Italo labdara nuėjo šuniui ant uodegos

Pusantrų metų vykusios peštynės dėl dovanoto kompiuterinio tomografo baigėsi skandalingai. Paaiškėjo, kad be reikalingų dokumentų atvežtas ir netinkamai sandėlyje laikytas medicinos aparatas gali būti tik išmestas į sąvartyną.

Simboline „Gerumo plyta” ir „Santakos” garbės ženklu už labdarą kauniečiams apdovanoto italų verslininko Sergio Paterlini atvežtas kompiuterinis tomografas bus nurašytas.

Įvairiais vertinimais nuo 0,5 iki 2 mln. litų kainuojantis nebenaujas, tačiau Kauno medikų labai lauktas aparatas daugiau kaip pusantrų metų išgulėjo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) I pulko sandėliuose. Darbą baigusi specialioji komisija nustatė, kad trūksta įrenginio techninio paso, naudojimo instrukcijos, kai kurių dalių, be to, netinkamomis sąlygomis laikytas elektroninis prietaisas gali būti sugedęs. Todėl eikvoti maždaug 150 tūkst. litų tomografui surinkti neverta.

Paseno ir sugedo

Nors galutinį sprendimą dėl italo labdaros priims miesto savivaldybės taryba, pasak Kauno miesto vicemero Kazimiero Kuzminsko, pasiūlymas jau aiškus – savivaldybės administracijai bus rekomenduojama nediegti kompiuterinio ašinio tomografo Kauno miesto poliklinikose.

Viešosios įstaigos Kauno Dainavos poliklinika direktorius Giedrius Andziukevičius LŽ sakė, kad jo vadovaujama įstaiga šios italo dovanos labai laukė. „Kuri įstaiga atsisakytų modernaus tomografo? Tačiau paaiškėjo kitos aplinkybės. Įranga kariškių sandėlyje, Žeimenos gatvėje, laikyta netinkamomis sąlygomis, šaltyje, be to, trūksta detalių, dokumentų. Buvo kreiptasi ir į gamintojų atstovus Lietuvoje. Šie patvirtino, jog atsarginių dalių tai įrangai jau nebegaminama, o trūkstant techninio paso ir naudojimo instrukcijos jie nė nesiimtų tomografo montuoti. Todėl mūsų atsakymas vienareikšmiškas – aparatūra netinkama”, – kalbėjo Dainavos poliklinikos direktorius.

Pasak darbo grupės išvadų, kompiuterinis tomografas yra pasenusios technologijos ir gali būti naudojamas palyginti dideliems dariniams pamatyti, pavyzdžiui, insultu sergančių pacientų diagnostikai, o tai būtų tikslinga tik nedidelio miestelio ligoninėje, nutolusioje nuo gydymo įstaigų, turinčių naujesnių medicinos diagnostikos įrenginių.

Jokie sudėtingesni šiuo kompiuteriniu tomografu atliekami tyrimai ligonių kasų nebūtų apmokami. Be to, nesant dokumentų, nebus galimybės įtraukti šio įrenginio į Valstybės rentgeno spinduliuotės šaltinių registrą.

Naudojo italai

Maždaug prieš 11 metų garsios kompanijos „Philips” pagamintas kompiuterinis tomografas „Tomoscan SR 5000” puikiai veikė Italijos Brešos miesto ligoninėje. Keisdama jį į naujesnį ligoninė atsisakė maždaug 80 tūkst. eurų nuolaidos, kuri būtų taikoma gydymo įstaigai, grąžinančiai seną ir įsigyjančiai naują tomografą.

Paterlini pastangomis aparatą nuspręsta kaip labdarą dovanoti Kaunui. Socialiai remtinus miesto vaikus globojantis italų verslininkas, ne kartą atvežęs įvairios medicininės įrangos, nė nenumanė, jog šįkart jo labdara taps niekam nereikalinga.

Vyko mūšis

Kad tomografas nėra pats moderniausias, paaiškėjo jau atgabenus jį į Lietuvą. Tik atvežtas į Kauną aparatas keistais keliais pateko VRM Kauno poliklinikos žinion ir vos neiškeliavo į Vilnių. Tačiau aukščiausius valstybės vyrus skundais užvertusiems Kauno valdininkams pavyko atgauti nuosavybės teises į tomografą.

Šių metų balandį buvo nuspręsta jį perduoti Kauno miesto savivaldybės žinion, tačiau VRM delsė tai padaryti. Tada už sveikatos apsaugą atsakingas vicemeras nutarė išsiaiškinti, ar išvis verta miestui perimti tomografą, o paskui jį nurašyti. „Akivaizdu, jog didžiausia klaida buvo ta, kad įranga pateko ne ten, kur reikia. Trūkstant dokumentų ir nežinant tikrosios tomografo techninės būklės būtų netikslinga jį perimti iš Vidaus reikalų ministerijos”, – LŽ sakė Kuzminskas.

Kadangi Dainavos poliklinika, atsisakius italų dovanos, liko be žadėto kompiuterinio tomografo, anot vicemero, kitų metų biudžete bus ieškoma lėšų šiai gydymo įstaigai nupirkti naują aparatą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Italo labdara nuėjo šuniui ant uodegos"

  1. bigcatwar

    Ne, ne jau neaisku mazai atveze italiano sugalvok ant tiek suinterasuotu viena zaisla atvezt, nesupratlivas pasitaike apmaudu. 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.