Rasojantys langai: atrodytų, menkniekis…

Atšalus orui vos tik išvažiuoju iš garažo, tirštai aprasoja langai. Blogiausia, kad langai rasoja tiek iš išorės, tiek automobilio viduje. Nusišluostai, o po pusės minutės vėl nieko nematyti. Kaip palengvinti sau gyvenimą?” Antanas Karalevičius, Šiauliai.

Panagrinėkime priežastis, kodėl langai aprasoja išvažiavus iš garažo?

Čia veikia du faktoriai: pirmas – lauke kol kas drėgna, antras – šaltas garažas, kuriame automobilis per naktį atšalo.

Temperatūrų skirtumas

Lauke būna keliais laipsniais šilčiau, todėl oro drėgmė nedelsiant pradeda kondensuotis ant stiklų. Išorės rasą, bent jau nuo priekinio stiklo, nubrauks valytuvai, o štai dėl šoninių kebliau. Gali tekti net atidaryti juos, kad matytumėte, kas dedasi šonuose. Galinį stiklą, žinoma, praskaidrins iškart, vos paleidus variklį, įjungtas stiklo šildytuvas.

Jei nuolat rasoja vidinė stiklų pusė, drąsiai galima tvirtinti, kad automobilio salone pernelyg drėgna. Jį reikia išvėdinti ir išdžiovinti. Pirmiausia išdžiovinkime drėgmės šaltinį – šlapius ar snieguotus salono kilimėlius. Beje, rudenį ir žiemą tvarkingas vairuotojas būtinai įsideda kokius nors guminius kilimėlius, kad nesušlaptų grindų audinys. Bet dažnas, parvažiavęs namo, pamiršta juos išimti ir nukratyti ant jų esantį vandenį, sniegą, purvą. O tai daryti būtina, nes vanduo garuoja ir taip sudrėkina salono orą. Neabejoju, garaže visada rasite vietos kilimėliams per naktį padėti, kad pradžiūtų, o ryte sudėsite atgal. Sugaišite minutę kitą, betgi ne veltui!

Valome stiklus iš vidaus

Jei garažas sausas, tikslinga per porą pirštų praverti bent dviejų šoninių langų stiklus ir taip palikti nakčiai. Šaltas oras per kelias naktis ištrauks drėgmę iš salono. Taip vėdinti reikia nuolatos. Be to, ant automobilio stiklų ilgainiui susidaro apnašų nuo cigarečių dūmų, dulkių ir pan., o jos yra puikus katalizatorius, skatinantis drėgmės kondensaciją ant stiklų.

Manau, kad reguliariai (bent kas porą mėnesių) ir stropiai valydami salono stiklus specialiais stiklo valikliais, kurių rasime kiekvienoje degalinėje ar autokosmetikos parduotuvėje, sumažinsime langų rasojimą iš vidaus. Ir visada padeda automobilio kondicionierius. Be pagrindinės funkcijos – sumažinti temperatūrą salone karštu metų laiku – jis puikiausiai sausina orą. Įjungus kondicionierių ir salone pradėjus cirkuliuoti orui užteks kelių minučių, kad migla, nusėdusi ant stiklų, išnyktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.