Kodėl krenta temperatūra

Savo sveikata dažniausiai susirūpiname tik pastebėję, jog kūno temperatūra pakilo aukščiau 37 laipsnių Celsijaus. Mažai dėmesio kreipiame į sumažėjusią kūno temperatūrą, ūmiai susirgę ar apsinuodiję.

Iki 35 – 36 laipsnių sumažėjusia temperatūra dažnai skundžiasi sergantieji sunkiomis lėtinėmis ligomis. Kūno temperatūra nuo 36,6 – 37 laipsnių gali nukristi iki 30 arba net 28. Kai ji mažesnė kaip 32,2 laipsniai, gali sutrikti širdies ritmas ir nustoti plakti širdis.

Pamažu mažėja neišnešiotų kūdikių, išsekusių ligonių kūno temperatūra. Tai būdinga sergantiems sunkiomis lėtinėmis infekcinėmis ligomis, dažniausiai tuberkulioze, piktybiniais navikais, endokrininėmis ligomis, kurios pasireiškia sulėtėtėjusia medžiagų apykaita: antinksčių, hipofizio, skydliaukės veiklos nepakankamumu; badaujant, netekus daug skysčių dėl viduriavimo, vėmimo; esant lėtinei mažakraujystei, ilgai vartojant temperatūrą mažinančius vaistus sąnariams gydyti.

Todėl neišnešioti kūdikiai, išsekę ligoniai turi būti šiltose patalpose, reikia gydyti lėtines infekcijas, endokrinines ligas, šalinti piktybinius auglius, sureguliuoti mitybą, skysčių ir elektrolitų pusiausvyrą, rečiau naudoti temperatūrą mažinančius vaistus.

Kūno temperatūra dažniausiai greit sumažėja dėl ūmių apsinuodijimų alkoholiu, narkotikais, migdomaisiais, temperatūrą mažinančiais vaistais; dėl ilgo buvimo šaltame vandenyje arba šaltame ore. Nepamirškime, kad šaltyje girtų kūnas greičiau atvėsta nei blaivių.

Kūno temperatūra greit mažėja netekus sąmonės, esant ūmiam inkstų, antinksčių nepakankamumui; kai sergantys cukriniu diabetu perdozuoja insuliną; kai būna ryškus kraujavimas iš stemplės, venų, dėl kepenų cirozės, iš skrandžio ar žarnų opų; kai kraujuojama į pilvo ertmę dėl negimdinio nėštumo; kraujuojant iš plaučių, dažniausiai dėl plaučių tuberkuliozės ar plaučių vėžio.

Sergant sunkiomis infekcinėmis ligomis, skiltiniu plaučių uždegimu, staiga nukritus temperatūrai, staiga iki neišmatuojamo lygio krenta ir arterinis kraujo spaudimas todėl ligonis gali mirti. Tokius, net jau sveikstančius, ligonius reikia akylai stebėti, riboti jų fizinį krūvį.

Labai staiga krenta arterinis kraujo spaudimas alerginio (anafilaksinio) šoko metu.

Staigus kūno temeratūros sumažėjimas dažniausiai būna sunkių ligų, ryškių organizmo veiklos sutrikimų pasekmė, todėl reikia kuo skubiau kviesti į pagalbą medikus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.