Kalėdų stebuklas neįvyko

Parlamentaras panūdo už valstybės pinigus visus kolegas apdovanoti savo išversta knyga

Seimo konservatorius Egidijus Vareikis norėjo, kad iš parlamento lėšų būtų nupirkta ir Seimo nariams padalyta pusantro šimto jo verstos knygos egzempliorių. Bet tokiems parlamentaro planams pasipriešino Seimo valdyba.

Vakar valdybos posėdyje, be kitų klausimų, svarstytas ir E.Vareikio raštas dėl amerikiečių politiko Rudolfo Džulianio knygos „Lyderis”. Seimo narys pasiūlė parlamento vadovybei apsvarstyti galimybę įsigyti šią knygą ir padalyti ją visiems parlamentarams. „Preliminari vieno knygos egzemplioriaus kaina – 40 litų”, – rašo E.Vareikis Seimo valdybai.

Seimo kanceliarijos Finansų departamentas apskaičiavo, kad 150 knygos egzempliorių įsigyti kainuotų 6 tūkstančius litų.

E.Vareikis prisipažįsta vertęs šią knygą į lietuvių kalbą, taigi gausiąs dalį pelno už parduotą tiražą.

Seimo narys nemato nieko bloga, kad bando įsiūlyti už valstybės lėšas įsigyti dalį knygos tiražo. „Knygoje pristatomi buvusio Niujorko mero, žurnalo „Time” 2001-aisiais išrinkto metu žmogumi R.Džulianio politikos principai ir metodai, kuriais vieno sudėtingiausių pasaulio miestų meras sugebėjo sutramdyti korupciją, nusikalstamumą, narkomaniją, įgyvendino efektyvaus ir skaidraus miesto valdymo principus, įstatymų laikymąsi. Ši knyga neabejotinai aktuali Lietuvos parlamentarams, susiduriantiems su panašiomis įstatymų leidybos, laikymosi ir parlamentinės kontrolės problemomis. Knygoje gausu Lietuvai naudingos patirties”, – reklamuoja savo vertinį E.Vareikis.

Anot Seimo nario, respublikonas R.Džulianis laikomas geriausiu visų laikų Jungtinių Amerikos Valstijų meru. „Tad jo pavyzdys gali būti vertingas esamiems ir būsimiems Lietuvos merams, svajojantiems ir kovojantiems dėl šio posto. Dėl artėjančių Lietuvos savivaldos rinkimų 2007 metais ši knyga įgauna dar didesnį aktualumą, Seimo nario – vertėjo – pastangos propaguoti vertingus politikos pavyzdžius, manau, taip pat sveikintinos”, – įsitikinęs E.Vareikis.

Bet Seimo valdybos narių dauguma atmetė parlamentaro siūlymą. Tiesa, trys iš septynių valdybos narių – Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas Juršėnas ir parlamento vicepirmininkai Andrius Kubilius bei Vydas Gedvilas – buvo už šio siūlymo palaikymą.

Č.Juršėnas tvirtino, kad R.Džulianis yra įdomus žmogus, todėl jo knyga irgi turėtų būti įdomi ir vertinga. Paklaustas, ar Seimo nariai neišgalėtų patys įsigyti vertingos šviečiamosios literatūros, Seimo pirmasis vicepirmininkas šypsodamasis atsakė: „Žinoma, gali, bet Kalėdoms irgi reikia dovanų”.

A.Kubilius „Kauno dienai” juokavo, kad Seimo valdybos posėdyje balsavęs taip, kaip jo kolega Č.Juršėnas. Kiti valdybos nariai įtarė, kad konservatorių lyderis A.Kubilius šitokiu savo požiūriu į kolegos prašymą nupirkti knygą tiesiog parėmė Tėvynės sąjungos frakcijai priklausantį E.Vareikį.

Seimo Pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius pabrėžė, kad Seimo nariai pakankamai uždirba, todėl gali patys įsigyti įvairaus pobūdžio politines knygas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys Algirdas Monkevičius, „Kauno dienos” paklaustas, kaip vertina E.Vareikio prašymą, tik nustebęs skėstelėjo rankomis: „Argi neakivaizdu, kad to daryti jokiais būdais negalima? Gerai, kad Seimo valdybai užteko proto nepritarti tokiam siūlymui”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.