Rokiruotė Mažeikiuose – po 10 dienų

Lenkijos koncernas „PKN Orlen” baigia derinti „Mažeikių naftos” perėmimo detales

Sužlugdytos Rusijos bendrovės „Jukos” vietą „Mažeikių naftoje” užimti besirengiančios „PKN Orlen” vadovas Igoris Chalupecas vakar bene paskutinį kartą viešėjo Lietuvoje prieš gruodžio 15-ąją numatytą oficialų įmonės perėmimą savo žinion. Technines sandorio baigimo detales svečias aptarė su Prezidentu Valdu Adamkumi, premjeru Gediminu Kirkilu ir ūkio viceministru Vytautu Naudužu.

Ministras Pirmininkas pasibaigus pokalbiui su I.Chalupecu teigė, jog šįkart buvo viso labo pasikeista informacija apie tuos organizacinius darbus, kuriuos būtina atlikti prieš pasirašant sutartį.

„Iš esmės susitarėme dėl paskutinių detalių, organizacinių sandorio užbaigimo gruodžio 15 dieną momentų. Bus pakviesti abiejų valstybių vadovai, tikimės, kad atvyks Lenkijos premjeras. Galvojame, kad sandoris įvyks laiku, kaip ir tikėjomės”, – trumpame brifinge kalbėjo G.Kirkilas.

Neatskleisdamas smulkių susitikimo turinio detalių I.Chalupecas savo ruožtu pareiškė, kad „PKN Orlen” žmonės įtemptai dirba siekdami užbaigti sandorį.

„Liko iš esmės keturi dalykai, kuriuos reikia įgyvendinti prieš užbaigiant sandorį – du jų turime padaryti mes, du – „Yukos International UK”, – nurodė svečias.

I.Chalupecas nurodė, kad liko suderinti kai kuriuos techninius reikalus su bankais, tačiau dėl to, jo žodžiais, neturėtų kilti didesnių problemų. Taip pat reikia išspręsti techninius verslo perėmimo klausimus.

„Yukos International UK”, pasak būsimojo „Mažeikių naftos” šeimininko, turėtų pasirūpinti specialia sąskaita, į kurią „PKN Orlen” turės pervesti 250 mln. JAV dolerių iš bendros 1,492 mlrd. dolerių sumos – šie pinigai galės būti panaudoti per dvejus metus nuo sutarties pasirašymo, jei „PKN Orlen” turėtų kokių nors pretenzijų bendrovei „Yukos International UK”.

„Paskutinis ir pats svarbiausias dalykas – įsitikinti, kad „Yukos International” atliko visus reikiamus žingsnius įgyvendindama JAV teismo gegužės 26 dienos sprendimus, nustačiusius tam tikrus įpareigojimus šiai bendrovei”, – sakė I.Chalupecas.

„PKN Orlen” vadovas su G.Kirkilu bei ūkio viceministru V.Naudužu aptarė ir baigiamas rengti vyriausybinės komisijos, tyrusios gaisrą „Mažeikių naftoje”, išvadas. I.Chalupecas po susitikimų pareiškė, kad preliminarūs vertinimai jo nenustebino ir naujų dalykų nei apie gaisro priežastis, nei apie jo metu padarytus nuostolius jis neišgirdęs.

Kur kas didesne „staigmena” I.Chalupecas pavadino nesenus įvykius, kurių metu keturi „Jukos” deleguoti „Mažeikių naftos” valdybos nariai siekė įmonės generalinio direktoriaus Polo Nelsono Inglišo nušalinimo. Norint baigti sandorį teks sušaukti „Mažeikių naftos” akcininkų susirinkimą, jame perrinkti įmonės stebėtojų tarybą, kuri savo ruožtu suformuos įmonės valdybą.

„Siekiant užbaigti sandorį reikia, kad būtų priimti atitinkami valdybos sprendimai, ir mes susitarėme su „Yukos International UK” ir su Vyriausybe, kad rengiantis verslo perėmimui mums nereikėtų gaišti laiko ir todėl mūsų atstovai dirbs valdyboje. Mes negalime gaišti laiko, nes situacija įmonėje po gaisro nėra paprasta”, – kalbėjo I.Chalupecas.

„PKN Orlen” vadovas leido suprasti, kad P.N.Inglišas išsaugos savo pozicijas „Mažeikių naftoje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.