Originali laida – rizikinga investicija

Jos didenybė konkurencija juntama visur: vaikų darželyje, verslo įmonėje ar televizijoje. Šįkart LŽ pasidomėjo, kaip Lietuvos TV kanalai stengiasi konkuruoti tarpusavyje. Ieško naujų idėjų ar pasitiki seniai esančiais, jau kitų išmėgintais projektais?

Specialistai neretai pabrėžia, kad Lietuvai, kaip mažai valstybei, per didelė prabanga turėti keturis pagrindinius TV kanalus. Juo labiau kad jų eteriuose transliuojamos panašios laidos, o telenovelės, pokalbių šou rodomi dažniausiai panašiu metu. Įvairūs projektai, pasirodę vieno transliuotojo eteryje, netrukus nuvilnija per likusius kanalus.

Idėjos buvo ir bus vagiamos

Pavyzdžiui, rudenį pasirodžiusio ir nemenko populiarumo sulaukusio „Lietuvos šokių dešimtuko” naujas variantas nuo kitų metų sausio 6 dienos atsiras TV3 eteryje. Tik čia šokiai vyks ant ledo ir projektas vadinsis „Ledo žvaigždės”. Struktūra panaši – porą sudarys garsus ir negarsus žmogus. Skirtumas toks, kad nei vienas, nei kitas dalyvis nebus profesionalas. Pasiryžėliai ledo šokių intensyviai mokysis tris mėnesius. Paklausta, ar įmanoma konkurencija tarp nacionalinio ir komercinio kanalo bei ką ji mano apie panašias laidas skirtingose televizijose, LRT atstovė spaudai Virginija Bunevičiūtė sakė, jog idėjos visuomet buvo ir yra vagiamos bei įvairiai transformuojamos. „Televizija yra šou, tad kiekvienas nori parodyti kažką geriau ir patraukti žiūrovą”. V.Bunevičiūtė paminėjo, kad nacionalinis kanalas remiasi savo idėjomis, jų pagrindinis tikslas – kurti išliekamąją vertę turinčias laidas. Apie konkurenciją ir komerciją kalbėdama LRT atstovė spaudai pabrėžė, jog jie negali tapti per daug komerciški – kanalą nuolat akylai stebi dvylikos narių taryba. „Komerciniams kanalams šiuo požiūriu paprasčiau, šie nėra atidžiai prižiūrimi”, – sakė LTV atstovė spaudai.

Rizikuoti originaliais projektais pavojinga

TV3 vietinės produkcijos vadovas Liutauras Elkimavičius paprieštaravo V.Bunevičiūtei, neva kanalai vieni iš kitų vagiantys idėjas. Jo teigimu, visame pasaulyje vyrauja tos pačios tendencijos, plečiasi formatų rinka. Pasak jo, kad tai nėra idėjų vogimas – tai natūralus reiškinys. „Šiuo metu visame pasaulyje šokama. Vėliau bus daroma kas nors kita”, – samprotavo J.Elkimavičius. Be to, jo manymu, visi TV žanrai jau sukurti ir niekas naujų neišras, todėl nereikia stebėtis, kodėl laidos būna panašios. Visos pasaulio televizijos paiso temų ir formatų mados. Rizikuoti ir ieškoti naujų, niekur nematytų variantų komercinėms televizijoms tiesiog per daug pavojinga – o jei nepavyks? Juk ne visi gali investuoti į projektą, kurio sėkmė nenuspėjama.

Vis dėlto TV3 vietinės produkcijos vadovas, kalbėdamas apie naujus, niekur nematytus darbus, paminėjo laidas „Stresas” ir „Pagal mamą”, pasak jo, neturinčias jokių atitikmenų kituose kanaluose.

Keturi kanalai – ne per daug

L.Elkimavičius nesutinka su specialistų nuomone, jog keturių kanalų Lietuvai per akis. „Žiūrovas turi daugiau galimybių pasirinkti, kas jam patinka ir priimtina”. Jis mano, kad tikros konkurencijos tarp mūsų šalies kanalų nėra. Pasiteiravus, ar jis sutinka su nuomone, kad TV3 ir LNK yra bene vienintelės konkurentės, L.Elkimavičius teigė tikrai taip nemanantis ir nemenkinantis kitų televizijų. „Net tų mažesniųjų kanalų nebūtų galima nurašyti ir nevertinti kaip potencialiai galimų konkurentų”, – sakė TV3 vietinės produkcijos vadovas. Jis sutiko, kad LNK yra didžiausias varžovas kovoje dėl žiūrovų skaičiaus, bet pabrėžė, kad labai rimtai žiūri į bet kurį kitą kanalą. „Vertinam LTV laidas ir filmus, tačiau mus stebina vis labiau komercinė šio nacionalinio kanalo programa”, – sakė L.Elkimavičius.

„Dangus” – TANGO TV eteryje

Pernai panašius muzikinius realybės šou kūrusios LNK ir TV3 šįmet vėl nusprendė bristi į tą pačią balą. LNK „Kelias į žvaigždes 2” prasidėjo dar spalio pradžioje, o TV3 „Dangų 2” atidavė tam pačiam tarptautiniam televizijų tinklui priklausančiai „Tango TV”. Šis kanalas antrąjį muzikinį realybės šou pradės po Naujųjų metų.

„Mes turim savo tikslus, norime, kad ir „Tango TV” būtų žiūrimas” – paklaustas, kodėl šou perkeltas į kitą televiziją, paaiškino L.Elkimavičius.

Jis apgailestauja, kad šiemet iš projekto pasitraukė Andrius Mamontovas, bet džiaugiasi, jog pati šio šou kūrybinė grupė padidėjo. Kas ją sudaro, paaiškės jau prasidėjus antrajam muzikiniam realybės šou.

LNK televizijos atstovai apie originalių projektų paieškas kalbėtis nesutiko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.