Skiepai nuo vėžio – ne svajonė, bet realybė

Mokslinis atradimas padės išsaugoti moterų sveikatą bei gyvybę, bet juo pasinaudoti gali tik turtingieji

Į Lietuvą jau atkeliavo pirmoji ir vienintelė pasaulyje priešvėžinė vakcina, galinti apsaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio bei kitų žmogaus papilomos viruso sukeliamų ligų. Medikai džiaugiasi tokiu moksliniu atradimu ir tikisi, kad ši profilaktikos priemonė ateityje taps prieinama daugumai moterų. Kol kas norinčios pasiskiepyti priešvėžine vakcina moterys iš savo kišenės turi sumokėti apie 1300-1400 litų.

Nusprendė pasinaudoti galimybe

Praėjusią savaitę vakcina, apsaugančia nuo gimdos kaklelio vėžio, pasiskiepijo pirmoji Lietuvoje gyventoja. Ja tapo vilnietė žurnalistė Anželika Giedra.

26-erių metų amžiaus žurnalistė nusprendė tai padaryti, nes nenori tapti vėžio auka. Žinodama, kiek daug Lietuvos moterų kasmet suserga šia sunkia liga, netenka sveikatos ir net gyvybės, ilgai nedvejojo.

„Kai tik išgirdau, kad atsirado patikimas būdas apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio, pradėjau klausinėti draugių, domėtis, kur ir kaip tai galima padaryti. Sužinojau, kurioje įstaigoje skiepijama, todėl čia ir atėjau. Nors esu sveika, sergu retai, manau, kad verta apsisaugoti nuo ligų, jei tik tai įmanoma. Kelerius metus iš eilės skiepijuosi ir nuo gripo”, – pasakojo Anželika.

Prieš skiepydamasi ji apsilankė pas savo šeimos gydytoją, iš kurios reikėjo pristatyti pažymą, jog yra sveika. Simpatiška šviesiaplaukė, atrodo, visai nesijaudindama įsitaisė ant kušetės procedūriniame kabinete. Ant stalelio greta gulėjo paruoštas švirkštas su vakcina, tačiau adatų mergina patikino nebijanti.

Procedūra pasirodė greita ir paprasta, kaip ir skiepijantis nuo kitų ligų: injekcija į žastą užtruko vos keletą minučių. Taip pat mergina nusprendė pasiskiepyti ir nuo gripo: nebereikės gaišti laiko ir vėl eiti į gydymo įstaigą. Tad po kelių minučių adata dar sykį įsmigo, tik dabar jau į kitą ranką.

Anželikai dar teks atvykti čia po dviejų mėnesių, kad būtų suleista antroji vakcinos prieš vėžį dozė, ir po pusės metų – trečioji. Tik po to ji įgis imunitetą keturioms žmogaus papilomos viruso atmainoms, apsaugančioms ne tik nuo gimdos kaklelio vėžio, bet ir nuo kitų šio virusio sukeliamų ligų.

„Aišku, suma, kurią reikia sumokėti už vakciną nuo gimdos kaklelio vėžio, gana didelė, bet, manau, tai padaryti tikrai verta. Vyrai taip pat neturėtų likti nuošalyje ir prisidėti prie to, kad jų mylimos moterys galėtų pasinaudoti galimybe apsisaugoti nuo pavojingos ir sunkios ligos”, – samprotavo Anželika. Už jos vakciną sumokėjo darbdaviai – UAB „Sveikas žmogus”.

Patikima apsaugos priemonė

Naujoji vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio Europos Sąjungoje įregistruota rugsėjį, o Lietuvą pasiekė lapkričio mėnesį. Šiuo metu ja galima pasiskiepyti 7 didžiuosiuose Lietuvos miestuose, privačiose gydymo įstaigose. Sostinės Medicinos diagnostikos centro darbuotojai tikina, kad jau sulaukė ne vieno moterų, besidominčių galimybe pasiskiepyti nuo vėžio, skambučio. Jas domina įvairios su vakcinavimu susijusios detalės.

Centro gydytoja akušerė ginekologė Vida Kudzienė atkreipia dėmesį, kad skiepytis efektyviausia dar nepradėjusioms aktyvaus lytinio gyvenimo mergaitėms ir merginoms, kol jos dar nėra užsikrėtusios žmogaus papilomos virusu. Vyresnės pacientės turėtų prieš priimdamos sprendimą pasikonsultuoti su savo ginekologu. Joms būtų tikslinga prieš skiepijantis išsitirti, ar nėra užsikrėtusios šiuo virusu. Tai patikimai parodo onkocitologinis tyrimas. „Net ir užsikrėtusi moteris gali skiepytis, išskyrus atvejus, kai identifikuojami 16 ir 18 viruso tipai, kurie sukelia 70 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų”, – aiškina V.Kudzienė.

Ji ragina lietuves labiau rūpintis šios sunkios ligos prevencija ir profilaktiškai kasmet atlikti onkocitologinį tyrimą, kuris yra labai efektyvi ankstyvos diagnostikos priemonė. Jau antri metai jis rizikos grupių moterims kompensuojamas valstybės.

„Kitų šalių moterys jau įpratusios kasmet pasitikrinti. Kai pas mane ateina užsienietės, pačios prašo jį atlikti. Su lietuvėmis dar būna ir taip, kad jos nenori tirtis, laiko tai nereikalingu pinigų mėtymu. Viena pacientė, kurią pasiunčiau onkocitologiniam tyrimui, labai supyko, nes esą pasijuto kaip bandomoji karvė”, – stebisi gydytoja.

„Jokio gydymo nuo žmogaus papilomos viruso nėra, todėl geriau jau juo neužsikrėsti”, – įsitikinusi gydytoja. Juolab kad jis sukelia ne tik gimdos kaklelio vėžį, bet ir kitas ligas – priešvėžinius pakitimus, genitalijų kandilomas. Nuo jų vakcina taip pat patikimai apsaugo.

„Gal sulauksime dienos, kai mokslininkai nustatys ir krūties vėžio sukėlėją ir išras vakciną nuo jo”, – tikisi V.Kudzienė. Iš tiesų genetikai jau dirba šioje srityje siekdami nustatyti, koks genas sukelia krūties vėžį.

Prieinama ne visoms

„Naująją vakciną vertinu ne tik kaip reikšmingą mokslinį atradimą, išsaugantį moterų sveikatą bei gyvybę, bet ir kaip galimybę ateityje sumažinti vėžinių susirgimų, ypač gimdos kaklelio, skaičių, pakeisti visuomenės sveikatos bei moterų gyvenimo kokybę”, – teigė Kauno medicinos universiteto (KMU) Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė.

Vakciną „Silgard”, suteikiančią galimybę apsisaugoti nuo vieno sunkiausių susirgimų – gimdos kaklelio vėžio, sukūrė tarptautinė farmacinė bendrovė „Merck Sharp&Dohme”. Bendrovės Lietuvos padalinio vadovas gydytojas Armenas Manukianas teigė, kad sėkmingai atlikti klinikiniai tyrimai patvirtino naujos vakcinos efektyvumą kovojant su žmogaus papilomos virusu.

Klinikiniuose tyrimuose dalyvavo 25 tūkstančiai moterų. Rezultatai parodė, kad sukurta vakcina šimtu procentų užkirto kelią gimdos kaklelio vėžiui, taip pat priešvėžiniams ir potencialiai priešvėžiniams gimdos kaklelio pakitimams. Ji taip pat veiksmingai apsaugo nuo kitų žmogaus papilomos viruso sukeliamų ligų. Medicinos tyrimų duomenimis, iki 70 proc. gyventojų užsikrečia žmogaus papilomos virusu, kuris plinta lytiniu būdu.

Tačiau šia vakcina kol kas galės pasinaudoti tik dalis moterų, nes vakcina yra mokama. Viena jos dozė kainuoja apie 430-465 litus, o reikia trijų. Tad už skiepus tektų pakloti apie 1290-1395 litus iš savo kišenės.

„Suprantame, kad ši priešvėžinė vakcina dėl jos kainos kol kas prieinama tik daliai moterų, tačiau mes tarsimės su Sveikatos apsaugos ministerija dėl jos kompensavimo. Taip pat kalbamės su partneriais dėl galimų bendrų projektų, kurie suteiktų galimybę nemokamai pasiskiepyti arba reikėtų mažiau mokėti tam tikrų socialinių grupių moterims”, – sakė bendrovės „Merck Sharp&Dohme” Lietuvos padalinio vadovas gydytojas A.Manukianas.

Efektyvios profilaktikos priemonės

Profesorė R.Nadišauskienė pažymi, kad priešvėžinė vakcina – vienas svarbiausių paskutinių dešimtmečių atradimų, tačiau nereikia pamiršti ir kitų profilaktikos dalykų.

„Taip pat efektyvios pirminės profilaktikos priemonės – lytinio gyvenimo atidėjimas kuo vėlesniam laikui, lytinių partnerių ribojimas, barjerinių kontraceptinių priemonių naudojimas. Be to, ši vakcina nesaugo nuo kitų lytiškai plintančių infekcijų, todėl visada yra svarbūs mūsų doroviniai bei moraliniai įsipareigojimai ir sveikas protas”, – sakė R.Nadišauskienė.

Ji ragina moteris aktyviai dalyvauti nacionalinėje gimdos kaklelio vėžio prevencinėje programoje, kurią įgyvendinant sveikatą kas treji metai pasitikrinti kviečiamos nuo 30 iki 60 metų moterys. Pasaulinėje rinkoje kitais metais turėtų pasirodyti dar viena vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio, o galimybė pasirinkti ir farmacinių bendrovių konkurencija visada naudinga vartotojams.

Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal moterų mirtingumą nuo gimdos kaklelio vėžio. Kasmet mūsų šalyje ši liga nustatoma daugiau kaip 500 moterų. Beveik kas antra susirgusi šia liga miršta. Kiekvieną savaitę nuo šios sunkios ligos Lietuvoje miršta vidutiniškai 5 moterys. Vien 2005 metais mirė 209 moterys.

Europoje gimdos kaklelio vėžys kasmet diagnozuojamas vidutiniškai 33,5 tūkst. moterų bei merginų ir kasmet 15 tūkst. moterų miršta (40 kiekvieną dieną, arba maždaug dvi moterys kiekvieną valandą).

Ši liga ir Lietuvoje, ir Europoje yra antra pagal dažnumą mirties priežastis po krūties vėžio tarp jaunų (15-44 metų) moterų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Skiepai nuo vėžio – ne svajonė, bet realybė"

  1. deja deja

    Aha, kai kurioms taip ir liks svajonė, kai tokia kaina, jeigu nubus kompensuopjama. Taigi kai kurios sirgs, deja, vėžiu, o kai kurios-ne.

  2. 2008

    daugelyje Europos saliu si vakcina kompensuojama.As Lietuva nera EU valstybe?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.