Gyvūnai: draugai ir gydytojai

Turbūt visi mes vaikystėje norėjome turėti šunį. Dauguma tėvų nuolaidžiauja ir nuperka savo vaikams naminius augintinius. Tai ypač aktualu vaikams, nuo gimimo sergantiems cerebriniu paralyžiumi, Dauno liga, autizmu. Jiems gydytojai primygtinai rekomenduoja bendrauti su gyvūnais. Kuo gi mums naudingas gyvūnų pasaulis?

Šuo

Vaikams, turintiems judėjimo sutrikimų, bendravimas su šunimi ar kitais gyvūnais stimuliuoja veiklumą ir norą sveikti. Tai, kad šuo tavęs klauso, didina savivertę – ateityje tai teigiamai paveiks bendravimą su aplinkiniu pasauliu.

Kiekvienos veislės šuo turi savo gydymo profilį. Pavyzdžiui, karlikiniai pinčeriai padeda paderinti judesių koordinaciją. Jeigu sutrikusi vaiko rankų motorika, jam skiriama glostyti kokerį spanielį. Vidurinės Azijos ir vokiečių aviganių veislės šunys moko pacientus vaikščioti. Beveik kiekvienas šuo gali padėti sutrumpinti epilepsijos priepuolį.

Delfinas

Delfinų terapija dažniausiai naudojama cerebriniam paralyžiui, autizmui, Dauno sindromui gydyti. Tokių sutrikimų turinčių vaikučių – savas vidinis pasaulis, gerokai besiskiriantis nuo paprasto vaiko. Yra daugybė atvejų, kai vaikai, gimę su tokiomis ligomis, paliekami gimdymo namuose. Jau nuo gimimo momento jie jaučiasi nemylimi ir nesuprasti.

Delfinas draugauja su žmogumi, neturėdamas savanaudiškų tikslų. Jis, skirtingai nei naminiai gyvūnai, apsuptas romantizmo aureole, jam priskiriamos magiškos ir net antgamtinės savybės. Delfinas ir neprašomas supras mažylį, jam nereikia nieko sakyti, jis paprasčiausiai viską jaučia.

Delfinas labai subtiliai jaučia tai, kas jaudina vaiką, kuo šis serga. Gyvūnas neeikvoja energijos veltui, jis iškart veikia pažeistas vietas. Pabendravus su delfinu, gerėja bendra vaiko judesių motorika, kalbos funkcija, taisosi psichikos sutrikimai.

Bendravimas su delfinais teigiamai veikia vaiko vidinį pasaulį, psichiką. Stebėdamas, kaip delfinas žaidžia, mažylis atgauna vidinę pusiausvyrą. Dingsta baimės ir nerimas.

Katė

Jeigu jūs dažnai sergate peršalimo ligomis, šiaip negaluojate, įsigykite katę. Pūkuotas murklys padeda ir nuo nemigos. Miaukiančių padarėlių savininkai mažiau serga ir ilgiau gyvena. Katė padeda atsikratyti agresijos.

Bendrosios zooterapijos funkcijos:

1. Sąveika su gyvūnais pašalina stresą, normalizuoja nervų sistemos veiklą.

2. Bendravimas su gyvūnais padeda realizuoti save socialinėje aplinkoje. Reguliuoja santykius su žmonėmis, vysto komunikabilumą.

3. Esant ilgalaikiam stresui (artimo žmogaus mirtis ar liga), gyvūnas padeda atsigauti, atsikratyti uždaro rato būsenos.

4. Jausmas, kad tave supranta ir klauso, padeda labiau pasitikėti ne tik gyvūnu, bet ir pasauliu apskritai, didėja savivertė, todėl žmogus randa savyje jėgų įveikti sunkumus ir realizuoti tikslus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Gyvūnai: draugai ir gydytojai"

  1. ego

    o kuo zuikis padeda?

  2. nijole

    idomu ar yra zinoma kuo naudingi sveikatai sinsilos.as ju daug turiu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.