Legioneliozės galima išvengti

Šiuo metu spaudoje daug rašoma apie legioneliozę, kuria užsikrečiama tik įkvėpus Legionella bakterijomis užkrėstų vandens garų. Šios ligos galima išvengti. Įrodyta, kad aukštesnė nei 50 laipsnių C ir žemesnė nei 20 laipsnių C temperatūra nebeleidžia šioms bakterijoms daugintis, bet jų nesunaikina. Legionella bakterijos žūsta 66 laipsnių C temperatūroje. Pagal nustatytus reikalavimus kiekvieno karšto vandens čiaupo bėgtų aukštesnės nei 50 laipsnių C, o iš šalto vandens čiaupo – žemesnės nei 20 laipsnių C temperatūros vanduo. Legionella bakterijas galima sunaikinti aukšta temperatūra ar specialiomis cheminėmis medžiagomis.

Centralizuotai tiekiamo šalto vandens kokybė higienistams rūpesčių nekelia: 2006 m. visi Vilniaus visuomenės sveikatos centro tirti šalto vandens mėginiai buvo 9-17 laipsnių C temperatūros ir Legionella bakterijų juose nebuvo nustatyta.

Per žema iš čiaupo bėgančio karšto vandens temperatūra nustatyta 63 proc. tirtų objektų, ji svyravo tarp 37-49 laipsnių C. Kelių objektų karštame vandenyje rasta Legionella bakterijų, todėl šie objektai laikinai neveikė. Šios situacijos tikrai nevertiname kaip „mirtino” pavojaus gyventojams, tik kaip perspėjimą atsakingoms žinyboms imtis prevencinių priemonių.

Labai svarbu, kad karšto vandens tiekėjai bei pastatus eksploatuojančios įmonės kontroliuotų, ar pakankamai karštą vandenį tiekia vartotojams į vandens čiaupus, ir operatyviai imtųsi priemonių, jei tiekiamas nepakankamai karštas vanduo ar vandenyje aptikta Legionella bakterijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.