Į M. Mažvydo alėją Kalėdos šiemet neužsuks

Artėjant šventėms, surasti labiau nykesnę ir pavojingesnę vietą už M. Mažvydo alėją būtų sudėtinga.

Ypač nejauku vienintelėje miesto pėsčiųjų alėjoje vaikštinėti vakarais. Ir taip tamsoje skęstančioje vietoje nėra nė vieno artėjančių švenčių akcento.

Padėtį dar bando gelbėti kelios parduotuvės, pasipuošusios girliandomis ir vitrinomis, skelbiančiomis apie nuolaidas. Tačiau tai yra lyg lašas jūroje, ir nei šviesos, nei artėjančių linksmybių nuotaikos nepadidina.

Čia įsikūrę verslininkai ir netoliese – Liepų gatvėje – sėdintys valdininkai skirtingai vardija priežastis, dėl kurių M. Mažvydo alėja šiemet tapo ypač nyki.

Pirmieji aiškina, kad nėra reikalo investuoti lėšų į alėjos apšvietimą ir laikiną puošybą, antrieji tikina, jog dabar tai daryti visiškai netikslinga, nes po švenčių prasidės M. Mažvydo alėjos rekonstrukcija.

Gerinti apšvietimo šioje vietoje tamsiuoju sezonu miesto valdžia nesiruošia – kam pavėjui leisti pinigus, jeigu alėja kitąmet bus iš esmės pakeista?

Eglutės nebus

Kelintus metus iš eilės alėjos centro nebepuošia kalėdinė eglė, kurią pastatydavo ir įžiebdavo prekybos centras „Iki”.

Parduotuvės vadovas Tomas Žurauskas sako, kad šiemet apie tai net nebuvo pagalvota.

„Anksčiau eglutę dovanodavo Savivaldybė, mes pasirūpindavome puošyba ir pastatymu. Šiemet eglutės reikėtų ieškoti patiems. Klaipėdos regiono vadovas neįpareigojo tuo užsiimti, todėl jos nestatysime. Paskutinį kartą eglę puošėme prieš trejus metus, jau tada kažkaip nevykusiai ji atrodė”, – tikino T. Žurauskas.

Parduotuvės vadovas pasigedo ir kitų M. Mažvydo alėjoje įsikūrusių verslininkų iniciatyvos. Esą anksčiau kaimynai tardavosi, kaip bendromis jėgomis pagyvinti alėją prieš šventes, o šį kartą visi nuleido rankas.

Maži pas didelius neina

Smuklės „Jorkas” savininkas Žilvinas Malakauskas mano, kad net susijungę į būrį verslininkai nesugebėtų pagražinti alėjos veido. Finansinės galimybės per menkos, tikino smuklės šeimininkas.

„Jeigu miesto valdžiai nerūpi, kodėl mums turi rūpėti?” – retoriškai klausė jis.

Anot Ž. Malakausko, šiemet „Jorkas” papuoš smuklės vidų, o išorę pagyvins girliandomis. Daugiau verstis per galvą dėl kalėdinių akcentų verslininkas neketina, nes iniciatyvos, sakė jis, niekas nevertina.

„Jeigu ką nors gražaus norima alėjoje padaryti, tai Savivaldybė būtinai kaišios pagalius. Tuo ne kartą teko įsitikinti. Tam, kad čia būtų gražiau, privalo stengtis ne tik verslininkai, bet ir miesto valdžia. Visi laukia alėjos rekonstrukcijos, nors niekas nežino, ar jai pasibaigus nebus dar graudžiau”, – kalbėjo Ž. Malakauskas.

Per daug išlaidų

Su nerimu M. Mažvydo alėjos rekonstrukcijos laukia ir baro „Jola” savininkė Virginija Marcinkėnienė. Dėl šios priežasties veikli verslininkė taip pat nelinkusi investuoti į laikinus papuošimus.

„Alėjoje tamsu, nors į akį durk. Ir taip visas girliandas baro išorėje praeiviai nudrasko. Įsivaizduokite, jei pastatytume eglę, kas iš jos liktų. Vadinasi, reikia samdyti apsaugą, o ji nepigiai kainuoja”, – kalbėjo moteris.

Verslininkei liūdna, jog gyvenimas M. Mažvydo alėjoje vyksta iš inercijos. Žmonės – vis labiau apatiški. Tam esą yra priežastis – patalpų savininkai jas pernuomoja, o nuomininkai dėl bendro reikalo nelinkę galvų sukti.

„Jei Savivaldybė ką nors prieš šių metų šventes organizuotų, su mielu noru prisijungčiau, bet panašu, kad visi laukia rekonstrukcijos, ir šiemet pagrindine alėjos puošmena taptų sniegas. Bent jau šviesiau būtų”, – svarstė V. Marcinkėnienė.

Kas verslą daro – tas ir puošia

Miesto vyr. dailininkas Mindaugas Petrulis kaltų dėl prastos alėjos išvaizdos nelinkęs ieškoti. Vis dėlto, mano valdininkas, šventiniais akcentais turėtų pasirūpinti tie, kurie suinteresuoti pritraukti žmonių srautus į šią vietą.

„Prieš du mėnesius visus Klaipėdos verslininkus kvietėme į posėdį. Kartu aptarėme, kaip puošti miestą. Kas trukdė prisijungti M. Mažvydo alėjoje įmones turintiems savininkams? Jiems pirmiausia turi rūpėti jų verslo vietos prekinė išvaizda.

Kita vertus, aišku, jog alėja turi perspektyvą. Tuoj po Naujų metų čia prasidės rekonstrukcijos darbai. Alėja sušvis naujomis spalvomis – bus ir šviesu, ir gražu. Ar verta dabar mėtyti mokesčių mokėtojų pinigus laikiniems akcentams?” – svarstė M. Petrulis.

Jis tikino seniai kolegoms Savivaldybėje neduodantis ramybės ir vis primenantis, kad būtina į strateginį miesto planą įrašyti papildomą punktą, kuris reglamentuotų centrinės miesto dalies viešųjų zonų puošimą švenčių metu. Turint tokį projektą nebeiškiltų klausimų, kur ir kaip puošti uostamiesčio širdį.

M. Petrulio teigimu, toks punktas į strateginį miesto planą galų gale buvo įrašytas, bet darbai vyksta etapais, todėl projekto dar reikės palaukti.

„O dėl M. Mažvydo alėjos šventinės išvaizdos galima pasakyti tik tiek – arba žmonėms nėra noro, arba trūksta išmonės”, – pokalbį baigė miesto vyr. dailininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.