Slogią nuotaiką išsklaidys eteriniai aliejai

Eterinių aliejų kvapų yra gausybė. Kad niūriomis žiemos dienomis praskaidrėtų slogi nuotaika, tereikia juos pasirinkti pagal savo poreikį bei skonį.

Eteriniai aliejai – maloniai kvepiančios skystos augalinės medžiagos, išgautos iš augalų žiedų, šaknų, kevalų, stiebų, sėklų, sulčių, žievės ir kt. dalių.

Pirmieji eterinius aliejus išgavo ir panaudojo gydymui, religinėms apeigoms, kūno bei veido priežiūrai, kvepalams ir balzamavimui egiptiečiai. Dabar jie naudojami kosmetologijoje, parfumerijoje, aromaterapijoje, farmacijos pramonėje, buityje.

Nauda

* Kelia nuotaiką, atpalaiduoja, slopina nerimą (ypač eterinių aliejų vonios);

* Padeda gydyti bronchitą ir kitas kvėpavimo takų ligas (garų inhaliacijos), virškinamojo trakto ligas, kelia darbingumą;

* Neutralizuoja virtuvės, rūkalų kvapus, atgaivina pritvaikusią patalpą;

* Atbaido vabzdžius, naikina kenksmingų cheminių medžiagų molekules.

Svarbu

* Kadangi šie aliejai yra stiprios koncentracijos, naudojant pakanka vos kelių lašelių. Didelės dozės kai kuriais atvejais gali būti nuodingos.

* Netirpsta vandenyje. Ištirpinti galima tik augaliniame aliejuje ar spirite.

* Gryno eterinio aliejaus negalima tepti tiesiai ant odos, nes nudegins. Geriausią jį atskiesti su alyvuogių, sojų, saulėgrąžų aliejais. Alergiškiems žmonėms patartina pasidaryti testą – patepti nedidelį odos plotelį. Jei per 12 valandų neatsiras jokių alergijos požymių, galite naudoti.

* Jei eterinio aliejaus netyčia pateko į akis, išplaukite keliais lašeliais migdolų aliejaus. Dėmesio! Negalima naudoti vandens. Kuo greičiau reikia kreipti į gydytoją.

* Jei nuo eterinio aliejaus sudirgo oda, jos taip pat neplaukite vandeniu, o nuvalykite kitu augaliniu aliejumi. Panaudojus eterinius aliejus, mažiausiai 6 val. reikia vengti saulės.

* Masažuojant nepatartina aliejaus mišinio pilti tiesiai iš buteliuko, geriausia reikiamą kiekį įsipilti į dubenėlį. Po masažo oda gerai įsisavina aliejų mažiausiai per 12 val., todėl patartina po dušu nesimaudyti apie 24 val.

* Nerekomenduojama eterinių aliejų, ypač iš bazilikų, pelerūnų, cinamono, rozmarinų, šalavijų, skudučių, mairūnų, čiobrelių, laurų, kraujažolių, citrinžolių, naudoti nėščiosioms.

Savybės ir augalai

* Stimuliuoja – bazilikai, kardamonas, pušų spygliai, mėtos, rozmarinai, juodieji pipirai, čiobreliai.

* Mažina emocinę ir protinę įtampą – jazminai, ramunėlės, levandos, mairūnai, čiobreliai.

* Tinka persišaldžius, kosint – eukaliptai, pušų spygliai, mirtos, mėtos, rozmarinai, čiobreliai.

* Padeda gydytis nuo virusų ir infekcijų – bazilikai, eukaliptai, levandos, pušų spygliai, gvazdikėliai, rozmarinai, arbatmedis, čiobreliai, citrinos.

* Valo, dezinfekuoja, gydo išbertą odą – pankoliai, ramunėlės, levandos.

* Veikia kaip afrodiziakai – kardamonas, mirtos, imbieras, jazminai, santalas.

* Atbaido vabzdžius – bazilikai, levandos, mirtos, čiobreliai.

* Slopina spazmus – pankoliai, jazminai, ramunėlės, kardamonas, levandos, mairūnai, muskato riešutai, juodieji pipirai, pušų spygliai.

Naudojimas

Eteriniai aliejai nesimaišo su vandeniu, todėl dažnai į parduotuvėse parduodamųjų sudėti įeina sintetinės medžiagos – emulgatoriai, kurie sujungia vandenį su aliejumi. Tačiau jos gali sukelti alergiją ir sudirginti odą.

Galima į vonią pilti natūralius emulgatorius – medų, grietinėlę, kiaušinio trynį, lecitino. Maudydamiesi tokioje vonioje nenaudokite jokių prausiklių.

Patalpos aromatizuojamos dviem būdais:

1. Ant bet kokio audinio užlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus;

2. Šlakelį aliejaus įpilkite į bet kokį indą, kurį iš apačios pašildykite žvake.

Įprasta vonia

50-60 lašų eterinio aliejaus sumaišykite su 1-2 šaukštais saulėgrąžų aliejaus ir 1 šaukšteliu lecitino.

Grietinėlės vonia

5-10 lašų eterinio aliejaus įlašinkite į 2-3 valgomuosius šaukštus grietinėlės, sumaišykite ir įpilkite į vandenį. Ši priemonė neleis išsausėti odai.

Garų vonia

Susirgus kvėpavimo takų ligomis, 10 lašų eterinio aliejaus įlašinkite į dubenį su 1,5 litro karšto vandens. Ant galvos ir dubens užmeskite didelį rankšluostį taip, kad garai neišeitų pro tarpus. Kvėpuokite 10-15 min. Po to veidą nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Apie valandą pabūkite šiltame kambaryje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.