Vienas liudininkų – ligoninėje, kitas – kalėjime

Britų sekliai, tiriantys A.Litvinenkos nunuodijimo bylą, Rusijoje tikriausiai nieko nepeš

Pirmadienio vakarą į Maskvą iš Londono atvyko grupė Skotland Jardo specialistų tirti buvusio Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) karininko Aleksandro Litvinenkos mirties lapkričio pabaigoje Londone aplinkybių.

Tačiau apklausti kaip liudininkų dviejų žmonių, kurie britų seklius domina labiausiai, tikriausiai nepavyks. Vienas jų paskubomis atsigulė į ligoninę, kitas atlieka bausmę kalėjime, kurio pareigūnas sakė, kad kaliniui nebus leista duoti parodymų.

Sveikata nesiskundė

Maskvos laikraštis „Kommersant” pranešė, kad buvęs KGB karininkas, o dabar verslininkas Andrejus Lugovojus, kuris su A.Litvinenka buvo susitikęs lapkričio 1-ąją Londono viešbutyje „Millenium”, kartu su visais šeimos nariais atsigulė į ligoninę, nors praėjusį savaitgalį nė vienas sveikata nesiskundė.

Tas pats laikraštis nurodo, kad A.Lugovojus, jo žmona ir trys vaikai praėjusios savaitės pradžioje jau gulėjo ligoninėje, bet penktadienį iš jos visi išėjo, nes jokių radioaktyvumo pėdsakų nė vieno jų organizme medikai neaptiko.

Tačiau jau sekmadienio vakarą, kai paaiškėjo, kad britų sekliai susirengė į Maskvą, kad apklaustų jį ir dar kelis su šia skandalinga byla susijusius asmenis, A.Lugovojus su šeima suskubo pakartotinai atsiduoti į medikų rankas. Interneto svetainė „NEWS.ru.com” daro išvadą, kad „buvęs KGB karininkas nuo britų seklių pasislėpė ligoninėje”.

A.Lugovojus kai kuriems britų laikraščiams sakė, kad jis vis dėlto gavo radiacijos porciją.

Vykti į Londoną atsisakė

Skotland Jardo specialistai taip pat ketina apklausti A.Lugovojaus kolegas verslininkus Dmitrijų Kovtuną ir Viačeslavą Sokolenką, kurie anksčiau irgi dirbo FST, o lapkričio 1-ąją viešbutyje „Millenium” susitiko su A.Litvinenka. Kaip tik tą dieną buvęs FST karininkas pasijuto blogai, o vėliau mirtinai apsirgo.

Pasak „NEWS.ru.com”, A.Lugovojus nuo spalio 16 dienos iki lapkričio 1-osios tris kartus skraidė maršrutu Maskva-Londonas-Maskva ir mažiausiai vieną kartą buvo susitikęs su garsiu Rusijos verslininku Borisu Berezovskiu, patekusiu į Kremliaus nemalonę.

Britų seklius labiausiai domina, kodėl lėktuvuose, kuriais skraidė A.Lugovojus, taip pat dviejuose Londono viešbučių kambariuose, kuriuose jis gyveno, buvo aptikta radioaktyvių pėdsakų.

Buvęs KGB karininkas neigia, kad jis vengia duoti parodymus. „Aš savo iniciatyva susisiekiau su Skotland Jardo specialistais ir telefonu jiems suteikiau informacijos, kuri juos domino. Tačiau, atsižvelgiant į Vakaruose sukeltą isteriją dėl Litvinenkos mirties, net neketinu vykti į Londoną ir duoti parodymus ten”, – interviu programai „Vesti nedeli” sakė A.Lugovojus.

Veržiasi duoti parodymus

Tuo tarpu buvęs FST pulkininkas Michailas Trepaškinas, buvęs A.Litvinenkos kolega, atliekantis ketverių metų kalėjimo bausmę „už valstybės paslapties atskleidimą”, per savo advokatus pareiškė, kad jis mielai atsakytų į visus britų seklių klausimus, susijusius su A.Litvinenkos mirtimi.

Pilietinių laisvių fondo vadovas Aleksas Goldfarbas Londone žurnalistams sakė, kad „dėl A.Litvinenkos nunuodijimo M.Trepaškinas turėtų daug ką pasakyti”.

A.Goldfarbas taip pat sakė, kad bausmę Nižnij Tagilo kalėjime atliekantis buvęs FST karininkas labai sunkiai serga, todėl britų detektyvai turėtų paskubėti jį apklausti, nes „priešingu atveju gali būti per vėlu”.

Savo keliuose laiškuose, slaptai perduotuose draugams, įskaitant visuomeninio judėjimo „Už žmogaus teises” vadovą Levą Ponomariovą, M.Trepaškinas A.Litvinenkos nužudymą pavadino „keršto aktu”. Vieną laišką jis parašė ir pačiam A.Litvinenkai, perspėdamas, kad į jį gali būti pasikėsinta.

Kalėjimo, kuriame M.Trepaškinas atlieka bausmę, vadovybė vakar paskubėjo pareikšti, kad Skotland Jardo darbuotojams nebus leista jį apklausti. „Trepaškinas kalinamas už sunkų nusikaltimą – valstybės paslapties atskleidimą užsienio slaptosioms tarnyboms. Todėl Rusija neleis, kad tos tarnybos šiuo žmogumi savanaudiškai pasinaudotų dar kartą”, – kalėjimo pareigūno žodžius vakar citavo agentūra „Interfax”.

Pirštu rodo į FST

Didžiosios Britanijos pareigūnai yra įsitikinę, kad nunuodyti A.Litvinenką įsakė FST, vakar pranešė Londono laikraštis „The Times”.

Remdamasis saugumo šaltiniais, laikraštis teigė, kad gauti reikiamą kiekį radioaktyvaus polonio, nuo kurio mirė A.Litvinenka, galėjo tik FST agentai.

Buvusio FST karininko šlapime buvo aptiktas nepaaiškinamai didelis polonio-210 kiekis.

„Žinome, kad FST veikia užsienyje ir, remiantis pono Litvinenkos mirties aplinkybėmis, ši slaptoji tarnyba turėtų būti pagrindinė įtariamoji”, – laikraščiui sakė neįvardytas šaltinis.

Saugumo šaltiniai laikraščiui taip pat teigė, kad FST šiai operacijai galėjo pasitelkti buvusius savo agentus.

Vienas aukštas policijos šaltinis „The Times” taip pat sakė, kad A.Litvinenkos, Rusijos prezidento Vladimiro Putino įnirtingo kritiko, nužudymas turėjo tapti įspėjimu jo draugams ir sąjungininkams.

„Tai labai skausminga mirtis, ką jie tikriausiai žinojo. Nunuodijimą organizuoti galėjo tik profesionalai, turintys dalyvavimo tarptautinėse operacijose patirties”, – sakė šaltinis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.