Europarlamentarai pasmerkė Ignalinos atominę elektrinę

Rezoliucijos dėl Bulgarijos atominės elektrinės darbo pratęsimo nepalaikę Lietuvos europarlamentarai buvo apkaltinti sudaužę viltis pratęsti ir Ignalinos jėgainės darbą

Europos Parlamento (EP) sprendimas pratęsti Bulgarijos Kozlodujaus atominės elektrinės darbą galėjo sukurti precedentą Ignalinos atominei elektrinei (IAE).

Manyta, jog po šio sprendimo mūsų valdžia būtų galėjusi prašyti Europos Sąjungos atnaujinti derybas, kad 2010 metais antrasis IAE blokas nebūtų uždarytas. Tuomet Lietuva išvengtų ir planuojamo žymaus elektros brangimo.

Tačiau prieš rezoliuciją balsavę europarlamentarai sužlugdė tiek bulgarų, tiek lietuvių viltis. Kad būtų priimtas teigiamas sprendimas, trūko 5 europarlamentarų, palaikančių Bulgarijos ketinimus, balsų. Scenarijus galėjo būti kitoks, jei 6 iš susilaikiusių Lietuvos deleguotų europarlamentarų narių būtų balsavę „už”.

Iš Lietuvos politikų už Kozlodujaus jėgainės pratęsimą balsavo tik Vytautas Landsbergis, Laima Andrikienė, Gintaras Didžiokas ir Eugenijus Maldeikis. Prieš Bulgarijos norą pasisakė Margarita Starkevičiūtė ir Justas Paleckis. Sprendimą lėmė 6 susilaikę europarlamentarai – dauguma jų atstovavo Darbo partijai.

„Tokiu sprendimu lietuviai patys nužudė Lietuvos ir Bulgarijos viltį pratęsti elektrinių darbą. Kuo jie išsipirks Lietuvai, nežinau”, – piktinosi Seimo narys liberalas Kęstutis Glaveckas.

Tačiau Lietuvos deleguoti EP nariai jokios kaltės nejaučia ir tvirtina, kad kalbėti apie IAE darbo pratęsimą – beviltiška, o viltį teikiančias kalbas vadina spekuliacijomis. „Lietuvos stojimo į ES sutartyje numatyta, kad IAE bus uždaryta iki 2009 metų pabaigos. Sutartį privalome įgyvendinti. Jos pakeisti neįmanoma, todėl ir balsavimo dėl IAE darbo pratęsimo EP nebus, – tikino Paleckis. – Jei būtų įmanoma tą padaryti, be abejo, reikėtų stengtis siekiant Lietuvai palankių sprendimų. Tačiau esant tokioms sąlygoms kaip dabar, kalbos apie IAE darbo pratęsimą – daugiau fantastiniai pamąstymai”.

Paleckis balsavo prieš Bulgarijos elektrinės darbo pratęsimą. Jis teigė, kad prieš balsavimą Bulgarijos stebėtojai išsakė poziciją, jog jų šaliai išimtis nereikalinga. „Stodama į ES Bulgarija stojimo sutartyje numatė, kad 2007 metais uždarys Kozlodujaus elektrinę. Dauguma suprato, kad EP sprendimas pratęsti jos darbą bus moralinis palaikymas, nes šiuo atveju EP neturi sprendžiamosios galios. Jei EP būtų palaikęs Bulgarijos prašymą, Lietuvos viltis pratęsti IAE darbą išaugtų vos viena šimtąja procento”, – teigė Paleckis.

EP narys Gintaras Didžiokas tvirtino, kad pasiūlymas dėl Bulgarijos elektrinės buvo įrašytas į įsipareigojimų sąrašą dėl Bulgarijos narystės ES. Balsuodami EP nariai esą išreiškė poziciją dėl visų siūlymų. „Nepaisydama to, pritardama Bulgarijos siūlymams Lietuva galėjo parodyti palankų politinį ženklą. O po to jau būtų galima imtis kitų veiksmų. Tarkime, siekti, kad būtų pratęstas IAE darbas, jei vėluotume statytu naują elektrinę”, – svarstė Didžiokas.

Tikėdamasis, kad IAE darbas bus pratęstas, vakar Seimas susitarė, jog IAE turėtų veikti iki tarptautinių branduolinės energetikos specialistų nustatytų techniškai saugių terminų, bet ne ilgiau nei bus suprojektuotas, pastatytas ir paleistas dirbti naujas atominės elektrinės blokas ar naujas reaktorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Europarlamentarai pasmerkė Ignalinos atominę elektrinę"

  1. Algimantas

    Toks jau tų darbiečių supratimas.Išvyko į Briuselį apsipirkti.Be to,kur LIetuvos užsienio reikalų ministerija,jei ryšiai nepalaikomi?Paleckis tai vykdo partijos užduotį.

  2. Waiba

    Si atomine elekrine 1 is nesaugiausiu pasauly 😯 😳 💡 😐 😥 as bijau

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.