Kačių ir pelių žaidimai

A.Litvinenkos nunuodijimo bylos tyrimas klimpsta dezinformacijos ir versijų liūne

Buvusio Federalinės saugumo tarnybos (FST) karininko Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo bylos tyrimas vis labiau tampa siurrealistiniu spektakliu, teigia Londono laikraštis „Sunday Times”.

Laikraštis tvirtina, kad šis nusikaltimas – sąmokslas, kuris privertė garsųjį detektyvų rašytoją Le Karė raudonuoti iš gėdos.

Sveikas ar sunkiai serga?

Praėjusį savaitgalį Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Interfax” išplatino pranešimą, kad buvęs KGB karininkas, o dabar verslininkas Dmitrijus Kovtunas, kuris per Vokietiją atvyko į Londoną ir kartu su kitais dviem kolegomis susitiko su A.Litvinenka tą pačią lapkričio dieną, kai buvo apnuodytas, pateko į komą ir yra kritiškos būklės, nes irgi nukentėjo nuo polonio-210.

Susidarė įspūdis, kad svarbiausias liudininkas ir net galimas įtariamasis pavirto suokalbio auka.

„Interfax” žinia apie D.Kovtuno komą buvo didelė staigmena Maskvoje dirbančiam „Sunday Times” korespondentui Marijui Frankečiui, kuris vos prieš dvi valandas kalbėjosi su buvusiu KGB karininku, kuris jam sakė esąs sveikas.

M.Franketis dar kartą paskambino D.Kovtunui. „Esu sveikas, nežinau, kas prasimanė apie komą ir kam to reikia”, – britų žurnalistui sakė buvęs KGB karininkas.

Šis ir kiti panašaus pobūdžio epizodai paskatino „Sunday Times” padaryti išvadą, kad „A.Litvinenkos nužudymo tyrimas paverčiamas kačių ir pelių žaidimais, nes ant kortos pastatyti Rusijos ir Didžiosios Britanijos santykiai”.

Tonio Blero vyriausybė, palaikanti itin draugiškus santykius su prezidentu Vladimiru Putinu, patirtų didelį smūgį, jeigu būtų nustatyta, kad su A.Litvinenkos nužudymu yra susijusios oficialios Rusijos institucijos.

Ryja karčias piliules

Britų žiniasklaida pažymi, kad A.Litvinenkos nužudymo tyrimui didžioji politika vis labiau trukdo.

Praėjusią savaitę iš Londono į Maskvą atvykę Skotland Jardo detektyvai ilgai negalėjo kartu su kolegomis rusais apklausti dar vieno buvusio KGB karininko, o dabar verslininko Andrejaus Lugovojaus, kuris kartu su D.Kovtunu susitiko su A.Litvinenka tą lemtingą lapkričio dieną.

Britams vis buvo tvirtinama, kad A.Lugovojus sunkiai serga, tačiau pastarojo advokatas tikino, kad jo klientas tikrai negaluoja, bet parodymus duoti gali. Pagaliau vakar A.Lugovojus davė parodymus, bet jie, anot BBC, buvo formalūs.

„Sunday Times” rašo, kad į Maskvą atvykusiems britų sekliams nuolat tenka ryti karčias piliules, kai jų kolegos rusai svečiams prieš nosį užtrenkia daugumą durų, o oficialusis Londonas dėl to neprotestuoja.

Britų vyriausybė susidūrė su itin sunkia dilema. Viena vertus, T.Blero kabinetui būtų naudingiau, jeigu painų sąmokslą tiriantys sekliai pasiklystų versijų liūne. Tačiau, kita vertus, tokiu atveju daugumai britų iškiltų klausimas: ar tokia vyriausybė yra pajėgi kovoti su tarptautiniu terorizmu, jeigu jos tarnybos negali iki galo išnarplioti sostinėje įvykdyto nusikaltimo, susijusio su branduolinėmis medžiagomis, iš kurių „Al Qaeda” nesunkiai gali pasigaminti vadinamąją nešvarią bombą?

Tiria D.Kovtuno pėdsakus

Kitas Londono laikraštis – „Independent” – rašo, kad Didžiosios Britanijos specialistai, tiriantys A.Litvinenkos mirties aplinkybes, gali išvykti į Vokietiją patikrinti šioje šalyje rastų įkalčių.

Pasak laikraščio, taip gali būti, jeigu atsiras įtarimų, kad D.Kovtunas yra susijęs su A.Litvinenkos nunuodijimu.

Londono spauda primena, kad Vokietijos policija aptiko polonio-210 pėdsakų keliose Hamburgo vietose, kur buvo D.Kovtunas prieš išskrisdamas į Londoną: jo buvusios žmonos ir buvusios uošvės butuose, taksi, kuriuo jis važiavo į oro uostą, ir ant dokumentų, kuriuos jis užpildė.

Kol kas Vokietijos specialistai nepateikia D.Kovtunui kaltinimų, o nagrinėja neteisėto kontakto su radioaktyvia medžiaga versiją. Jie neatmeta galimybės, kad šis rusas galėjo būti apsinuodijęs poloniu ir paliko jo pėdsakų. Hamburgo prokuroras Martinas Kenkė sakė, kad yra „pagrindo įtarti, kad D.Kovtunas gali būti ne auka, o nunuodijimo autoriumi”.

D.Kovtunas turi leidimą gyventi Vokietijoje, primena „Independent”. Jis tarnavo SSRS armijoje Vokietijos Demokratinėje Respublikoje ir 1991 metais vedė vokietę, su kuria vėliau išsiskyrė. Laikraščio duomenimis, jis buvo Vakarų kompanijų, kurios ketino dirbti Rusijoje, konsultantas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.