Dovanai taip pat reikia šventiško rūbo

Išradingai ir su meile supakuota smulkmena pradžiugins ne mažiau kaip brangus daiktas

Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka nupirkti daugybę dovanų.

Sukame galvą, kad tik išrinktume tai, kas pradžiugins artimuosius, mylimus žmones, draugus, ir dažnai užmirštame, kad svarbus ne tik dovanos turinys, bet ir forma. O juk pradžiuginti gali nebūtinai brangus, madingas daiktas, bet ir šmaikšti, netradicinė, bet miela smulkmena, jei tik ji bus įdomiai pateikta, originaliai įpakuota. Būtent tokia dovana išliks atmintyje, nepasimes tarp daugybės kitų.

Dėmesys formai, ne vien turiniui

Psichologai teigia, kad dovanos žmonėms brangios ne dėl jų vertingumo ar praktiškumo, o kaip jausmų išraiškos simbolis. Dovana pirmiausiai primins dovanojusiojo dėmesį, jausmus, mintis. Todėl ne mažiau nei jos turinys svarbi ir pateikimo forma.

Sakoma, kad žmogų sutinka pagal drabužį. Ši nuostata tinka ir dovanoms. UAB „Sodo dizainas”, kurios parduotuvėse „Gėlės ir manufaktūra” prekiaujama ir dovanomis bei skiriama daug dėmesio originaliam jų pakavimui, vadovė Alina Tiriuvienė įsitikinusi, kad dovanojant pirmas įspūdis labai svarbus, todėl dovanos išorė netgi svarbesnė už pačią dovaną.

„Be to, dailus įpakavimas rodo dovanojančiojo meilę, dėmesį, iš jo gali suprasti, ar žmogus dovanoja nuoširdžiai, ar tu jam svarbus, ar jis rado laiko pagalvoti apie tave, ar tik atlieka pareigą. Juk nupirkti kokį nors daiktą gali kiekvienas. O dėl įpakavimo tenka pasukti galvą. Todėl dovanėlė gali būti visai nebrangi, kad ir kokia smulkmena, tačiau subtiliai įpakuota”, – įsitikinusi A.Tiriuvienė.

Jei vis dėlto pritrūkote laiko, paprasčiausia išeitis – parduotuvėje nusipirkti specialų puošnų maišelį dovanoms. „Tikras netaktas, jei dovanosite daiktą tame maišelyje, į kurį jį jums įdėjo parduotuvėje, nesvarbu, plastikinį ar popierinį”, – įspėja pašnekovė. Ji pastebi, kad užsienio šalyse, skirtingai nei pas mus, nė viena save gerbianti parduotuvė neišleis pirkėjo nepaklaususi, ar pirkinys skirtas dovanoti, o jei taip, tuoj pat jį gražiai, išradingai supakuos ir mokėti papildomai nereikės.

„Sodo dizaino” parduotuvių vadovė tikina, kad tokiu atveju gali išgelbėti gėlės. Jos sušildys, išreikš dėmesį. Jei jau dovana supakuota nelabai kaip, maišelis nelabai puošnus, prie jos galima visuomet pritvirtinti gyvų gėlių puokštę ar kokią šventinę nuotaiką kuriančią kompoziciją. Kalėdoms tiktų iš eglės šakelių, kankorėžių, uogų, džiovintų augalų sukurta kompozicija.

Tik svarbu neprarasti saiko, įspėja A.Tiriuvienė. Milžiniški, ryškūs plastikiniai kaspinai ar didžiulės drobinės juostos, blizgantis popierius tikrai nėra gero skonio ženklas. Atrodys pigu ir perkrauta. Šiuo metu yra didelis pasirinkimas kokybiškų, kuklių, subtilių puošimui skirtų medžiagų ir aksesuarų, juos ir reikėtų naudoti.

Staigmenas mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji

Parduotuvės „Balionų šalis”, kuri teikia ir dovanų pakavimo paslaugą, darbuotoja Jurgita Vaičekonytė sako, kad lietuviai pastaraisiais metais šventiškam dovanų įpakavimui skiria vis daugiau dėmesio ir ne tik kai jos dovanojamos vaikams. Dažniausiai pasitaikanti klaida – paskutiniam momentui pasilikti dovanų pirkimą ir joms išleisti visus pinigus.

„Ne dovanos kaina lemia, ar ji patiks, paliks įspūdį ją gavusiam žmogui. Todėl patarčiau dalį dovanoms skirtų pinigų iš anksto atidėti joms įpakuoti ir tuo pasirūpinti dar gerokai prieš šventes, nes vėliau išsirikiuoja eilės”, – sako pašnekovė. „Balionų šalis” gali pasiūlyti įvairių staigmenų ir siurprizų.

J.Vaičekonytė teigia, kad dovanų dekoravimo ir įpakavimo mados keičiasi. Žmonės nebenori vynioti daiktų į ryškų, blizgantį popierių ir puošti plastmasiniais kaspinėliais bei iš jų surištomis gėlėmis. Kur kas dažniau pageidaujama subtilesnio įpakavimo: įdomios faktūros kartono, popieriaus, puošto džiovintomis gėlėmis ar augalais, karoliukais, klasikinių šilkinių kaspinėlių.

Dovanoti skirti daiktai gali būti dedami į įvairių dydžių ir formų dėžutes – voko, cilindro, širdelės, apvalias, kurių jau nebereikia papildomai dekoruoti. Mat būna pagamintos iš specialaus puošnaus popieriaus, su paveiksliukais, kalėdine simbolika. Paprastesnes dėžutes, maišelius galima papuošti kriauklėmis, plunksnomis, eglutės žaisliukais, snaigėmis.

„Ypač netradiciškai galima suvynioti dovanas vaikams. Jiems skirtus žaisliukus, rūbelius ir skanėstus tinka sudėti į spalvingas saldainio formos dėžutes. Galime dovanėlę įdėti į didelio baliono vidų, kuriame tarp mažesnių pripūstų balionėlių išsiteks ir dovana. Tik ji neturi būti labai didelė”, – pataria „Balionų šalies” darbuotoja.

Ji tikina, kad staigmenos džiugina ir suaugusiuosius. Jiems skirtą dovaną galima sudėti į helio dujų pripildytus balionus, o šiuos – į didelę dėžę. Ją atidarius balionai netikėtai išskris ir pakils į orą. Galima žaisti ir įvairių dydžių dėžutėmis: nedidelę smulkmeną suvynioti į popierių ir įdėti iš pradžių į mažą, paskui – į kitą, didesnę, šią – į dar didesnę. Žmogus patirs netikėtą džiaugsmą, kol suras taip paslėptą dovaną.

Keičiasi laikai, keičiasi tradicijos

Neapsiriksite, jei dovaną įvyniosite į traškantį skaidrų popierių. Ypač tokia pakuotė tinka indams, keramikai, papuošalams, interjero elementams. Šalia galima pabarstyti puošnių priedų – džiovintų rožių ar kitų augalų žiedlapių, karoliukų, prieskonių – cinamono lazdelę, gvazdikėlių, perrišti spalvingu kaspinėliu. Jis gali būti ir iš augalinio pluošto, šiaudų, lino, nėrinių.

Vietoje paprasto popierinio dovanų maišelio, kuriais prekiaujama prekybos centruose, galima rinktis kur kas subtilesnį medžiaginį. Vaikams tiks raudonos Kalėdų Senelio kojinės formos, dekoruotas aplikacijomis. Nedidukę smulkmeną galima įdėti į prabangų šilkinį ar iš organzos pasiūtą maišelį, siuvinėtą karoliukais ar auksiniais siūlais. Jį galima numegzti pačioms iš spalvotų siūlų likučių.

Dėžutę dovanai taip pat nebūtina pirkti. Jei neišmesime dėžučių nuo įvairių daiktų, jas apklijavę įdomiu popieriumi arba nėrinių atraižėle, turėsime šventišką pakuotę. Vaikai mielai baltu popieriumi apklijuotą dėžę išpieš piešinėliais – seneliai, gavę joje sudėtas dovanas, tikrai apsidžiaugs.

Kai kurių dovanų ir pakuoti nereikia – jei dovanojate gražiai išleistą knygą, pakaks ją perrišti dailiu kaspinėliu ir užkišti už jo atviruką. Tą patį galima padaryti su rėmeliu nuotraukai, kitais didesniais daiktais, kuriuos sudėtinga gražiai suvynioti.

Parduotuvėse galima įsigyti specialios paskirties kalėdinių dovanų atributikos: megztą Kalėdų Senelio kepuraitę, skirtą vyno buteliui papuošti, Kalėdų Senelio, nykštukų figūrėlių su kaspinėliu – tiks pririšti prie bet kokio daikto. Stiklainėlį medaus ar uogienės galima uždengti puošniu medžiaginiu „dangteliu”, išmargintu eglutėmis ar snaigėmis.

Tačiau neturėtume užmiršti pagrindinės taisyklės: vis dėlto pakuotė neturi užgožti pačios dovanos, prie jos turi derėti. Jei paprastą tušinuką įdėsime į šilkinį siuvinėtą maišelį, atrodys nei šiaip, nei taip, o jei jame atsiras koks papuošaliukas, tegu ir kuklus, bus kaip tik. Nevykusiai atrodytų koks nors praktiškas daiktas (šlepetės ar kojinės), suvyniotas į karoliukais ir plunksnomis dekoruotą blizgų popierių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.