Po A.Pinočeto mirties – riaušės Čilėje

Santjago centre vyko mitingų dalyvių susirėmimai su policija. Tūkstančiai žmonių Čilės sostinės gatvėse dalyvavo masinėse akcijose.

Augustas Pinočetas valdė Čilę 17 metų. Tai buvo tipiškas diktatorius, kurio dauguma nekentė dėl represinio valdymo ir kurį kai kas mylėjo už kampaniją prieš komunizmą.

Paskutiniaisiais savo gyvenimo metais A.Pinočetas, kuris mirė sekmadienį, būdamas 91 metų amžiaus, buvo paliegęs, politiškai nereikšmingas žmogus, kaltinamas dėl tūkstančių politinių priešininkų mirties, bet vis tiek kurstė aistras šalyje, kurią valdė nuo 1973 iki 1990 metų.

Tačiau net ir ištikimiausi šalininkai ėmė prarasti tikėjimą A.Pinočetu, kai 2004 metais paaiškėjo, jog jis slaptose bankų sąskaitose paslėpė milijonus dolerių, apie kuriuos niekada nepranešė mokesčių inspekcijai.

A.Pinočetas į valdžią atėjo per 1973 metų karinį perversmą, kurio metu buvo nušalintas išrinktas socialistų prezidentas Salvadoras Aljendė ir kurį rėmė Jungtinės Valstijos.

Ilgą laiką demokratiškai valdytoje Čilėje buvo imtasi politinio smurto – buvo nužudyta ar dingo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Nuo represijų, persekiojimo, kankinimų, komendanto valandos ir cenzūros į užsienį pabėgo 200 tūkst. čiliečių, o slaptoji policija inicijavo bendrą Pietų Amerikos diktatorių operaciją „Kondoras”, kurios tikslas buvo jų valdomose šalyse žudyti disidentus.

Atsisakęs prezidento įgaliojimų A.Pinočetas buvo armijos vadas, o vėliau – senatorius iki gyvos galvos.

Užsieniečiai dažnai nustebdavo sužinoję, kad daugiau kaip trečdalis Čilės gyventojų mylėjo atgailavimo nerodžiusį patriarchą ir uolų kataliką.

Šalininkai teigia, kad A.Pinočetas nustatė tokį kursą, kuriuo žengdama Čilė tapo pavyzdine Lotynų Amerikos ekonomika. 9-ajame dešimtmetyje jis leido, kad ekonomikai vadovautų Jungtinėse Valstijose parengti ekonomistai.

Čilės rinkėjai balsavo už jo nušalinimą nuo valdžios, 1990 metais jis perdavė valdžios įgaliojimus centro kairiųjų vyriausybei, kuriai vadovavo grįžę išeiviai.

Jis ėmė vadovauti ginkluotosioms pajėgoms, o 1998-aisiais išėjo į atsargą ir užėmė vietą Senate iki gyvos galvos, kurią taip pat buvo įrašęs į konstituciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.