Biografiją gali nusipirkti

Nebūtinai turi būti Gerhardas Šrioderis, kad tavo biografija taptų žinoma pasauliui. Viena Berlyno leidykla pasirengusi užrašinėti kiekvieno žmogaus memuarus, žinoma, jei už tai bus atitinkamai sumokėta.

Ne taip seniai tik mažiau ar daugiau įžymūs žmonės galėjo tikėtis biografų dėmesio arba turėjo galimybę patys užrašyti savo gyvenimo memuarus ir… įspausti pėdą amžinybėje. Šiuo būdu žmonijai atiteko daug gerų, įdomių ar prastesnių knygų.

Šiandien „Rohnstock Biographien” leidyklos Berlyne pagalba kiekvienas mirtingasis turi teisę nebūti užmirštas. Už mažiausiai aštuonis tūkstančius eurų profesionalūs autobiografai užrašo ir išleidžia bet kurio žmogaus gyvenimo istoriją. Asmeninė 150 puslapių storio „gyvenimo knyga” gali būti įrišta į odą ar liną ir, jei pageidauja užsakovas, – viešai paskelbta. Tačiau daugeliu atvejų asmeninės biografijos būna skirtos išimtinai šeimos nariams.

Ši originali idėja leidyklos įkūrėjai 46 metų Katrin Ronštok šovė į galvą visiškai atsitiktinai būnant degalinėje. Benzino pilstytojas, kalbėdamas apie savo tėvą, ištarė išganingus žodžius: „Visa tai turi būti užrašyta”. Literatūrologės išsilavinimą turinti Katrin Ronštok „pasigavo” šiuos žodžius, ir degalinės darbuotojas tapo pirmuoju jos klientu.

Katrin Ronštok leidykla jau tapo pripažinta pagalbos žmonėms institucija, per ateinančius metus ketinanti atidaryti 25 naujus filialus visoje Vokietijoje. Negana to, Vokietijos vyriausybė kartu su BDI (Vokietijos pramonininkų aukščiausias koordinacinis organas) leidyklai „Rohnstock Biographien” suteikė „Šalies idėjų salos” titulą.

Katrin Ronštok prisimena, jog veiklos pradžioje, kai ji kreipėsi į profesionalius verslo konsultantus patarimo, visi sutartinai kartojo: tai neperspektyvu, atsisakyk tos minties, nes neišvengsi bankroto.

Nuo 1998 metų iki šiol minėtoji leidykla užrašė daugiau kaip 150 autobiografijų bei įvairių firmų ir organizacijų istorijų. Pagrindiniai leidyklos „Rohnstock Biographien” klientai yra senyvo amžiaus žmonės, kuriems rūpi savo prisiminimus palikti vaikams ir vaikaičiams.

Leidyklos vadovas Ralfas Listas papasakojo apie seną moterį, kuri užsakė parašyti jos gyvenimo istoriją, o vėliau šią knygą įdėjo į savo testamentą, leisdama šeimai visa tai perskaityti tik po jos mirties.

Biografiją užrašyti trunka mažiausiai tris mėnesius. Pradžioje rašytojas ir klientas susitinka pasikalbėti, ir ne kartą, kad tarp jų atsirastų pasitikėjimo „laukas”. Mat rašytojui žmogus dažnai patiki pačius intymiausius išgyvenimus, apie kuriuos galbūt jis lig šiol nėra niekam pasakojęs.

Labai dažnai rašytojas turi gaivinti pašnekovo atmintį, sugebėti ištraukti visą reikalingą informaciją.

Įdomu tai, jog tik reikalingą išsilavinimą turintys žmonės gali dirbti biografais. Anot leidėjų, ši aplinkybė garantuoja būsimų knygų kokybę.

Biografai – tai nėra asmenys „incognito”, jų profesija yra įteisinta ir apdrausta. Norėdami jais tapti, visi be išimties privalo vienerius metus mokytis specialioje mokslo akademijoje, kurią įkūrė toji pati Katrin Ronštok, biografijų rašymo leidyklos steigėja. Pasak jos, dažniausiai biografais tampa žurnalistai, nors nemažai yra ir germanistų, istorikų, rašytojų.

Kaip vieną iš leidyklos veiklos pavyzdžių Katrin Ronštok pateikia pačios užrašytą verslininko Heinco Hankamerio, kuris šiandien yra 75-erių, gyvenimo istoriją. H.Hankameris iš Visbadeno yra žinomo vandens valymo filtro „Brita” kūrėjas, turintis fabrikų visame pasaulyje.

Pasak Katrin Ronštok, knygoje aprašoma ne tiek jo verslo sėkmė, bet daugiau asmeninis gyvenimas. Šeimai tai būsianti įdomi faktų prisodrinta Heinco Hankamerio gyvenimo dokumentacija. Savo autobiografiją jis baigia taip: „Mano firma buvo sukurta mūsų bute Fridricho Eberto gatvėje 54, Langene. „Britos” filtro prototipas pirmą kartą buvo išbandytas 1967-ųjų vasarą mūsų sode po kriauše. O kai pradėjo lyti, mes buvome priversti persikraustyti į garažą.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Biografiją gali nusipirkti"

  1. Judita Kristina

    o jei lėšų nėra savo grožinės literatūros knygai išleisti? Už TOKIUS pinigus aišku, kad išleis. Antra vertus, idėja gera. Esu iš vokiečių giminės, gal man padėtų kas Vokietijoje išleisti knygą iki 170 psl.? 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.