Premjeras gali tik paraginti

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas Turniškių skandalo herojui Valdui Račkiui siūlo trauktis

Premjero nuomone, kurią žiniasklaidai perdavė jo patarėja Nemira Pumprickaitė, bendrovei „Tukompa” vadovaujantis V.Račkys, įvertinęs Seimo laikinosios komisijos išvadas, turėtų pats atsistatydinti iš užimamų pareigų.

Trūksta juridinių svertų

„Premjeras yra kreipęsis į Valstybės kontrolę, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą prašydamas išnagrinėti Seimo komisijos išvadose nurodytus faktus ir prireikus savo pasiūlymus pateikti Vyriausybei. Kol kas specialiosios tarnybos savo išvadų premjerui nėra pateikusios”, – sakė N.Pumprickaitė.

Ji taip pat „Kauno dienai” pažymėjo, kad premjero raginimas V.Račkiui tėra moralinio pobūdžio, kadangi šiuo metu nei premjeras, nei Vyriausybės kanceliarija neturi jokių juridinių svertų, kuriais galėtų atleisti „Tukompos” direktorių iš pareigų. Vyriausybės kanceliarija „Tukompą” perdavė Valstybės turto fondui, kuris, pasak jo vadovo Antano Malikėno, kitų metų pradžioje turėtų priimti sprendimą dėl įmonės ateities. „Tukompa” gali būti parduota arba reorganizuota.

„Premjeras gali tik pasakyti, kad V.Račkiui derėtų pasitraukti, tačiau čia jau jo valia, kaip jis pasielgs. Yra tik Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvados, kuriose rašoma, kad V.Račkys elgėsi neatsakingai, bet tai tik – politinis įvertinimas. Kol kas jokia institucija nėra konstatavusi juridinio fakto, kad V.Račkys pažeidė įstatymus”, – sakė N.Pumprickaitė.

Atpildo susilaukė ne visi

Paties V.Račkio nuomonės apie premjero paraginimą vakar sužinoti nepavyko – jis neatsiliepė ir mobiliuoju telefonu, o „Tukompos” darbuotojai tvirtino, kad direktorius išvykęs į pasitarimą.

Parlamentinė laikinoji komisija statybų Turniškėse aplinkybėms ištirti buvo sudaryta Prezidento Valdo Adamkaus prašymu, kilus skandalui, kuriame figūravo ir tuometinių Prezidento patarėjų Edmino Bagdono bei Ryčio Muraškos pavardės. Buvo įtarta, kad jie kotedžus Turniškėse įsigijo galimai piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi. Abu patarėjai po kotedžų pirkimo istorijos paviešinimo atsistatydino iš pareigų. Dar vienas ten pat įsikūręs aukštas pareigūnas, Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas, susilaukė griežto papeikimo, tačiau iš posto nepasitraukė.

Ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas

Komisijos išvadose didžiausia atsakomybė už neatsakingą Vyriausybės kanceliarijos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės, vėliau persivadinusios „Tukompa”, veiklą tenka bendrovės vadovui V.Račkiui. Išvadose taip pat rašoma, kad kai kuriais bendrovės pažeidimais, pavyzdžiui, nepriklausomiems ekspertams neatlikus parduodamų kotedžų vertinimo ir pardavus juos galimai mažesne nei rinkos kaina, valstybei galėjo būti padaryta turtinė žala.

Seimo narpliota statybų Turniškėse istorija šių metų birželį išsirutuliojo ir į baudžiamąją bylą – Vilniaus apygardos prokuratūra, išanalizavusi Valstybės kontrolės pateiktą medžiagą, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumento suklastojimo gaunant leidimus pastatų rekonstrukcijai. Kontrolierių, kurie atliko auditą Vyriausybės kanceliarijos akcinėje komunalinių paslaugų bendrovėje, nuomone, vienas dokumentas, susijęs su statybos leidimais pastatų rekonstrukcijai Turniškėse, galėjo būti suklastotas. Šis tyrimas dar nebaigtas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.