Saugumietis į Seimą neužėjo

Priešpaskutinę išvadų rašymo dieną parlamentinio komiteto patarėjai be reikalo kvietė VSD pareigūną į apklausą

Šiandien Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimo išvadas turinčio užbaigti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai vakar taip ir nesulaukė neva dar kartą liudyti pageidaujančio VSD kontržvalgybininko Vilmanto Bieliausko. Apie tai, kad nuo pareigų nušalintas V.Bieliauskas pasiprašė dar kartą būti apklaustas NSGK posėdyje, vakar žurnalistams pranešė komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius.

„Ne bendru sutarimu, tačiau dauguma komiteto narių nusprendė, kad reikia skirti dėmesį, išklausyti. Mes esame tokioje dviprasmiškoje situacijoje, jis yra mūsų liudytojas, bet mes negalime kištis į paskyrimo, atleidimo dalykus. Mes nebenorime apskritai atnaujinti tyrimo, bet komitetas nebaigė savo veiklos, jis ir toliau dirba, todėl nusišalinti nuo VSD vykstančių procesų mes negalime”, – po pietų sakė A.Matulevičius.

Deja, vėliau, kai V.Bieliauskas nustatytu metu nepasirodė parlamente, paaiškėjo, kad planuojama jo apklausa – tik nesusipratimas. Kaip pats V.Bieliauskas sakė BNS, ketvirtadienį ryte jis sulaukė NSGK patarėjo skambučio, kviečiančio liudyti komitetui. Tačiau vėliau, jau atvykęs prie Seimo, jis dar kartą sulaukęs patarėjo skambučio ir klausimo, ar jis turįs ką nors naujo pasakyti komitetui. Pasak V.Bieliausko, jis atsakė, jog viską jau pasakęs per ankstesnius liudijimus, tad nuspręsta, kad susitikimo nebus. V.Bieliauskas tvirtina, kad jis pats neieškojęs galimybės susitikti su VSD veiklą tiriančio NSGK nariais.

V.Bieliauskas taip pat paneigė žiniasklaidos pranešimus, esą jis jaučia VSD spaudimą. „Bent iki šios dienos tikrai jokio spaudimo nejutau, tiesiog noriu, kad pagaliau baigtųsi tyrimas ir išaiškėtų, kaip man elgtis toliau”, – sakė nuo tarnybos nušalintas pareigūnas.

Apie galimą spaudimą V.Bieliauskui nepanoro kalbėti ir NSGK pirmininkas A.Matulevičius. Jis sakė, kad kalbas apie spaudimą būtų galima komentuoti tik tuomet, jeigu apie tai papasakotų pats nušalintasis pareigūnas. NSGK vadovas taip pat paaiškino, kad komitetas savo iniciatyva nebeplanuoja nieko apklausti, nes „liudytojų apklausa jau baigta”.

VSD Kontržvalgybos skyriaus viršininkas Vytautas Damulis ir jo pavaduotojas V.Bieliauskas daugiau nei prieš mėnesį buvo nušalinti nuo pareigų, VSD pradėjus tyrimą dėl slaptos operatyvinės informacijos sąmoningo neteisėto perdavimo, atskleidimo Lietuvos ir užsienio piliečiams bei galimo šių duomenų klastojimo. Pareigūnai VSD sprendimą dėl laikino nušalinimo yra apskundę teismui.

Seimas yra įpareigojęs NSGK tyrimo išvadas pateikti iki gruodžio 1-osios. Kaip vakar sakė A.Matulevičius, komitetas vis dar tikisi užbaigti išvadas ir jas patvirtinti bent jau penktadienį vėlai vakare. Tačiau, NSGK pirmininko teigimu, gali būti, jog išvadų nebus spėta suredaguoti, tad jų įregistravimas ir paskelbimas persikeltų į pirmadienį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.