Eilėse – įsčiose nešiojami kūdikiai

Tėvai vietas darželiuose priversti rezervuoti dar negimusioms atžaloms

Valstybė verkšlena dėl mažėjančio gimstamumo, bet neįstengia sudaryti sąlygų auginti jau gimusius vaikus.

Didžiuosiuose miestuose lopšelių-darželių grupės perpildytos, šimtai vaikų lieka už borto, tačiau statyti įstaigų niekas neskuba.

Kur padėti vaiką?

Daugelis mamų priverstos grįžti į darbą iš vaiko priežiūros atostogų, kai atžalai sueina vieni metai, nes tada valstybė nustoja mokėti motinystės pašalpą. Šiuo metu ji sudaro 100 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio. Neišgalintys nusisamdyti auklės arba nerandantys tinkamos kandidatūros tėvai ryžtasi leisti vaiką į lopšelį ar darželį. Jei vieta vaikui neužsakyta mažiausiai prieš metus, teisėtais būdais Kaune patekti į tokią įstaigą beveik neįmanoma.

Mama prisistačiusi „Kauno dienos” žurnalistė, paskambinusi į daugiau kaip į 10 ikimokyklinio ugdymo įstaigų Kaune, pusantrų metų vaikui laisvų vietų rado tik dviejuose: Petrašiūnuose esančiame lopšelyje-darželyje „Drevinukas” ir 6-ajame lopšelyje-darželyje – vienintelėje Kaune ikimokyklinėje įstaigoje rusakalbiams.

Eigulių seniūnijoje esančiame lopšelyje-darželyje „Mažylis” žadėjo padaryti išimtį. „Grupės užpildytos. Jeigu bandytume priimti išimties tvarka, man reikėtų pamatyti vaiką, kad galėčiau įvertinti, ar jis savarankiškas, kiek ūgtelėjęs. Jeigu labai reikia, surasime tą vietą. Tik prieš atvykdami, telefonu praneškite”, – sakė „Mažylio” direktorė.

Vieta galbūt atsiras po metų

„Kai kurie tėvai eilėje laukia dvejus metus, prašymą pateikę dar negimus vaikui”, – tėvų gudrybes atskleidė Šilainiuose esančio lopšelio darželio „Rasytė” vadovė.

Iš daugumos kalbintų lopšelių-darželių direktorių lūpų skambėjo analogiški atsakymai: „Jei dabar parašysite pareiškimą, kitų metų rudenį galbūt ir pateksite. Šiuo metu – jokių šansų, lopšelinukų grupės pilnut pilnutėlės. Eilėje laukia dar keliolika ar keliasdešimt vaikų”.

Kalbintų įstaigų vadovės stebėjosi, kad pusantrų metų vaiko tėvai „žiopsojo”. „Kai vaikui sueina vieni metukai, pats geriausias laikas atnešti prašymą – paprastai po metų vaikas priimamas į mūsų lopšelį. Jeigu dabar atnešite prašymą, nuo 2008 metų rudens tikrai pateksite, o nuo 2007 metų tikimybė patekti – apie 40 proc.”, – aiškino Dainavos seniūnijoje esančio lopšelio-darželio „Girinukas” direktorė.

„Girinuko” direktorė paaiškino, kodėl lopšeliuose nebeliko vietų. „Patalpose, kuriose kažkada buvo lopšelio grupės, dabar yra dvi logopedinės ir viena Montessori grupė. 1989 metais vaikų skaičius ypač sumažėjo. Tada visi galvojo, kad šeimoje dirbs tik tėvelis ir pinigų pragyvenimui užteks. Lopšelio grupės pasidarė nebereikalingos. Dabar panaikinti vyresnių vaikų grupes ir padaryti dvi lopšelio grupes neišeina”, – dėstė darželio vadovė.

„Prieš mane sėdi mama su 10 mėnesių vaiku, ji nuo kovo mėnesio rašo prašymus. Dabar tikrai neturime vietų. Jūs eilėje būtumėte 25-a. Šiemet kažkoks protrūkis, dar taip nebuvo, kad turėtume tiek vaikų. Turbūt gimstamumas padidėjo”, – situaciją iliustravo Gričiupio seniūnijoje esančio 83-iojo lopšelio-darželio vadovė.

„Eilėje laukia 70 vaikų. Per pastaruosius dvejus metus Senamiestyje apsigyveno daug jaunų šeimų su vaikais. Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, vaiką į lopšelį reikia registruoti vos tik jam gimus”, – mokė lopšelio-darželio „Ežiukas” direktorė.

Trūksta mažiausiai 40 grupių

Švietimo ir ugdymo skyriaus duomenimis, rugsėjo mėnesį Kaune dėl vietų stokos į darželius nepateko 625 vaikai, iš jų maždaug pusė – iki 3 metų. Ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko 11 tūkst. 134 kauniečiai iki 7 metų, tačiau vietų yra beveik 22 proc. mažiau – 9154. Lopšelio grupėje turėtų būti 10, darželio – 15, priešmokyklinėje – 20 vaikų, bet į paklausiausias įstaigas paprastai priimama daugiau vaikų tikintis, kad dėl ligos ar kitų priežasčių vaikai lanko darželį ne kiekvieną dieną.

Sovietmečiu Kaune buvo 110 ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Atkūrus nepriklausomybę, pasak Švietimo ir ugdymo skyriaus vyr. specialistės Audronės Bukmanaitės, valstybė ėmė skatinti vaikų ugdymą namuose ir darželius ištiko krizė. 1994-aisiais Kaune beliko tik 69 darželiai. Tuo metu nebereikalingų ikimokyklinių įstaigų pastatai buvo atiduoti pradinėms mokykloms.

Šiuo metu mieste reikėtų bent 20 lopšelio ir tiek pat darželio naujų grupių. Didžiausia problema – patalpų stygius.

Mokyklos nebenori atiduoti grąžos

Kauno miesto mero pavaduotojas Kazimieras Kuzminskas, komentuodamas susidariusią padėtį, informavo, kad mieste pradėtas vykdyti švietimo įstaigų tinklo restruktūrizavimas, tik jis dar nedavė vaisių. Pasak vicemero, darželių patalpose įsikūrusios pradinių mokyklų klasės turėtų išsikelti į mokyklas, jų patalpos turėtų likti lopšelių-darželių reikmėms. Šiuo metu Kaune yra 11 darželių-mokyklų, kol kas nė viena jų nepadovanojo patalpų darželinukams. Tik kai kuriose iš jų jau nebeformuojamos pirmos klasės.

Valdžios sumanymams paklūsta ne visi. Vicemeras priminė, jog nusprendus pagrindinę mokyklą „Animus” sujungti su Eigulių vidurine, tebesitęsia teisminiai procesai. „Iškėlus „Animus” mokyklos moksleivius į Eigulių vidurinę mokyklą, patalpos būtų likę darželiui. Kol kas negalime įvykdyti tai, ką buvo priėmusi miesto Taryba”, – teigė K.Kuzminskas.

Naujų statybų nenumatoma

Apie naujų ikimokyklinių įstaigų statybą nė nekalbama, pirmenybė teikiama mokykloms. „Šiuo metu Romainiuose projektuojama nauja pagrindinė mokykla. Ją pastačius atsilaisvins patalpos lopšeliui-darželiui”, – teigė K.Kuzminskas. Jo įsitikinimu, šiuo metu nėra drastiško darželių poreikio, tad esą nėra reikalo skubiai juos statyti. „Racionaliai naudojant patalpas, darželinukams ir lopšelinukams jų dar užtenka. Sunku tik kai kuriuose mikrorajonuose”, – tvirtino vicemeras.

Paaiškinus, kad šiuo metu patekti į darželį išties yra sudėtinga, vicemeras pritarė, jog ateityje reikės statyti darželius atsisakant kitų švietimo įstaigų statybos. Tačiau kol kas, K.Kuzminsko žiniomis, kitų metų miesto biudžete lėšų darželių pastatams nenumatyta.

Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius atkreipė dėmesį, jog kol kas svarstomas tik darbinis biudžeto projekto variantas ir apie lėšų skyrimą ar neskyrimą dar negalima kalbėti. „Vaikai yra viena didžiausių problemų, jais irgi bus pasirūpinta”, – tikino A.Laucius.

K.Kuzminsko žiniomis, dėl patalpų stygiaus ikimokyklinėms įstaigoms savivaldybė ligi šiol nebuvo kreipusis paramos į centrinę valdžią, nes esą nebuvę reikalo.

Ministerija apeliuoja į savivaldybes

Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyr. specialistei Laimai Jankauskienei nebuvo naujiena, kad neretai darželiuose papildomų vietų atsiranda korupcijos keliu. L.Jankauskienė paaiškino, jog ikimokyklinis ugdymas yra savivaldybių savarankiška funkcija ir jos pačios gali daug nuveikti šioje srityje.

„Pirmiausia reiktų atlikti analizę, kodėl vienos įstaigos perpildytos, o kitos pustuštės. Jei darželis gerai dirbtų, jis būtų populiarus, net jei yra toli tėvams nuo namų”, – įsitikinusi L.Jankauskienė.

Kita vertus, ministerijos atstovė pripažįsta, kad be naujų įstaigų didieji miestai sunkiai išsivers. Pasak L.Jankauskienės, svarstant struktūrinių fondų perspektyvas iki 2012 metų galvojama ir apie ikimokyklinį ugdymą. „Labai tikiuosi, kad ikimokyklinio ugdymo pakopą pasieks ir struktūrinių fondų lėšos”, – teigė pašnekovė.

Elitinis darželis

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovės žiniomis, Lietuvoje yra vos vienas kitas privačiai įsteigtas darželis. Apie tokį verslą Kaune svajoja darželio auklėtoja dirbanti kaunietė Aistė.

Pasak pašnekovės, tai sunkiai įgyvendinamas sumanymas. Kaune privačių darželių nėra, taip pat ir Lietuvoje nėra pavyzdžių, kaip jie turėtų veikti.

Planuojamame privačiame darželyje būtų prižiūrimi 6-8 vaikai nuo 3 iki 6 metų. „Jie gautų daugiau dėmesio, darželis veiktų tėvams patogiu grafiku, gal net ir savaitgaliais. Čia vaikai jaustųsi tarsi tikroje šeimoje, aplinka būtų panaši į namų”, – privačios įstaigos privalumus vardijo darželio auklėtoja.

Elitinis darželis tėvams per mėnesį kainuotų apie 800 litų. Pasak Aistės, Kaune yra turtingų tėvų, kurie norėtų leisti savo atžalas į tokį darželį. Jiems svarbu ne pinigai, o tai, kad vaikas gautų pakankamai dėmesio, būtų lavinamas. Auklių paslaugos kainuoja panašiai, bet dauguma jų yra vyresnio amžiaus, reta kuri turi pedagogo kvalifikaciją, ne visos jos užsiima vaiko lavinimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.