Naujieji „Windows” papurtys kompiuterių rinką

Senesnius kompiuterius turintys vartotojai juos išbandyti galės tik pakratę pinigines papildomai įrangai įsigyti. Prekybininkai sako, kad šios naujovės atėjimui yra pasirengę.

Praėjusią savaitę programinės įrangos milžinas „Microsoft” pristatė naują operacinę sistemą „Windows Vista”. Kol kas ši programa prieinama tik kai kuriems verslo klientams, privatūs vartotojai ją galės įsigyti kitų metų pradžioje.

Norint pilnai naudotis naująja sistema reikės nemažas galimybes turinčio kompiuterio. Kompiuterinės technikos pardavėjai pabrėžia, kad dabar parduodami kompiuteriai atitinka „Windows Vistos” reikalavimus. Norintys įsigyti naujuosius „Windows”, tačiau turintys ne itin galingą kompiuterį vartotojai turės plačiau atverti pinigines – mat reikės jame įrengti spartų procesorių, didesnių galimybių operatyviąją atmintinę, vaizdo plokštę.

Stengiasi prisitaikyti

Pasak „Hewlett-Packard” (HP) produktų grupės vadovo Manto Gabrijolavičiaus, dauguma gamintojų jau dabar stengiasi pateikti produktus, kurie būtų suderinami su šia sistema.

„Visi HP kompiuterių modeliai, kurie parduodami nuo šių metų pavasario, atitinka naujos „Microsoft” operacinės sistemos reikalavimus”, – teigia Gabrijolavičius.

Kompiuterių gamintojai savo produktus žymi dviejų tipų žymomis – „Windows Vista Capable” ir „Windows Vista Premium Ready” lipdukais. Pirmuoju lipduku pažymėti kompiuteriai galės veikti su keliomis „Windows Vistos” versijomis, kurios pasiūlys pagrindines programos funkcijas. Tuo tarpu „Windows Vista Premium Ready” lipduku žymimi galingi kompiuteriai, galintys išnaudoti visas „Windows Vista” funkcijas.

Pagrindinėms „Windows Vista” galimybėms pakaks kompiuterio su 800 megahercų spartos procesoriumi, 512 megabaitų talpos operatyviąja atmintine bei grafine posisteme, palaikančia „DirectX 9” funkcijas. Norint turėti operacinę sistemą su visu funkcionalumu, reikės kompiuterio, turinčio bent gigaherco spartos procesorių ir gigabaito talpos operatyviąją atmintinę, vaizdo plokštę su 128 megabaitų talpos grafine atmintine. „Bene daugiausia reikalavimų keliama šių kompiuterių grafinėms posistemėms, kurie iki šiol labiau rūpėjo kompiuterinių žaidimų mėgėjams. Ankstesniuose kompiuteriuose – tiek staliniuose, tiek nešiojamuosiuose – dažnai buvo naudojama integruota grafinė posistemė”, – teigia Gabrijolavičius.

Su nešiojamaisiais – kebliau

Anot jo, į daugumą stalinių kompiuterių galima įdiegti papildomą grafinę plokštę. Tuo metu nešiojamųjų kompiuterių atnaujinimo galimybės yra ribotos. Todėl vartotojai turėtų pasidomėti, ar kompiuteryje esanti grafinė posistemė atitinka „Windows Vistos” reikalavimus.

„Sonex Technologies” rinkodaros direktorius Eimundas Mačiulis sako, kad vartotojai jau dabar gali įsigyti stalinius kompiuterius, kuriuos gamina jų bendrovė, paženklintus naujaisiais lipdukais. „Šiuo metu prekyboje yra 4 kompiuterių modeliai. Kada pasirodys nešiojamieji kompiuteriai su naujaisiais lipdukais, priklausys nuo gamintojų”, – sako Mačiulis.

Atminties gamintojai džiaugiasi, kad pasirodė nauja operacinė sistema ir jau skaičiuoja būsimą pelną. Bendrovės „A-Data”, gaminančios operatyviąsias atmintines prognozėmis, „Windows Vista” per dvejus metus atmintinių rinka didės mažiausiai 20-30 procentų.

Tiesa, „Microsoft Lietuvos” vadovas Mindaugas Glodas sako, kad vartotojams nereikėtų bijoti naujų produktų, kadangi „Windows Vista” yra protinga sistema ir ją diegiant ji pati atsirenka, kuriuos komponentus naudoti, kuriuos ne, priklausomai nuo kompiuterio konfigūracijos.

Pasak „Microsoft Lietuvos” atstovų, kainos bus tokios pat kaip ir ankstesnių produktų. Namų vartotojams skirta versija „Vista” įsigyjant su nauju kompiuteriu turėtų kainuoti kaip ir dabar „Windows XP Home Edition” – apie 305 litus, verslui skirta „Windows Vista Business” – apie 500 litų.

Įmonės palauks

„Omnitel” atstovė ryšiams su žiniasklaida Daiva Selickaitė sako, kad jų bendrovė kol kas neišbandė naujų „Microsoft” produktų. Jos teigimu, nauja programinė įranga yra pažangi, todėl ateityje ją planuojama įsigyti.

„Bitė Lietuva” verslo klientų marketingo vadovas Vytautas Kaikaris teigia, kad „Microsoft” siūlomas „Exchange Server2007” puikiai atitinka mobilaus biuro koncepciją, tad įmonė šiuos produktus jau yra išbandžiusi ir jų pagrindu netgi kuria sprendimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Naujieji „Windows” papurtys kompiuterių rinką"

  1. bigcatwar

    na jukingai skamba produktas su aibe klaidu, kur skaitai priestaraujancios viena kitai charakteristikos, siaip su su windows reikalu turiu nuo ver 1.0. bet nepamenu kad problemos mazetu. Siaip padoriu namu slenkscio windows perzengt negaletu.. Na iki MacOS ar FreeBSD tam urodui toli dar… gal kas gal papriestarauti?

  2. ske

    tiesa sakant, laukiu. norisi isbandyti ir eilini karta isitikinti, kad tai nera TAIP gerai, KAIP YRA KALBAMA.
    Klaidu ir nesusipratimu iskyla, bet va mano mergaite su kita aplinka dirbti nemoka. tenka ieskoti kompromiso: namie keli kompai su skirtingomis aplinkomis. jau tiesiog vemt vercia nuo dvigubo elektrospinduliavimo. 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.