Greitai paaiškės, kas nori į „Euroviziją”

Gruodžio pabaigoje bus paskelbta, kurie atlikėjai varžysis dėl teisės atstovauti Lietuvai „Eurovizijos” dainų konkurse, kuris vyks Helsinkyje gegužės mėnesį. Gruodžio 15-oji – paskutinė paraiškų priėmimo diena. Paraiškas ir dainas galima siųsti adresu S. Konarskio 49, Vilnius.

Nacionalinėje atrankoje gali dalyvauti ne jaunesni nei šešiolikos metų asmenys. Konkurso dalyviai privalo atlikti originalią dainą, neišleistą komerciniam naudojimui ir (ar) neatliktą viešai iki 2006 m. spalio 1 dienos, ne ilgesnę nei 3 minučių trukmės.

Dainas atrinks LRT sudaryta komisija. Prieš prasidedant atrankai, kalbamės su komisijos pirmininku, Lietuvos televizijos muzikos prodiuseriu Jonu Vilimu:

– Po praėjusių metų sėkmės į „Euroviziją” Lietuvoje daug kas ėmė žiūrėti kitaip, nei anksčiau. Galbūt net atsikratė mažų nevykėlių komplekso?

Pažiūrėsim. Kai pamatysim visų dalyvių sąrašą. Liko ne tiek daug laiko. Dainas priimame iki š.m. gruodžio 15 d. Nors tikiuosi, kad Lietuvos atlikėjai ir autoriai suprato, kad ir toje scenoje ne tik pasirodyti, bet ir šį tą pelnyti tikrai įmanoma.

– Jums tai jau ketvirtoji nacionalinė atranka. Į ką šiemet labiausiai kreipsite dėmesį, kartu su kitais komisijos nariais atrinkdami dainas į nacionalinę „Euroviziją”?

Vienas svarbus momentas – profesionalumas. Pirmiausia scenoje. Kitas, kaip mėgstu sakyti – ugnelė akyse ir gebėjimas ją uždegti žiūrovų širdyse. Na o kadangi pirmas etapas – tik įrašų perklausa, tai kreipsime dėmesį ir į įrašo kokybę. Nors iš patirties galiu pasakyti, kad vieno įrašo nepakanka. Nes gali būti labai neblogai padarytas įrašas, o kai išeinama į sceną, tai išlenda visi trūkumai. Tad peržiūrą, matyt, irgi darysime.

– Šiemet atrankos komisijoje – ir „LT United”. Kodėl?

Viena vertus, tai vieni profesionaliausių ir žinomiausių mūsų populiariosios muzikos atlikėjų. Kitas dalykas, jie kol kas sugebėjo pakilti iki aukščiausio Lietuvai laiptelio „Eurovizijos” dainų konkurse (Viktoras Diawara tai padarė du kartus – iki praėjusių metų SKAMP pasirodymas buvo geriausias). Todėl jų patirtis ir pastebėjimai bus labai naudingi ir dalyviams, ir žiūrovams.

– Pernai Lietuvoje pirmąsias vietas atrankoje laimėjo „neformatininkai” – „LT United” ir „Inculto”. O pačią „Euroviziją” laimėjo „Lordi” – absoliutūs stereotipų laužytojai.

Gal šiandien laimi tas, kas eina prieš srovę? Ar apskritai yra prasmės kalbėti apie „formatą”?

Pastarieji keleri metai, atrodo, laužo visus senuosius stereotipus. Jei iki kokių 2001-ųjų buvo jau spėjęs susidaryti tam tikras stereotipas, kad sėkmė „Eurovizijoje” garantuota tik skandinaviško popso tipo dainelėms, tai po 2002-ųjų šią nuomonę teko pakoreguoti. Juk tais metais laimėtojos Marie N pergalės garantas tapo puikus šou a la Laima Vaikulė, o nuo 2003-ųjų trejus metus iš eilės laimėdavo ypatingos moterys su išsiskiriančiomis dainomis. O štai šiais metais šitą „neformatų” paradą vainikavo „Lordi” su savo įspūdingu šou.

– Iki paraiškų teikimo pabaigos beliko visai nedaug. Ar yra ryškių atradimų?

Kol kas ne. Bet dar liko kiek daugiau nei savaitė. Pastebėjau, kad jau tapo taisykle dainas sunešti per paskutinę savaitę ar net paskutinę dieną. Tenka pastebėti, kad tradicija tęsiasi.

– Šių metų komisijos narys Andrius Mamontovas visiems norintiems atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje” sako: „Jei tik gali neiti, neik”. „LT United” užtaisas, atrodo, buvo toks stiprus, kad jie neiti į sceną negalėjo. Ir atvežė Lietuvai aukščiausią iki šiol turėtą šeštąją vietą. Ką Jūs patartumėt tiems, kurie turi vilčių užkariauti Europą?

Nebijoti. Jeigu esate tikri savimi. Jeigu manote, kad galite parodyti kažką nauja ir įdomaus. Jei galite tiesiog išeiti į sceną ir užtikrintai padainuoti. Ypač taip padainuoti, kad suvirpės ne tik jūsų, bet ir klausytojų širdys, tuomet pirmyn. Be to, šeštoji vieta – dar ne pirmoji. Juk jos mes visi siekiam. Tad tai geras rezultatas, bet toli gražu ne riba. Tad mums dar dainuot ir dainuot.

– Tai ką pirmiausia daryti tiems nebijantiems?

Siųsti dainas į Lietuvos televiziją. Gruodžio 15 d. yra paskutinė paraiškų priėmimo diena. Į Lietuvos televiziją reikia atsiųsti arba atnešti dainos įrašą (CD formatu), dainos tekstą, atlikėjų ir autorių CV, atlikėjų nuotraukas, pasirašytą atlikėjo ir/ar autoriaus pareiškimą, patvirtinantį dainos autentiškumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.