Šeimos židinį užgesino politinės ambicijos

Aštuonerius metus trukusią garsių politikų Laimos Andrikienės ir Vidmanto Žiemelio santuoką į šipulius sudaužė atstumas, noras siekti karjeros ir išblėsę jausmai

Jie niekuomet atvirai nekalbėjo apie savo jausmus. Gal todėl dabar, kai meilė išblėso, garsi politikų pora – 48-erių Laima Andrikienė ir 55-erių Vidmantas Žiemelis atsitvėrė dar storesne tylos siena. „Norėtume, kad šiuo nelengvu metu visuomenė gerbtų mūsų privatumą”, – sakė L.Andrikienė. Aštuonerius metus kartu gyvenusi pora nenori viešinti asmeninių išgyvenimų.

Dar prieš kelis mėnesius jie kalbėjo apie bendrą ateitį – neseniai įsirengė naujus namus, pasakojo apie laisvus savaitgalius ir sugebėjimą pažinti vienas kitą. Tiesa, L.Andrikienė kartais užsimindavo, kad vyras vis dažniau priekaištauja, kad ji retai būna namuose. Artimi šeimos draugai neabejoja, jog pora nesugebėjo gyventi atskirai.

Iš pradžių slėpė savo jausmus

Europarlamentarė L.Andrikienė ir Seimo narys V.Žiemelis buvo įpratę kartu ne tik gyventi, bet ir dirbti. Panašiai klostėsi jų politinė karjera, suvedusi du ambicingus konservatorius. Politikai ne iš karto pastebėjo vienas kitą, tačiau visuomet jautė palankumą. Kai kurie kolegos dar iki oficialaus jų santykių įteisinimo pastebėjo, kad našlę L.Andrikienę ir išsiskyrusį V.Žiemelį sieja ne tik bendras požiūris į aptariamus klausimus. Kolegos vis dažniau pietaudavo, kalbėdavosi Seimo posėdžių salėse.

Vis dėlto kai prieš aštuonerius metus pora paviešino savo jausmus, daugeliui kolegų ši žinia buvo netikėta – konservatoriai prisipažino nelaukę kvietimų į vestuves. Jie ir nebuvo įteikti. Pora susituokė slaptai – ceremonijoje dalyvavo tik artimiausi giminaičiai.

„Apie vestuves nežinojo ne tik žurnalistai, bet ir kolegos Seime, išskyrus vieną. Vos išėjome iš Santuokų rūmų, matome, ateina Emanuelis Zingeris. Sutriko, ėmė teisintis, suskubo pasakyti einąs į Seimą. Nė nesusimąstė, o ką gi mes čia veikiame. Kitą dieną kolegos mus pasveikino Seime, o Emanuelis buvo apstulbęs, – apie vestuvių dieną yra kalbėjusi europarlamentarė. – Prisipažino, kad sutikęs mus išsigando būsiąs demaskuotas, nes tuo metu turėjo dalyvauti posėdyje, jautėsi tarsi pabėgęs iš mokyklos”.

Po vestuvių pora galėjo lengviau atsipūsti – jai nebereikėjo slėpti savo jausmų. Nors politikė nusprendė nekeisti savo pavardės, tačiau konservatoriai jautė, kad du partijos kolegos kalba vienu balsu. Dėl to prasidėjo trintis su partijos vadovybe. Ambicingi politikai apsisprendė – jie įsteigė savo partiją, kuri taip ir neįgavo realios politinės įtakos.

Laimingi pasijuto palikę parlamentą

2000-aisiais abu buvo priversta palikti Seimą, tačiau tai tik dar labiau sutvirtino jų jausmus. Pora pradėjo ieškoti naujų pragyvenimo šaltinių. V.Žiemelis ėmėsi verslo, užsiėmė advokato praktika, L.Andrikienė pradėjo dėstyti universitete, daugiau laiko skyrė namams.

Artimi šeimos bičiuliai pasakojo, kad šis jų gyvenimo periodas buvo pats laimingiausias. Šeima jautėsi susikūrusi tokį gyvenimą, apie kokį visuomet svajojo. Naujoje šeimoje gerai jautėsi ir suaugę politikų vaikai iš ankstesnių santuokų.

V.Žiemelis tuomet džiaugėsi sugrįžęs į realų pasaulį. „Žmonės su manimi kalba labai atvirai – kaip su dvasininku ar daktaru, matau visai kitokį pasaulį. Politikai iš tiesų negyvena realaus gyvenimo. Aš to nesupratau būdamas vienas iš jų. Atrodė, kad nuolat esame tarp žmonių – važiuojame į susitikimus, skaitome laikraščius, esame įvykių sūkuryje, taigi viską žinome. Pasirodė, kad nežinojome nieko, kad visuomenė nukeliavo visai kita linkme, kol užsiėmėme politika”, – gyvenimo pokyčiais džiaugėsi vyras.

Jį džiugino ir tai, kad profesines ambicijas ateičiai atidėjusi žmona daugiau dėmesio skyrė jam ir namams. Ji dirbo, bet ne tiek daug kaip anksčiau. „Abu daug dirbome, išvažiuodavome iš namų anksti rytą, gerai, jei susirinkdavome prieš „Panoramą”. Bet galėjome sau tai leisti – namuose nebuvo mažų vaikų, gyvenome su tėvais, – laimingiausias santuokos akimirkas prisiminė politikė. – Kita vertus, niekada neturėjome tiek laisvo laiko kaip tuomet. Pažiūrėdavome visus filmus, matėme visas „Žiedų valdovo” serijas, o anksčiau kinas mums neegzistavo. Radome laiko ir pasportuoti – šeštadieniais abu žaidėme lauko tenisą, aš lankiau ir treniruoklių salę”.

Pora stengėsi išnaudoti kiekvieną laisvą minutę – daug keliavo. Atrado ne vieną įdomią Lietuvos, pasaulio vietą. Politikė pirmą kartą gyvenime važinėjo rogėmis, išbandė kalnų slides. Pora aplankė Pietų Afriką, Kretą, dažnai ilsėdavosi Baltijos pajūryje.

Atostogaudami nepamiršo politikos

Sutuoktiniai apsisprendė nuo visuomenės neslėpti savo jausmų. Apie meilę, tarpusavio santykius jie pirmą kartą prabilo viešai. Laima žurnalistus kvietė į savo naujus namus, pasakojo apie bendrus laisvadienius. Tačiau politikė vis dažniau prasitardavo, kad sutuoktinis retai jai atskleidžia visas savo problemas.

„Nesklandumų stengiamės vienas kitam neužkrauti. Kad kažkas yra blogai, galiu suprasti tik iš Vidmanto veido. Kai į darbo pabaigą paskambina ir pasiūlo pavakarieniauti mieste – paprastai renkamės „Neringą”, – žinau, kad jam buvo nelengva diena”, – po kelerių bendro gyvenimo metų vyrą gerai pažinojo moteris.

Jie abu jautė, kad kažko trūksta. Po kurio laiko tai pripažino sau ir kitiems – didžiosios politikos, jie norėjo grįžti ten, kam buvo atidavę ne vienus gyvenimo metus.

„Buvau tikra – kalbų apie politiką neišvengsime. Net išvažiavę atostogauti į Tunisą negalėjome liautis vertinti politinių klausimų, problemų. Atsimenu, iš visko, ką pasakojo gidė, mums įdomiausia buvo jos pasakojimo dalis apie Tuniso švietimo politiką”, – atostogos Afrikos valstybėje geriausiai atskleidė neblėstančią poros aistrą politikai.

Patyrę politikai suprato, kad neįtakinga jų partija neturi ateities. V.Žiemelis ir L.Andrikienė grįžo į konservatorių gretas 2003-aisiais, kai TS susijungė su V.Žiemelio vadovauta Lietuvos dešiniųjų sąjunga. Sutuoktiniai negalėjo žinoti, kad tai, kas juos suvedė, galiausiai išskirs.

Rūpėjo darbas ir gyvenimas Briuselyje

Posėdžiai, susitikimai su rinkėjais, įsipareigojimai partijai, darbai iki vėlyvo vakaro ir užimti savaitgaliai – pora grįžo prie to, kuo, atrodė, jau buvo pasisotinę. Po Europos Parlamento rinkimų šeima suprato – nuo šiol jie matysis gerokai rečiau. L.Andrikienė tapo Europos Parlamento nare.

Lietuvoje moteris nebegalėjo rūpintis buitimi, šeima vis dažniau bendravo telefonu ir internetu. Naują savo gyvenimą L.Andrikienė kūrė Briuselyje, nors tuomet jame vietos buvo likę ir sutuoktiniui. Savaitgalius moteris leido Lietuvoje.

Kaip jos gyvenimas pasikeitė Europos Sąjungos sostinėje? „Kaip ir dauguma kolegų parlamentarų, nuomoju butą netoli Europos Parlamento, jame turiu viską, ko reikia normaliam gyvenimui, – buities nesureikšmino politikė. – Mėgstu gražius daiktus, gražius rūbus. Manau, kad gyvenime yra daug svarbesnių dalykų, kuriems ir taip trūksta laiko. Nors mano vyras Vidmantas sako, kad kai jau patenku į parduotuvę, iš ten manęs paprastai neišprašysi”.

Tačiau politikė vis rečiau kalbėdavo ir galvodavo apie vyrą. Šalo ir Lietuvoje likusio sutuoktinio jausmai. Galiausia pora suprato – jie nebegali būti kartu.

Draugiškai pasidalijo turtą

„Šeimos ir darbo, karjeros sėkmingas derinimas – nelengva užduotis, ir kiekvienas sukasi kaip išmanydamas. Kiekvienos moters gyvenime būna tarpsnių, kuomet karjerą, kad ir kokia sėkminga ji būtų, tenka atidėti ateičiai ir užsiimti kitais, sakyčiau, svarbesniais darbais (vaikų auginimu, tėvų slaugymu), o paskui vėl grįžti prie profesijos, darbo, už kurį gauni atlyginimą.

Manau, kad daugumai žmonių šeima yra labai svarbi, neabejoju tuo”, – formulę, kaip suderinti buitį ir karjerą, bandė atrasti politikė.

Poros santykių nešildė ir sėkminga žmonos karjera Europos Parlamente, ir atstumas, skyręs sutuoktinius. Europarlamentarės kolegos pastebėjo, kad pastaruoju metu L.Andrikienė būdavo prastos nuotaikos, susimąsčiusi. Kalbama, kad politikų santuoką ardė ir L.Andrikienės akiratyje kartkartėmis pasirodantys vis nauji jos gerbėjai.

Juridinis skyrybų įforminimas gali užtrukti keletą mėnesių, tačiau pora gyvena atskirai. Pastaruoju metu Seimo narys važinėjo nakvoti į naujai pastatytą namą Kėdainių rajone, Paberžėje.

Vilniuje pastatytas bendras sutuoktinių namas, kurio įkurtuvėmis dar taip neseniai džiaugėsi abu politikai, liko L.Andrikienei.

Pora nekalba apie atšalusius jausmus ir ragina gerbti jų privatumą. „Noriu, kad mano asmeninis gyvenimas nebūtų aptarinėjamas”, – sako politikė. Jos vyras irgi viešai nenori kalbėti apie skyrybų priežastis.

Politikės artimi bičiuliai neabejoja, kad ji sugebės atsitiesti. Sunkiomis gyvenimo akimirkomis moteris prisimena Martino Liuterio Kingo žodžius, kuris kažkada pasakė: „Svajokite! Ir nepamirškite, kad aš – Ožiaragis, Žemės ženklas, kuris gerai jaučiasi tik tada, kai siekia tikslo”. Politikė kažkada jį papildė: „Bet juk toks yra ir visas žmogaus gyvenimas, ir sakoma, kad gyvenimo keliu einant, kai žmogus įveikia vieną viršūnę, priekyje iškyla kita, ir jei nutiktų taip, kad nauja viršūnė neiškiltų, ją reikėtų dirbtinai supilti. Kol gyveni, tol eini pirmyn, klumpi, keliesi ir vėl eini. Taigi liausiuosi kelti naujus tikslus tik tuomet, kai numirsiu”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.