Prieš darbdavį sukilę elektrikai išsikovojo tūkstančius litų

„Kauno gatvių apšvietimas” turėjo sumokėti darbuotojams neteisėtai nemokėtą atlyginimo dalį

Bendrovė „Kauno gatvių apšvietimas”, kurios visos akcijos priklauso miesto Savivaldybei, buvo priversta sumokėti savo darbuotojams keletą metų nemokėtą atlygį už viršvalandžius ir naktinį darbą. Po to, kai bendrovės kasa sumažėjo 40 tūkst. litų, į Valstybinę darbo inspekciją kreipęsis dispečeris prarado darbą. Kiti principingi darbuotojai teigia pajutę neigiamą kolegų požiūrį į juos, tačiau nenori apie tai viešai kalbėti.

Jaučiasi direktoriaus keršto auka

Bendrovėje dispečeriu dirbęs Romualdas Šavira šių metų rugpjūčio 3 dieną kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją ir pranešė, kad jam nemokama už darbą naktimis, viršvalandžiai. Spalio 9 dieną bendrovė jam sumokėjo apie 7000 litų – už pastaruosius trejus metus nesumokėtą atlyginimo dalį už viršvalandžius su delspinigiais.

„Anksčiau iš įmonės atleisti žmonės ketina kreiptis į teismą, kad taip pat galėtų atgauti nesumokėtas algas”, – teigė jis.

Tačiau principinė kova dėl atlyginimo vyrui kainavo darbo vietą. R.Šavira mano tapęs bendrovės direktoriaus Gedimino Vito Goželskio keršto auka.

„Iš pradžių mane laikinai nušalino nuo pareigų. Klausiau direktoriaus, ką tai reiškia, ar aš jau atleistas? Jis sako, tik mano veikla apribota. Lapkričio pabaigoje mane atleido. Tada antrą kartą kreipiausi į darbo inspekciją. Dabar taip pat konsultuojuosi su advokatu ir ketinu kreiptis į teismą dėl neteisėto atleidimo”, – sakė R.Šavira.

R.Šavira mano sulaukęs direktoriaus nemalonės. „Kauno dienoje” rašyta, kad Kauno miesto savivaldybės administracijos Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas svarsto, kaip sutaupyti elektros energijai skirtas lėšas. Tačiau ir be jokių projektų kiekvieną naktį yra taupoma energija”, – sakė R.Šavira.

Nuobaudų neturėjo 16 metų

Pasirodo, Kaune kasdien nuo 24 val. iki 6 val. ryto kai kuriose gatvėse išjungiama kas trečia lempa. „Aš irgi taip darydavau, kai budėdavau. Toks buvo eksploatacijos skyriaus viršininko Jono Počiausko nurodymas. Tačiau kai pajutau, kad bus bandoma su manimi susidoroti, supratau, kad negaliu išjunginėti lempų, jeigu to nėra numatyta grafike. Tada man direktorius G.V.Goželskis parodė A.Vaitiekūno ranka rašytą rekomendaciją naktimis išjungti dalį lempų. Lapkričio 7 dieną direktorius parašė nurodymą išjungti lempas, tačiau man skyrė nuobaudą už pažeidimą, neva padarytą, kol nebuvo raštiško direktoriaus nurodymo”, – sakė R.Šavira.

„Kodėl atleido tik mane? Todėl, kad aš inicijavau kreipimąsi į darbo inspekciją. Todėl, kad aš reikalavau, jog direktorius parašytų nurodymą išjungti dalį lempų nuo 24 iki 6 val. Pasidariau šašas, kuriuo reikėjo atsikratyti. Tai yra aiškus susidorojimas, nes 16 metų neturėjau nuobaudų. Atleido, kai nesutikau vykdyti neteisėtus nurodymus”, – teigė R.Šavira.

Vadovas teisinasi kitų žmonių neatleidęs

Tuo tarpu G.V.Goželskis neigia susidorojęs su R.Šavira. „Jeigu taip būtų, būčiau atleidęs ir kitus darbuotojus. Pirmasis į darbo inspektorius kreipėsi ne R.Šavira, o kitas darbuotojas. Jam taip pat sumokėti delspinigiai, tačiau vairuotojas toliau dirba”, – sakė direktorius.

Iš viso pinigai už darbą naktimis, delspinigiai sumokėti 16 darbuotojų. Vien keturiems dispečeriams sumokėta 21360 litų už naktinį darbą ir 7645 litai delspinigių. Iš viso bendrovė šešiolikai žmonių atseikėjo 40 tūkst. litų. Įmonės vadovui skirta 500 litų bauda.

„Darbuotojai pasielgė nekorektiškai. Galėjo apie tai su manimi pakalbėti, būtume sutarę dėl tų pinigų”, – tikino direktorius. G.V.Goželskis rodė, kokias sutartis buvo pasirašęs su dispečeriais. Jose nurodyta, kad į sutartą atlyginimą įeina ir užmokestis už darbą naktį. „Tokios sutartys buvo pasirašinėjamos jau ne vieną dešimtmetį. Teisininkai sakė, kad jos nėra niekinės”, – sakė direktorius, tačiau sutiko, kad sankcijų būtų išvengta, jei bendrovė turėtų teisininką.

Direktorius teigė, kad R.Šavira žinojo apie rekomendaciją naktimis išjungti kai kurias lempas. „Vieną naktį jis lempas išjungė ne 24 val., o tik pusę penkių ryto, tačiau operatyviniame žurnale įrašė, kad išjungė lempas 24 val. Tris kartus raštiškai prašiau parašyti pasiaiškinimą, tačiau jis juose neatsakydavo į mano klausimą. Skyriau papeikimą. Paskui jis penkis budėjimus iš eilės išjungdavo lempas, kaip buvo nurodyta rekomendacijoje. Tai rodo, kad jis suprato, ką reikia daryti. Lapkričio mėnesį jis du kartus lempas išjungė, tačiau apie tai neįrašė žurnale. Vėl prašiau paaiškinti, kodėl taip daro. Lapkričio 9 dieną laikinai apribojau R.Šaviros pareigas, prašydamas parašyti pasiaiškinimą. Lapkričio 14 dieną pasirašiau įsakymą dėl jo atleidimo. Negalima pasitikėti darbuotoju, kuris nevykdo savo pareigų”, – sakė direktorius.

Istorija prasidėjo kurioziškai

Pirmasis į darbo inspekciją iš tiesų kreipėsi ne R.Šavira, o vienas bendrovės vairuotojas, kuris prašė neskelbti pavardės. „Šią vasarą kreipiausi į darbo inspekciją dėl jau daug metų nemokamų viršvalandžių. Ir anksčiau prašydavau direktoriaus, kad man sumokėtų už tai, tačiau buvo kiti laikai, už vartų stovėjo daug bedarbių. Dabar viskas pasikeitė”, – „Kauno dienai” aiškino vairuotojas, kurio veiksmai greičiausiai ir paskatino kitus darbuotojus reikalauti jiems priklausančio atlygio.

Bendrovės darbuotojai šneka, kad ši istorija prasidėjo gana kurioziškai. „Minėtas vairuotojas dirbo kartu su elektriku Juozu, kuris budėjimo metu užmigęs smarkiai knarkdavo. Vairuotojas neapsikentęs ėmė skųstis, tada elektrikas pareiškė, kad jo porininkas darbe būna girtas. Kai direktorius vairuotoją nušalino nuo pareigų, šis ir kreipėsi į darbo inspekciją”, – pasakojo pašnekovai.

„Nenoriu šnekėti apie tai. Man bendrovė už 3 metus sumokėjo 3000 litų, esu patenkintas. Ar dabar jaučiuosi persekiojamas? Kaip žinote, aš toliau čia dirbu”, – nenoriai kalbėjo vairuotojas.

Klaida kartojama

Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus vyresnioji darbo inspektorė Irta Bakšienė „Kauno dienai” sakė, kad „Kauno gatvių apšvietimo” darbuotojai teisėtai reikalavo, kad jiems būtų sumokėta už naktinį darbą.

„Sutartys buvo sudarytos neteisingai. Jose nebuvo numatyta, kad kiekvieną mėnesį turi būti mokami papildomi priedai už naktinį darbą. Darbdavys manė, kad viskas yra gerai, tačiau jis buvo neteisus”, – teigė I.Bakšienė.

Inspektorė teigė, kad panašiai neteisingai darbo sutartys sudaromos ir kitose įmonėse. „Tai dažnas atvejis sudarant sutartis su apsaugos darbuotojais. Sutartyse numatomas atlyginimas, atsižvelgiant ir į darbą naktimis. Taip palengvinamas darbas buhalteriams. Tačiau tai turi būti skaičiuojama atskirai”, – aiškino I.Bakšienė. Ji pridūrė, kad darbuotojai gali išsireikalauti sumokėti negautą uždarbį už 3 metus.

Dabar inspektoriai gavo naują R.Šaviros skundą. „Atsirado kitų niuansų, kurie jau įstatymo neaptarti. Atvejis sudėtingas, nes sunku įrodyti, kad darbdavys darė spaudimą”, – teigė I.Bakšienė.

Darbuotojai mato daugiau negerovių

Bendrovės darbuotojai pasakojo, kad joje yra ir daugiau negerovių. „Pas mus dirba 72 žmonės. Brigadų yra per daug, jos nuvažiuoja į objektą ir laukia darbo pabaigos. Kai miestas į apšvietimą investavo 10 mln. litų, tiek darbuotojų nebereikia. 70 proc. bendrovės lėšų tenka darbo užmokesčiui”, – pasakojo pašnekovai.

Jiems užkliuvo ir tai, kad direktorius važinėja abiem tiltais varomu „Subaru”. „Vadovų automobilių niekada nėra teritorijoje. Kai buvo paklausta apie tai, išleistas įsakymas, kad direktorius ir eksploatacijos skyriaus viršininkas naktimis vykdo kontrolę. Ar nejuokinga?” – klausė darbuotojai.

Bendrovės darbuotojai taip pat sakė įtarią, kad įmonė rengiama privatizuoti. Neva todėl administraciniame pastate sudėti nauji langai, išasfaltuotas kiemas. Be to, tik pernai jos statusas iš Savivaldybės įmonės pakeistas į UAB.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prieš darbdavį sukilę elektrikai išsikovojo tūkstančius litų"

  1. sysas

    as manau kad zmones visai ispindejo gauna gerus atlyginimus sedi ir daugiau nieko neveike ir nori didelio uzmokescio

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.