Trigubos Andriaus Mamontovo gastrolės

Dainininko Andriaus Mamontovo svajonė apskristi pasaulį beveik išsipildė. Su Eimunto Nekrošiaus spektaklio „Hamletas” trupe jis buvo išvykęs į Seulą, lankėsi Tokijuje, o iš ten keliavo į koncertuoti į JAV.

„Laužo šviesa naktyje guodžia gaivina mane…” – kiekvienam lietuviui turbūt puikiai pažįstami buvusios grupės „Foje” dainos žodžiai. Koncertai JAV buvo skirti šių metų vasario mėnesį išleistam albumui „Saldi. Juoda. Naktis.” pristatyti, tačiau Amerikos lietuviai galėjo išgirsti ir senų Andriaus Mamontovo grupės šlagerių. „Keista būtų jų negroti – tai prilygtų nusikaltimui. Galbūt vieniems šios dainos primena Lietuvą, paauglystę, kitiems – pirmąjį bučinį…” – sakė muzikantas.

Kasdien vis kitoje valstijoje

Tik atskridęs į JAV, kitą dieną muzikantas kartu su Eimantu Belicku ir Tomu Andrijausku jau grojo akustiniame koncerte Kalifornijoje, lietuvių bendruomenės salėje. Kitą dieną jų laukė skrydis į Denverį, Kolorado valstiją. Kiek vėliau prie grupės prisidėjo Arnoldas Lukošius su Meinardyu Brazaičiu, ir visi kartu surengė pasirodymus Atlantoje, Detroite, Toronte, Čikagoje. Būtent Čikagoje visuomet būna pagrindinis koncertas, nes šis miestas yra tarsi lietuvių sostinė, turinti didžiausią lietuvių bendruomenę. Buvo planuotas vienas koncertas, bet taip nutiko, kad muzikantams teko pasirodyti du kartus. Čikagoje jie grojo didžiulėje salėje, kurioje tilpo daugiau kaip tūkstantis žmonių. Mamontovas pripažino, kad čia ir buvo geriausias koncertas: „Ne tik kad sulaukėme daug klausytojų, bet ir dėl techninių dalykų – pasisamdėme gerą amerikiečių garso kompaniją, ir ji puikiai įgarsino koncertą”. Antrasis koncertas vyko naujai atsidariusiame klube „Kunigaikščiai”. Tai buvo uždaras akustinis pasirodymas maždaug šimtui žmonių. Gerą įspūdį paliko koncertai Denveryje, Detroite, bet, žinoma, nė vienas neprilygo pasirodymui pasaulio lietuvių sostinėje.

Mamontovas gastroles suskirstė į tris dalis: filosofinė, kai su Eimuntu Nekrošiumi buvo Seule, akustinė – per koncertus gerbėjai galėjo užduoti klausimus ir kalbėtis su muzikantais, ir trečioji dalis, kai prisidėjo Lukošius ir Brazaitis. Tada grojo visi grupės nariai, o gerbėjai galėjo šėlti į valias.

Aktyvus poilsis tarp pasirodymų

Koncertuodamas JAV Mamontovas mėnesį gyveno viešbučiuose, o turėdamas laisvo laiko tarp koncertų aktyviai ilsėjosi. Keliavo po įstabaus grožio nacionalinius parkus, apylinkes, Kolorado kalnus, esančius Jutos valstijoje. „Tik reikia pridurti, kad tie parkai yra ne mūsų mastelio – vieta, kurioje lankiausi, buvo pusės Lietuvos dydžio”, – pasakojo dainininkas. Lankymasis Jutos valstijoje, pasak keliauninko, buvo viena įspūdingiausių kelionės dalių. Be to, muzikantai porą dienų praleido prie Niagaros krioklio, bet Mamontovas ten yra lankęsis bene penketą kartų, tai krioklys jo iš naujo nesužavėjo.

Ne vieną kartą JAV viešėjęs dainininkas sakė, jog šiaip ši šalis nesikeičia, bet jau vien dėl gamtos verta keliauti ir ją aplankyti.

Visi – gimę ir augę Lietuvoje

Muzikantų priėmimas ir gerbėjų reakcija muzikanto nenustebino, pasak jo, tai ta pati lietuviška publika, gimusi ir augusi Lietuvoje. „Bet bendraujant asmeniškai jau pasijunta skirtumų – jie visada atsiranda būnant tam tikroje aplinkoje”, – apie lietuvius Amerikoje pasakojo muzikantas. Žinoma, net JAV gyvenantys tautiečiai vieni nuo kitų skiriasi, nelygu kokioje valstijoje ar kokiame mieste gyvena. Pasak Mamontovo, Niujorke yra paprastesnė publika, Bostone – daugiau studentų, Vašingtone – diplomatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.