Derybų vežime – saugumo pagalys

Dėl paramos mažumos Vyriausybei su socialdemokratais besiderantys konservatoriai į naują susitarimą nori įterpti reikalavimą spręsti Saugumo departamento problemas. Tačiau griežtą jų toną švelnina neaiški „darbiečių” pozicija.

Nuo vakar Gedimino Kirkilo vadovaujama mažumos Vyriausybė formaliai neturi nebylios Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) paramos. Darniai patvirtinus 2007 metų nacionalinį biudžetą nustojo galioti anksčiau pasirašyti susitarimai.

Kitą savaitę partijų lyderiai planuoja sėsti prie derybų stalo. Tačiau jau dabar abi šalys siunčia įspėjamuosius signalus. TS ketina reikalauti stiprinti nacionalinio saugumo sritį ir atsižvelgti į Valstybės saugumo departamentui (VSD) nepalankias Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadas. Socdemams tvirtinti pozicijas padeda „darbiečiai” – jie neatskleidžia, kaip balsuos dėl minėtų išvadų. LŽ žiniomis, Darbo partijos (DP) ir frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys mėgina įkalbėti bendražygius nepalaikyti išvadų ir taip sudaryti prielaidas grįžti į valdžią.

Per menkas dalykas?

Jau anksčiau konservatorių pateiktame susitarimo su socdemais projekte yra įrašytas siekis reformuoti aukštąjį mokslą, daugiau dėmesio skirti šeimos politikai. Tačiau kitą savaitę reikalavimų sąrašas bus papildytas. TS vadovas Andrius Kubilius vakar LŽ sakė sieksiąs, kad NSGK atliktas tyrimas turėtų reikšmės ateičiai. Konservatoriaus nuomone, jų nusakytomis gairėmis reikėtų vadovautis net ir tuomet, jei Seimas nepatvirtintų išvadų.

Premjeras Kirkilas savo ruožtu vakar aiškino nejaučiąs konservatorių spaudimo dėl NSGK išvadų. Tačiau jis prisipažino nenorįs įrašyti į susitarimą įsipareigojimo dėl VSD. „Į susitarimą turi būti įtraukti tik fundamentalūs, konceptualūs klausimai”, – tvirtino jis. Be to, Vyriausybės vadovas vakar viešai sukritikavo NSGK atliktą darbą, pavadino tyrimą nerimtu ir garantavo nebalsuosiąs už jį.

Tonas sušvelnėjo

Anksčiau konservatoriai buvo prasitarę, kad socdemų laikysena dėl NSGK priimtų išvadų turės didelės įtakos tolesniems jų santykiams. Tačiau pastaruoju metu Kubilius kalbos toną sušvelnino.

Seime kalbama, jog TS toną šiek tiek pritildė Kirkilo susitikimas su Darbo partijos vadovu Daukšiu ir „darbiečių” neskubėjimas atskleisti, kaip jie balsuos dėl minėtų išvadų.

„Nesinori tikėti, jog premjeras derasi su Darbo partija dėl komiteto išvadų, ką nors žada už tai, kad jų nepalaikytų. Kol kas labiau tikiu Kirkilu, o ne dviprasmiškais Daukšio žodžiais, kurie gali būti sakomi tyčia”, – kalbėjo konservatorius Jurgis Razma.

Daukšio viražai

LŽ žiniomis, per frakcijos posėdį, kai buvo svarstomos NSGK išvados dėl VSD, Daukšys bendražygiams esą bandė įpiršti idėją šiuo klausimu paremti valdančiąją koaliciją, tačiau nesulaukė pritarimo. NSGK tyrime dalyvavo ir išvadas patvirtino du „darbiečiai” – Rimantas Bašys ir Romualda Kšanienė. Bašys LŽ teigė nė už ką nekeisiąs savo pozicijos: „Man rankų tikrai niekas neišlaužys, bet už visus garantuoti negaliu”.

Manoma, Daukšys ne be Viktoro Uspaskicho, besislapstančio Rusijoje, pagalbos piešia partijos grįžimo į valdžią scenarijų. Vienas galimų variantų būtų, kad „darbiečiai” paremtų valdančiąją mažumą už keletą postų Seime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.