Buriamos jėgos prieš piktybinius rūkalius

Likus trims savaitėms iki tos dienos, kai kavinėse, baruose, restoranuose ir diskotekose bus draudžiama traukti dūmą, dar neapsisprendžiama dėl naujos tvarkos įgyvendinimo mechanizmo.

Klaipėdos viešojo maitinimo įstaigos kol kas težino, kokia materialinė atsakomybė dėl nuo kitų metų sausio 1-osios įsigaliosiančių Tabako kontrolės įstatymo nuostatų nesilaikymo laukia būtent jų.

Tuo tarpu Latvijos rūkaliams 2008-aisiais bus dar sunkiau – inicijuotas siūlymas uždrausti rūkyti visose viešose vietose.

Trauko pečiais

Boulingo-baro „Luxor” direktorius Stanislovas Aleinikovas „Vakarų ekspresui” sakė, kad įsigaliojus draudimui rūkyti viešose vietose su tvarkos nesilaikančiaisiais bus bandoma susitarti gražiuoju.

„Nesame koks nors alubaris, mūsų klientai – kultūringi ir padorūs, todėl tikimės, kad nemalonių incidentų pavysk išvengti. Priešingu atveju į pagalbą teks pasitelkti vakarais pas mus budinčius apsaugininkus”, – sakė S. Aleinikovas.

„Luxor” vadovas vis dėlto žadėjo pasirūpinti be cigaretės negalinčiais gyventi žmonėmis: „Lauke reikės pastatyti didelę didelę peleninę. Juk kai išgeri, daugeliui atsiranda didelis noras parūkyti.”

Alaus daryklos-restorano „Memelis” vadybininkė Lijana Giedraitienė teigė, kad dar neapsispręsta, ką gi daryti su piktybiškais tvarkos pažeidėjais.

„Visada atsiranda tokių, kurie pavartoję alkoholinių gėrimų nepaiso jokių taisyklių. Sprendimą, kaip su jais teks kovoti, priimsime iki Naujųjų metų”, – sakė ji.

Restorano „Boogie-Woogie” vadybininkė prisipažino, kad šiuo klausimu dar apskritai jokių diskusijų su vadovybe ir personalu nebūta: „Nedrausmingų lankytojų tikrai nemesime lauk, ieškosime kompromiso. Be to, didelių problemų kilti neturėtų, nes pas mus lankosi tik kultūringa liaudis.”

Naktinio klubo „Honolulu” administratorė Neringa Širvytė taip pat negalėjo įvardinti konkretaus kontrolės mechanizmo: „Dar galvojame, ar mesim klientus lauk, ar bausime. Be abejo, mes nenorime ir nesiruošiame skriausti savo klientų, tačiau siekiame ir patys nenukentėti.”

Problemos – prie gyvenamųjų namų

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančiosios direktorės Eglės Dilkienės teigimu, jau kitą mėnesį įsigaliosianti nauja tvarka neturėtų sukelti rimtų rūpesčių nei lankytojams, nei viešojo maitinimo įstaigų darbuotojams.

„Numatyta, kad už Tabako kontrolės įstatyme nustatyto reikalavimo pažeidimą juridiniai asmenys bus baudžiamo nuo vieno iki penkių tūkstančių litų bauda. Tačiau tokių ekonominių sankcijų dėl vieno ar kito piktybinio kliento nereikėtų baimintis. Juk tikrai nebus taip, kad koks nors išgėręs asmuo ims ir prisidegs cigaretę, o tą pačią akimirką į viešojo maitinimo įstaigą įeis kontroliuotojai…”, – mūsų dienraščiui sakė E. Dilkienė.

Jos manymu, problemų gali kilti tik senamiesčiuose, gyvenamuosiuose namuose įsikūrusioms viešojo maitinimo įstaigoms.

„Kai nebebus galima rūkyti viduje, be abejo, rūkaliai eis į lauką. O dėl didelių rūkančiųjų kompanijų bei smarvės gali kilti kaimynystėje gyvenančių žmonių pasipiktinimas”, – sakė ji.

Į barus užsuks policininkai

Anksčiau skelbta, kad piktybiškai draudimų rūkyti nesilaikysiantys asmenys gali būti įspėti arba nubausti 20-50 litų dydžio bauda. Kokių veiksmų griebsis policija – taip pat dar neaišku.

Klaipėdos VPK Viešosios policijos Viešosios tvarkos Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius teigė negavęs iš Policijos departamento jokio konkretaus nurodymo.

„Kiekviename bare ar restorane nepasodinsi po policininką, bet, manau, apylinkės inspektoriai nuo kitų metų sausio 1-osios dažniau užsuks į jų aptarnaujamose teritorijose veikiančias viešojo maitinimo įstaigas…”

Beje, kol kas dar neaišku, ar kavinėse, naktiniuose klubuose ir restoranuose pasibaigus „smardadieniams”, bus leidžiama kurti specialius cigarų ar pypkių klubus.

„Toks reiškinys egzistuoja Latvijoje. Pavyzdžiui, Rygoje veikia keli tokie klubai. O kaip bus mūsų šalyje, dar nežinoma, nes toks siūlymas vis dar svarstomas Seimo komitetuose”, – sakė E. Dilkienė.

Draudimai rūkyti viešojo maitinimo įstaigose ar darbo bei viešose vietose galioja daugelyje užsienio šalių.

Draudimas rūkyti arba dūmo traukimo ribojimas galioja Estijoje, Maltoje, Švedijoje, Italijoje, Anglijoje ir Škotijoje. Airijoje ir Norvegijoje uždrausta rūkyti visose darbo vietose, restoranuose ir baruose. Nuo šių šalių neatsilieka ir Suomija, Danija, Prancūzija, Belgija, Latvija bei Čekija.

Beje, užvakar Latvija ryžosi siaurinti rūkančiųjų galimybes viešai pešti dūmą dar stipriau. Kaimyninės šalies vyriausybė jau pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama nuo 2008-ųjų uždrausti rūkyti gatvėse, parkuose, skveruose ir laiptinėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Buriamos jėgos prieš piktybinius rūkalius"

  1. Užsispyręs

    Prireikė daugiau kaip 500 metų uždrausti rūkymą, kuris nieko nesiskiria nuo kitų narkotikų.

  2. gabi

    bet nesamokne kazkokia uzdraust rukyt klubuose,gi zmoniu skaicius smarkei kris..o jei dar ir laiptinese ir visur kitur uzdraus tai jau is vis…. neturiu zodziu.gryna nesamone,jau geriau tada cigaretes is apyvartos isimtu 👿

  3. to gabi

    Kvaila tu kavaila :))) Tarkim visose uzsienio salyse uzdraudus rukyti kavine ir restoranuose APYVARTA ISAUGO, nes ateina seimos su vaikais, kurie uzsisako pietus, o rukaliai paprastai geria kavos ar alaus IR ILGAI RUKO VIENA CIGARETE PO KITOS

  4. geta

    kazkokia nesamone… gina nerukanciuju teises bei interesus,bet kad pazeidzia rukanciuju niekam nerupi…O gal tie,kurie ruko,tuoj visiskai zmonemis nebus laikomi… 👿

  5. diana

    laabai gerai! pagaliau galima bus lengviau atsikvepti 😛 . jeigu rukaliai nori nuodytis, tai tegu sedi namie ir smirdi 😀 !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.