Buvusios radijo gamyklos vizijai – ekspertų patarimai

Šalia Prisikėlimo bažnyčios stūksančio komplekso konversija neišvengiama, tačiau dar ieškoma geriausio recepto

Didžiausią dalį buvusios radijo gamyklos valdančios bendrovės „Nuova 5” iniciatyva vakar surengtas paveldo specialistų, urbanistikos ekspertų ir architektų neoficialus pasitarimas. „Kauno diena” rašė apie šioje teritorijoje kuriamas vizijas.

„Įsigiję pastatus iš pradžių neketinome imtis radikalių permainų. Tačiau pasitarus su specialistais gimė pirminė idėja, kaip būtų galima pertvarkyti šį kompleksą. Susitikimą su ekspertais surengėme norėdami apsispręsti, kaip turėtume elgtis toliau”, – teigė bendrovės „Nuova” valdybos pirmininkas Minvydas Znaidauskas.

„Kauno diena” rašė, kad pirminėje vizijoje numatyta nugriauti komplekso viduje styrantį pastatą. Taip pat svarstoma galimybė šiek tiek padidinti dabar esančių pastatų aukštį, neužgožiant šalia esančios Prisikėlimo bažnyčios.

Vakarykščiame susitikime specialistai daugiausiai dėmesio skyrė šalia Prisikėlimo bažnyčios esančiam buvusios gamyklos pastato fasadui. Dauguma ekspertų neprieštaravo, kad šiame korpuse būtų įrengti butai ir komercinės patalpos. Kur kas daugiau ginčų kilo dėl galimo aukščio ir stogo formos.

„Nemanau, kad dabar svarbiausias ginčo objektas turėtų būti pastato aukštis. Pirmiausia, turime pasiekti, kad tarp Prisikėlimo bažnyčios ir rekonstruojamo pastato vyktų dialogas”, – teigė architektas Audrys Karalius.

„Verslininkai kalbasi su mumis ir derina savo planus. Mums svarbiausia, kad rekonstruojamas pastatas nebūtų aukštesnis už bažnyčios terasą. Taip pat nesinorėtų, kad šalia bažnyčios esančiame pastate būtų įrengti balkonai į šventorių”, – teigė Prisikėlimo bažnyčios klebonas Vytautas Grigaravičius.

Vakar diskutavę specialistai sutarė, kad buvusios radijo gamyklos konversija tiesiog būtina. „Kolegos yra teisingame ieškojimų kelyje, tačiau reikia atlikti papildomų tyrimų”, – teigė akademikas Algimantas Miškinis. Kitų ekspertų teigimu, būsimo projekto autoriai turėtų sumažinti dabartinio pastato agresyvumą.

„Tai buvo pirmasis toks pokalbis su ekspertais. Iš esmės pritarta, kad būtų ieškoma naujų konversijos variantų. Mums neužkirstas kelias ieškoti tinkamų sprendimų būdų”, – teigė architektas Virgis Juozaitis.

Didžiąją dalį buvusios radijo gamyklos įsigiję verslininkai neslėpė, kad ieškodami architektūrinių sprendimų jie negali pamiršti ir verslo. „Pertvarkydami šį kompleksą turime skaičiuoti, kad investicijos mums atsipirktų”, – teigė M.Znaidauskas. Preliminariais apskaičiavimais, į šį kompleksą žadama investuoti apie 200 milijonų litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.