Dėstytojai kratosi dovanų ir vokelių

Artėjant egzaminų sesijai kai kuriems studentams teks gerokai pasukti galvą siekiant gauti dėstytojo palankumą. Mat, atnešęs saldainių ar tauraus gėrimo butelį, gali būti nemaloniai išprašytas lauk.

Dėstytojai tikina, kad dovanų prieš egzaminą nepriima, o imančius ir duodančius griežtai smerkia.

Dovanų negavo

Lietuvos jūreivystės kolegijos direktorius profesorius Viktoras Senčila įsitikinęs, kad tradicijos nešti dovanas apskritai neturėtų būti.

„Galima toleruoti nebent gėles kovo 8-osios arba dėstytojų dienos proga. Bet dovanoti saldainius arba gėrimus nedera, nes tada prasideda derybos ir iš dėstytojo tikimasi atlygio”, – sakė vadovas.

Jis prisipažino dovanų iš studentų negavęs ir dėl to esantis laimingas.

„Džiugu, kad mūsų aukštojo mokslo sistema tampa labiau vakarietiška, todėl bandymas apeiti taisykles nebetoleruojamas. Pavyzdžiui, Švedijoje įprasta, kad studentai praneša pastebėję kolegą duodant kyšį arba nusirašinėjant. Pas mus konkurencija tarp studentų darosi vis labiau pastebima. Niekas nenori mokėti už studijas”, – pasakojo profesorius.

V.Senčilos nuomone, kyšio davimas – senų laikų tradicija.

„Dėstytojai, imantys dovanas, tampa išimtimi. Įstaigos statutas ir vidaus elgesio taisyklės tai draudžia, todėl, sužinoję apie kyšininkavimą, būtinai svarstytume”, – tikino V.Senčila.

Studentų dovana – ant sienos

Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas docentas Rimantas Balsys teigė dovanas prieš egzaminą vertinantis neigiamai.

„Esu kategoriškai prieš tai. Kiekvienas žmogus dirba savo darbą, už kurį gauna atlyginimą. Gėlės žiedas pamalonina, bet jis turi būti įteiktas tik po egzamino. Juk išreikšti susižavėjimą arba padėką už konsultacijas ir malonų bendravimą neuždrausta”, – sakė docentas.

Jis tikino net saldainių sau nepasiimantis.

„Jeigu prieš egzaminą kuris studentas atneša saldainių, čia pat atidarau dėžutę ir visus pavaišinu. Butelių ar kitų brangių daiktų geriau net nesiūlyti. O geriausia – tiesiog mokytis, kad nereikėtų vaikščioti pas dėstytoją su prašymais. Kiekvienas studentas dar semestro pradžioje gauna visą informaciją apie tai, ko iš jo reikalaujama ir koks bus atsiskaitymas. Jo pareiga pasirūpinti savo balu iš anksto”, – teigė R.Balsys.

Dekanas iki šiol brangina vieną studentų dovanotą fotografiją, kurią įsirėmino ir pasikabino kabinete ant sienos.

Dar šiemet universiteto senatas ketina patvirtinti etikos kodeksą, kuris reglamentuos dėstytojų ir studentų santykius. Nusižengimus svarstys paskirta etikos komisija, kurios žinion, kaip tikino R.Balsys, pateks ir kyšių ėmėjai.

Duoti kyšį – neapsimoka

Socialinių mokslų kolegijos direktorė Nijolė Skučienė tvirtino kategoriškai smerkianti kyšininkavimą.

„Mūsų kolegijoje šios „ligos” nėra. Aišku, ne viską gali pamatyti ir kontroliuoti, bet manau, kad tie laikai, kai dovanos buvo teikiamos nuolat, jau praeityje. Visi mūsų studentai moka už studijas, todėl ir kyšio davimas netenka prasmės”, – įsitikinusi vadovė.

Ji toleruotų tik dovaną kaip padėką už dėstytojo papildomą darbą, kuris jam nepriklauso.

„Kažkada seniai pačiai teko nešti dovanėlę į vieną įstaigą. Buvau nemaloniai išprašyta lauk. Nuo tada privilegijų sau neprašau ir kyšio niekada neimu. Yra žmonių, kurie patys paskelbia apie savo gimtadienį ir laukia dovanų, sveikinimų”, – pastebėjo N.Skučienė.

Kalbinti dėstytojai vieningai teigė, kad gėlių pasibaigus sesijai tikrai neatsisakytų.

Keičiasi požiūris

Klaipėdos kolegijos Sveikatos fakulteto studentų tarybos pirmininkė Ingrida Malamura sakė, kad studentai paprastai dovanoja gėles.

„Turime tradiciją paskutinę atsiskaitymų dieną visos grupės vardu įteikti dėstytojui gėlių. Tai simbolinė mūsų padėka. Gėlių iki šiol neatsisakė nė vienas”, – teigė trečiakursė.

Ji pastebėjo neigiamą pačių dėstytojų nuostatą kyšių atžvilgiu.

„Jeigu kas ir duoda ar ima, apie tai garsiai nepasakoja. Tačiau dėstytojai suvokia, kad rizikuoja savo darbo vieta. Džiugina ir tai, kad jie pamažu keičia požiūrį į studentą ir vertina jį už žinias ir gebėjimus, o ne už dovanas”, – sakė studentų tarybos pirmininkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Dėstytojai kratosi dovanų ir vokelių"

  1. Studentas

    O vokeliu irgi neima ??? 😀

  2. ske

    absurdas. 😉 pats pamaloninu karts nuo karto, kad reciau vaiksciot galeciau. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.