Nuo nelaimių gelbės karinis laivynas

LR Vyriausybės Strateginio planavimo komitetas nusprendė Lietuvos karinėms jūrų pajėgoms perduoti žmonių paieškos, gelbėjimo bei taršos likvidavimo jūroje ir Kuršių mariose funkcijas.

Iki šiol šiuos darbus atlikdavo kelių žinybų specialistai. Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ir Susisiekimo ministerijos turi savus paieškos ir gelbėjimo padalinius.

Susisiekimo ministerijoje jų yra netgi du. Uosto akvatorijoje gelbėjimo darbus atlieka gelbėjimo ir naftos bei šiukšlių surinkimo laivus turinti Klaipėdos uosto direkcijos Uosto priežiūros ir gelbėjimo tarnyba. Tas pačias funkcijas teritoriniuose vandenyse ir Kuršių mariose atlieka Lietuvos saugios laivybos administracijos Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras. Kai jūroje arba Kuršių mariose įvyksta nelaimė, žmonių ir laivų paieškos bei gelbėjimo darbų imasi specialūs Klaipėdos uosto direkcijos laivai, Pakrančių apsaugos rinktinės ir Lietuvos KJP laivai bei kateriai, KOP sraigtasparniai.

Savų gelbėjimo priemonių neturintis Lietuvos saugios laivybos administracijos Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras sudaro paieškos ir gelbėjimo operacijų planą, kontroliuoja jose dalyvaujančių daugybės gelbėjimo struktūrų tarpusavio veiksmus. Paieškos ir gelbėjimo jūroje specialistai jau seniai pasisakė už tai, kad šios funkcijos būtų perduotos į vienas rankas. Pavyzdžiui, daugelyje Europos Sąjungos valstybių jas atlieka pakrančių apsauga. Trijose ministerijose buvo įsteigtos darbo grupės. Jos parengė siūlymus, kaip pertvarkyti žmonių paieškos, gelbėjimo bei taršos likvidavimo jūros teritoriniuose vandenyse ir Kuršių mariose sistemą.

Strateginio planavimo komitetas ilgai svarstė, kam skirti šias funkcijas – Vidaus reikalų ministerijos Valstybės sienos apsaugos tarnybai ar Krašto apsaugos ministerijos Karinėms jūrų pajėgoms. Nusvėrė antrasis variantas. Reorganizacija šiek tiek užtruks, nes reikia padaryti atitinkamus įstatymų, poįstatyminių aktų, Vyriausybės nutarimų ir kelių ministerijų normatyvinių aktų pakeitimus. Kol kas nežinoma, kas laukia Susisiekimo ministerijos bei pasieniečių paieškos ir gelbėjimo padalinių. Juos arba likviduos, arba paliks, sumažinus funkcijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.