jūrininkų ligoninėje penkiems sunkesniems ligoniams kraujagyslių praplėtimo procedūras atliko ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos medikai.

Plečia vielute

Perkutaninė koronarinė intervencija Jūrininkų ligoninėje, kaip ir kitose Baltijos šalių medicinos įstaigose, kur gydomos širdies ligos, atliekama daugiau nei dešimtmetį.

Procedūra panaši į operaciją, tik jos metu medikas pacientui neatveria krūtinės ląstos. Ligonio kojoje arba rankoje padaromas nedidelis dūris, per kurį į kraujagyslę įvedama speciali vielutė.

Ši vielutė, kurios kelią kraujagyslėmis medikas stebi monitoriuje, vedama iki pat paciento širdies. Taip plečiamos kraujagyslės ir jose atkuria kraujotaka.

Ant vielutės esantis metalinis karkasas lieka kraujagyslių viduje, taip ir vėliau palaikydamas jų praeinamumą.

Išvengia skalpelio

Visos intervencijos metu pacientui taikoma vietinė nejautra, tad žmogus gali bendrauti su gydytoju ir pasakyti, kaip jaučiasi.

Tokios procedūros metu daromas tik dūris, bet ne pjūvis, pacientai pagyja ir tampa darbingi kur kas greičiau nei po operacijos. Vos po keleto dienų jie jau gali palikti ligoninę.

Vien šiemet tokia procedūra Jūrininkų ligoninėje atlikta 700 įvairaus amžiaus žmonių, kuriems dėl šios intervencijos sumažėjo rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ir atsidurti po chirurgų skalpeliu.

Operavo penkis

Paprastai kraujagyslių praplėtimo procedūrą atlieka 1 – 2 medikai ir 2 – 3 slaugytojos.

Tačiau praėjusį penktadienį prie operacinės stalo dirbo trys gydytojai – V.Jokšas ir jo kolegos iš Latvijos: Andrejis Erglis (Andrejs Erglis), Latvijos kardiologų draugijos pirmininkas ir P.Stradins ligoninės Kardiologijos klinikos vadovas, bei tos pačios Rygos gydymo įstaigos kardiologas Indulis Kumsaris (Indulis Kumsars).

Medikai per dieną atliko penkias intervencijas specialiai atrinktiems sudėtingesniems ligoniams. Daugeliui jų turėtų būti atliekama operacija, bet ligoniai jos atsisakė dėl ilgai trunkančio pooperacinio laikotarpio.

V.Jokšas teigė, kad paprastai tokio sudėtingumo ligoniai Jūrininkų ligoninėje operuojami 1 – 2 kartus per savaitę, bet ne penkis kartus per dieną, kaip tąkart.

Penktadienį gydyti pacientai, kurių amžius svyruoja nuo 49 iki beveik 80 metų, pasak pašnekovo, jaučiasi neblogai ir šiuo metu jau turėtų būti namuose.

Svarbi patirtis

Gydytojai iš Latvijos penktadienį į Jūrininkų ligoninę atvyko pirmąkart, tačiau su Klaipėdos medikais bendradarbiauja jau kone dešimtmetį. Su kitų Lietuvos miestų – dar seniau. Jau nebe pirmus metus Lietuvos, Latvijos ir Estijos medikai yra susibūrę į Baltijos šalių kardiologų bendriją.

Kuo reikšmingas šis bendradarbiavimas?

A.Erglis dienraščiui „Klaipėda” sakė, kad toks kardiologų bendradarbiavimas abipusiškai naudingas.

„Džiaugiuosi, kad taikome panašius standartus, atlikdami procedūras. Dėl panašaus darbo stiliaus galime galvoti ne apie procedūrų atlikimo techniką, bet dalintis idėjomis, tobulinti operacijas”, – džiaugėsi A.Erglis.

Svečias neslėpė, kad ir iš lietuvių, kurie nedaug nusileidžia kardiologijos srityje, yra ko pasimokyti, nes mūsų gydytojai – labai geri ir kvalifikuoti, tik apmokėjimo už procedūras sistema – prasta.

Su tuo sutinka ir V.Jokšas, pastebėjęs, kad kraujagyslių praplėtimo procedūra, įvertinta 2,5 tūkst. Lt, kainuoja pigiau negu jai naudojamas tinklelis, kurio kaina – 3,5 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.