Nepaprasti N. Puteikio nuotykiai policijoje

Vakarykštė diena, paženklinta sunkaus girtumo laipsniu, uostamiesčio politikui ir paveldosaugininkui Nagliui Puteikiui įsimins ilgam. Pakliuvimas į policiją gali sužlugdyti ne tik atvirai dėstomus planus tapti uostamiesčio meru, bet ir visą politinę ar net profesinę karjerą.

Būdamas neblaivus N. Puteikis sulaikytas, policininkų teigimu, bandant patekti į svetimą automobilį. Į laikinojo sulaikymo kamerą uždarytas politikas nesirinkdamas žodžių keikė pareigūnus ir grasino juos atleisti iš darbo.

Tėvynės sąjungos, kurios Klaipėdos skyriaus pirmininkas yra N. Puteikis, vadovybė dėl nemalonios istorijos prieš artėjančius rinkimus neslėpė apmaudo. Galimų griežtų sankcijų neneigė ir politiko darbovietės – Kultūros paveldo departamento – vadovai.

Sunkus girtumo laipsnis

Vakar, apie 8 val., policijos patruliai ties Taikos prospekto 101 namu, prie „Debreceno” prekybos centro, sulaikė neblaivų vyriškį, kuris bandė įsėsti į svetimą mašiną.

Paaiškėjo, jog tai – Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas N. Puteikis. Anot pareigūnų, jis nesiorientavo vietovėje, negalėjo pasakyti, kur gyvena, tad buvo pristatytas į artimiausią – 3-iąjį – policijos komisariatą.

Čia valdininkui nustatytas 2,56 prom. girtumas, o už viešosios tvarkos pažeidimą surašytas protokolas. Anot teisėsaugininkų, jam gresia bauda iki 40 litų. Paprastai pirmą kartą žmonės tik įspėjami, tačiau N. Puteikis buvęs labai netaktiškas, tad turėtų būti nubaustas.

Policininkų teigimu, į komisariatą atvežtas N. Puteikis necenzūriniais žodžiais išvadino budėtojus bei pagrasino, kad jie neteks darbo.

Pareigūnams neliko nieko kito, kaip agresyviai nusiteikusį vyrą palikti išblaivinti laikinojo sulaikymo kameroje.

Problemiška buvo ir N. Puteikio uždarymo į kamerą procedūra. Surašius jo daiktus ir palikus juos saugoti politikas pareiškė, kad išėjęs iš komisariato apkaltinsiantis pareigūnus pavogus neva kišenėje laikytą milijoną.

Pelnė rinkėjų palankumą

Vakar rytą uostamiesčio 3-iojo PK budėtojų skyriuje N. Puteikis jautėsi drąsiai. Laikinojo sulaikymo kameroje sėdėjęs neblaivus valdininkas bei politikas, palaikomas kitų sulaikytųjų, „ant trijų raidžių” siuntė policininkus ir negailėjo jiems įvairių epitetų.

Apie vidurdienį, kai „Vakarų ekspreso” reporteriai lankėsi 3-iajame PK, laikinojo sulaikymo kamerose sėdėjo ne tik N. Puteikis. Jo kaimynystėje „svečiavosi” vienas garsus pusamžis vagišius, nusikalsti linkęs bei savo asmenybę nuslėpti bandęs 18-metis ir moteris.

Į mūsų klausimą apie savijautą N. Puteikis atsakė, jog jam norisi į tualetą, tačiau vos tik vienas policininkas prisiartino prie grotuotų politiko vienutės durų, šis suriko: „Eik tu na…”.

Iš pradžių N. Puteikis tvirtino nežinantis, už ką yra sulaikytas, vėliau sakė, kad už išreikštą nuomonę apie policininkus.

„Jie man neleido paskambinti nei žmonai, nei tėvui, nei advokatui. Mano, kaip asmens, teisės yra pažeistos”, – tikino N. Puteikis. Tačiau policininkai tvirtino, kad netrukus po to, kai vyras pateko į komisariatą, buvo paskambinta jo žmonai ir paprašyta jį pasiimti. Ši taip ir nepasirodė.

Pašnekesį su sulaikytuoju trukdė ne tik prasta politiko sveikata, bet ir tarp jo kaimynų užvirusi diskusija. Išgirdę, jog aršusis vyras yra konservatorius, svarstė ar už jį verta balsuoti. Galiausiai 18-metis apsisprendė ir garsiai sušaukė: „Tu būtum geras meras. Aš balsuočiau, jei tau valdant būtų galima gerai išgerti”.

N. Puteikis į būsimų rinkėjų palankumą nesureagavo ir vėl pasiprašė į tualetą. Tai išgirdę ir kiti suimtieji panoro tuštintis, tad budėtojams teko juos vesti į tualetą. Tuo metu N. Puteikis, sulaukęs palankaus momento, į policininką sviedė žiebtuvėlį.

Liberalcentristai aplenkė konservatorius

Laikas nenumaldomai ėjo, politikas blaivėsi, o norinčių jį pasiimti iš policijos vis neatsirado. Galiausiai komisariate pasirodė vienas uostamiesčio liberalcentristas. Senas N. Puteikio draugas pasirašė reikiamus dokumentus bei patikrino, ar grąžinami visi politiko daiktai.

Draugui nespėjus sutvarkyti visų formalų tarpduryje pasirodė Tėvynės sąjungos narys, TV3 laidos „TV pagalba” vedėjas Jonas Stanevičius ir išsivedė bendrapartietį.

Šis dar spėjo pasakyti, kad dėl savo nuotykio vis dėlto gailisi. „1999 metais man buvo nutikusi panaši istorija – tada netekau kultūros viceministro posto”, – neslėpė politikas.

Šiandien N. Puteikis vėl turėtų apsilankyti policijoje – jam turi būti pranešta, kokia bauda bus nubaustas.

Politiko iškoneveikti komisariato budėtojai sakė, jog taip besielgiantys valdžios vyrai jiems ne naujiena. Tačiau jie buvo atlaidūs. „Dėl pareigūnų įžeidimo protokolo nerašysime”, – žadėjo jie.

Redakcijos duomenimis, incidento išvakarėse N. Puteikis lankėsi nuotraukų, kuriose įamžintas uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius, parodos atidaryme, vėliau šventė bare „Troba”. Dar anksčiau, vidurdienį, jis pastebėtas gurkšnojantis Savivaldybės kavinėje.

Reakcija – dviguba

Konservatorių vadovybė, vakar apie nemalonėn patekusį kolegą klaipėdietį pirmiausiai sužinojusi iš žurnalistų, neslėpė apmaudo.

Iš pradžių paklausta, kaip partija reaguoja į viešumoje girtus pasirodančius, o vėliau policijos nuovadoje atsiduriančius kolegas, konservatorių pirmininko pirmoji pavaduotoja Rasa Juknevičienė nustebo.

„Na, pas mus nebūna tokių atvejų. Tikrai. Sakote, N. Puteikis įkliuvo? Jo elgesį vertins partijos Priežiūros komitetas. Mes tikrai reaguosime, bet aš pirmą kartą girdžiu apie tokį incidentą. Jei tai tiesa, prieš artėjančius savivaldos rinkimus labai prastai atrodys. Nors net ir rinkimų nereikia – toks elgesys netoleruotinas. Mes būtinai reaguosime”, – „Vakarų ekspresui” sakė parlamentarė.

Kultūros paveldo departamento Juridinio ir personalo skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Brandišauskienė atsisakė plačiau komentuoti pavaldinio veiksmus.

„Kokia turi būti reakcija, numato Valstybės tarnybos įstatymas. Dar anksti ką nors kalbėti”, – sakė ji ir pasiūlė kreiptis į atstovę spaudai Aušrą Dulevičiūtę-Kavaliauskienę.

Ši tikino, kad kol nėra gautas oficialus policijos pranešimas, patvirtinantis faktus, jokios reakcijos negali būti.

„Kai gausime oficialią informaciją, greičiausiai bus sudaryta komisija. Tačiau teritorinio padalinio vadovas, vykdydamas savo funkcijas, nebūtinai turi kasdien ateiti į darbą aštuntą ryto. Jis gali važinėti po kultūros vertybių objektus. Žinoma, jei išties tai, ką sakote, yra tiesa, gali būti pažemintas valstybės tarnautojo vardas, o už tai gresia nuobauda”, – mūsų dienraščiui sakė A. Dulevičiūtė-Kavaliauskienė.

Politikai girtauja

N. Puteikis yra ne pirmas politikas, kuriam nemalonumų gali pridaryti pomėgis nesaikingai vartoti alkoholinius gėrimus.

Absoliučiu lyderiu šioje srityje galima vadinti buvusį parlamentarą ir Kauno merą Vytautą Šustauską. Jis 2005-aisiais Klaipėdoje prie kioskelio vaišinosi alumi ir nereagavo į policijos pareigūnų raginimus nesėsti prie vairo.

Savo prabangaus limuzino akseleratorių V. Šustauskas greitkelyje Klaipėda-Vilnius spaudė tol, kol pasiekė 200 km/h greitį, nesuvaldė automobilio ir vertėsi aštuonis kartus.

2003 metų sausio 6-osios naktį uostamiestyje, Taikos prospekte policijos patruliai sustabdė automobilį BMW, kuriuo važiavo neblaivūs tuometiniai liberaldemokratai Dmitrijus Lopatinas ir Tomas Bielinskas. Pastarasis net buvo užsirakinęs automobilyje, todėl policininkai neblaivų vyriškį išprašė tik pro langą į saloną papurškus ašarinių dujų.

Šią Seimo kadenciją netoli Raseinių į mįslingą avariją buvo patekęs parlamentaras Gintautas Mikolaitis. Jis kartu su avarijoje sužalotu bendrakeleiviu prieš nelaimę sėdėjo pakelės užeigoje, o rėžęsis į vilkiką pabėgo iš įvykio vietos.

Dar viena alkoholio auka – parlamentaras Juozas Palionis, kuris buvo sučiuptas neblaivus vairuojantis netoli Vilniaus. Politikui skirta 1 tūkst. 750 litų bauda ir 20 mėnesių uždrausta sėsti prie vairo.

Visuomenės akiratyje buvo atsidūrę ir kiti politikai, neatsargiai vartoję alkoholį. Praeitą Seimo kadenciją parlamentaras Kęstutis Skamarakas posėdžių salėję per savo gimtadienį viešai ragavo brendį bei vaišino kolegas. Stipraus gėrimo taurelę viduryje dienos Seimo restorane kilnojo parlamentaras Vytautas Čepas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.