Naktiniuose klubuose – užkarda narkotikams

Pernai šalyje užregistruota beveik du tūkstančiai nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimu. Siekdamas keisti padėtį, Narkotikų kontrolės departamentas įgyvendina narkotikų vartojimo pramogų metu prevencijos projektą „Pramogos be narkotikų”.

Narkotikų kontrolės departamentas projektu „Pramogos be narkotikų” siekia, bendradarbiaudamas su naktiniais klubais, spręsti narkotikų vartojimo ir platinimo problemas jaunimo pasilinksminimo vietose. Siekiant šio tikslo jau įgyvendinta nemažai priemonių. Pavyzdžiui, įgyvendinant projektą organizuojami mokymai naktinių klubų apsaugos darbuotojams – iš viso Narkotikų kontrolės departamentas planuoja jų surengti apie du šimtus.

Vakar Panevėžyje vyko pirmieji tokio pobūdžio mokymai. Juos vedė Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai Vytautas Vinslovas ir Andrius Urbonas.

Mokėsi atpažinti apsvaigusius

Mokymo metu daugiau kaip trisdešimčiai įvairiuose klubuose dirbančių apsaugos darbuotojų buvo suteikta praktinių žinių apie narkotikų platintojų identifikavimą jaunimo pasilinksminimo vietose ir jų sulaikymą. Apsaugininkai mokėsi atpažinti nuo narkotikų apsvaigusius asmenis, sužinojo apie saugaus elgesio su tokiais lankytojais ypatumus. Taip pat naktinių klubų atstovams buvo suteikta informacijos ir apie pirmosios pagalbos teikimą apsinuodijusiems narkotikais, bendradarbiavimo su policija galimybes.

Neišskirs ir VIP svečių

„Lietuvoje dar dažni atvejai, kai dėl žinių, kompetencijos stokos, motyvacijos ar kitų priežasčių jaunimo pasilinksminimo vietose saugumą užtikrinantys darbuotojai nekreipia dėmesio į apsvaigusius asmenis, neužkerta kelio narkotikų platinimui, nebendradarbiauja su policijos pareigūnais, – apgailestavo Narkotikų kontrolės departamento atstovė bei projekto „Pramogos be narkotikų” vadovė Vilma Janulytė. – Tikimės, kad šie mokymai padės keisti šią situaciją”.

Anot V.Janulytės, kokybiškas apsaugos darbuotojų darbas yra viena iš pagrindinių narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos priemonių.

„Tačiau labai daug priklauso ir nuo pačių naktinių klubų vadovų pozicijų. Būtina sąlyga, kad jie vienodas taisykles taikytų visiems lankytojams, neišskirdami net VIP svečių”, – pridūrė Narkotikų kontrolės departamento atstovė.

Bijo blogos reputacijos

Mokymuose akcentuota, kad daugelis problemų gali būti išspręstos apsaugos darbuotojams tinkamai bendradarbiaujant su policija. Tai gali būti užtikrinama tik abiejų šalių iniciatyva, iš anksto susitariant, kaip būtų sprendžiamos atskiros su narkotikais susijusios problemos.

Būtent to ir siekiama rengiant susitikimus su naktinių klubų vadovais ir organizuojant mokymus apsaugos darbuotojams.

„Susitikimų su naktinių klubų vadovais metu išaiškėjo dar viena kliūtis naktinių klubų ir policijos bendradarbiavimui – naktiniai klubai neskuba pranešti policijai apie narkotikų platinimo ar vartojimo atvejus klube, nes bijo, kad tai jiems užtrauks blogą reputaciją, – sakė projekto „Pramogos be narkotikų” vadovė V.Janulytė. – Tačiau policija kaip tik yra pasirengusi vertinti šias klubų pastangas bendradarbiauti ir ypatingą dėmesį skirs būtent toms jaunimo pasilinksminimo vietoms, iš kurių negaunama jokių žinių”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.