Smulkieji verslininkai ima kvėpuoti vis lengviau

Atpigę verslo liudijimai palengvins ne vienos kauniečių šeimos dalią

Kauno miesto savivaldybės taryba patvirtino naujus fiksuotus pajamų mokesčio dydžius ir nustatė mažesnį pajamų mokestį gyventojams, turintiems verslo liudijimą ir besiverčiantiems individualia veikla.

Sumažins naštą

Mažesnis pajamų mokestis (nuo 30 iki 50 procentų) bus taikomas neįgaliems asmenims, sulaukusiems pensijos amžiaus, sutuoktiniams auginantiems tris ar daugiau vaikų iki 18 metų arba neįgalų vaiką. Taip pat bedarbiams, kurie nustatyta tvarka įregistruoti teritorinėse darbo biržose.

Savivaldybės Taryba nustatė 30 procentų mažesnį pajamų mokestį neįgaliesiems, kuriems nustatytas 45 – 55 procentų darbingumo lygis (iki 2007 metų birželio 30 dienos ir III grupės invalidams).

50 procentų mažesnis pajamų mokestis nustatytas neįgaliesiems, kuriems nustatytas 0-40 procentų darbingumo lygis (iki 2007 metų birželio 30 dienos ir I bei II grupių invalidams). Tokio dydžio lengvata taikoma ir pensijos amžiaus sulaukusiems smulkiesiems verslininkams, gyventojams, kurie vieni augina bent vieną vaiką iki 18 metų, sutuoktiniams, auginantiems tris ir daugiau vaikų ir darbo biržoje įregistruotiems bedarbiams.

Gyventojas gali verstis tam tikra veikla, pavyzdžiui, išnešiojamąja ir išvežiojamąja prekyba, apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo) teikimu, kirpyklų ir kitokia veikla, iš anksto sumokėjęs fiksuoto dydžio pajamų mokestį ir įsigijęs verslo liudijimą.

Kauno miesto savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius pabrėžia, kad priėmus šį sprendimo projektą gyventojai turės galimybę vykdyti ūkinę – komercinę veiklą supaprastinta tvarka – neįregistravę įmonės.

Rengiantis imtis individualios veiklos galima pasirinkti: sumokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį ir įsigyti verslo liudijimą arba informuoti apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos miesto (rajono) skyrių apie pradedamą vykdyti individualią veiklą. Tuomet pajamų mokestį nuo individualiosios veiklos pajamų apskaičiuoti ir sumokėti iki metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo termino pasibaigimo, iš gautų individualiosios veiklos pajamų, atskaičius leidžiamus atskaitymus arba jų neatskaičius.

Pelno neskaičiuoja

Fiksuoto dydžio pajamų mokestis sumokamas iš karto už visą laikotarpį, kurį galioja verslo liudijimas. Mokestis nepriklauso nuo gyventojo pajamų iš tos individualios veiklos dydžio.

Ši supaprastinta pajamų mokesčio sumokėjimo forma taikoma tik gyventojų pajamoms, gautoms iš atskirų rūšių komercinės, gamybinės ar profesinės veiklos, apmokestinti.

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kauno skyriaus duomenimis, 2005 metais Kauno miesto gyventojams išduoti 14,7 tūkst. naujų verslo liudijimų ir pratęsta beveik 8 tūkst. anksčiau išduotų liudijimų. Per šių metų 9 mėnesius verslo liudijimus įsigijo beveik 13 tūkst. smulkiųjų verslininkų ir beveik 7 tūkst. anksčiau įsigytus liudijimus prasitęsė.

Kauno miesto savivaldybės patvirtintų individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių sąraše – beveik 100 veiklų, o fiksuotas mokestis už metus neperkopia 2,2 tūkst. litų. Beje, dviem tūkstančiais ir daugiau įvertinti vos dviejų veiklos rūšių verslo liudijimai: projektiniai – konstruktoriniai darbai bei naujų statinių statyba. Brangesnė ir prekyba kioskuose (1,8 tūkst. litų), betono, gipso ir cemento gaminių bei dirbinių gamyba ir pristatymas, akmens pjaustymas, formavimas ir apdaila, įrašų iškalimas paminkliniuose akmenyse (1,2 tūkst. litų). Tokia pat suma įvertinta ir astrologijos veikla, statinių restauravimas. Verslo liudijimas veislinių naminių gyvūnėlių augintojams kainuoja 1 tūkstantį litų per metus, o šunų kirpėjams – 400 litų. Batų valymas įvertintas 50 litų, tiek pat kainuoja ir gyvulių priežiūros ir šėrimo paslaugų veikla. Dviem šimtais litų įvertintos mokamų tualetų ir svėrimo paslaugos, siuvinėtų dirbinių gamyba, dovanų pakavimas, miško daigynų veikla, aplinkos tvarkymas, žemės ūkio paslaugų veikla, tekstilės pluoštų paruošimas ir verpimas, žvakių ir kitų liejinių iš vaško gamyba.

Filmavimo proginiuose renginiuose patentas kainuoja 700 litų, muzikos instrumentų taisymo – 300 litų, diskotekos vedėjo – 600 litų, gelbėtojų – 100 litų, tiek pat ir laiptinių valytojų, o langų valytojams patentas atsieitų 20 litų brangiau. Muzikantų paslaugos (išskyrus koncertinę veiklą) įvertintos 600 litų. Medalių, medalionų gamintojų verslo liudijimas metams kainuoja 300 litų, pynimui skirtų augalų augintojams – 120 litų, grūdų malėjams – 120 litų. Soliariumų veiklos verslo liudijimas kainuoja 800 litų, o veido masažo, manikiūro, pedikiūro, makiažo ir kitų grožio salonams būdingų paslaugų teikimas – 600 litų.

Nesiskundžia tie, kuriems sekasi

Smulkioji verslininkė Fausta Gudonienė, užsiimanti patalpų nuoma, sako, kad dabar verstis smulkiu verslu yra lengviau, nei tai buvo pirmaisiais šalies nepriklausomybės metais.

„Gyventi galima. Mokesčiai, kuriuos turiu mokėti, yra įkandami”, – „Kauno dienai” pasakojo F. Gudonienė. Kirpyklai patalpas išnuomojusi kaunietė per metus už verslo liudijimą moka 200 litų. Tokia suma yra įvertinta patalpų nuoma iki 45 kv. metrų. Nuomojantiems patalpas iki 60 kv. metrų verslo liudijimas kainuotų 400 litų, didesnes – 800 litų. Tokia suma įvertinta ir patalpų nuoma kurortiniuose miestuose (Palangoje, Neringoje, Druskininkuose, Birštone ir Šventojoje). Garažų nuomos verslo liudijimas kainuoja 100 litų.

Raimundas Aniulis, individualios įmonės savininkas, prekiaujantis siuvimo įranga, sako, kad tie, kuriems sunku dirbti, užsidaro, bet jau nemaža dalis pradedančiųjų savo verslą išlieka.

„Tekstilės pramonė pamažu traukiasi iš Lietuvos, tačiau kol kas klientų turime pakankamai”, – džiaugiasi sėkmingu verslu R. Aniulis. Vis dėlto verslininkas neslepia pradedąs galvoti apie naujo verslo galimybes, kurias būtų galima įsprausti į individualiosios įmonės statusą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.