Teismuose – ir uostamiesčio verslininkai, ir mokesčių inspektoriai

Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje Klaipėdos regione veikusi organizuota grupė kaltinama pasisavinusi beveik 6 milijonų litų PVM.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atlikto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, jog uostamiesčio bendrovės „Vilmiksa” vadovo Mindaugo Žalimo suburta ir vadovaujama organizuota grupė 2002-2004 metais įvairiuose šalies regionuose iš fizinių asmenų be įsigijimo dokumentų nupirko itin didelį kiekį medienos.

Vėliau vienoje iš penkių specialiai įsteigtų bendrovių suklastojus PVM sąskaitas-faktūras bei kitus dokumentus mediena būdavo parduodama jos eksportu užsiimančioms įmonėms.

Kai pirkėjai atsiskaitydavo, nusikaltėliai pervesdavo pinigus į priedangos įmonių bankų sąskaitas, imituodavo nevykusius sandorius bei tariamus atsiskaitymus už juos ir galiausiai išgrynindavo gautus pinigus. Iš viso – beveik 34,2 mln. litų.

Anot prokurorų, apgaule buvo išvengta didelės vertės turtinės prievolės, o valstybės biudžetas negavo per 5,2 mln. litų PVM.

M. Žalimo kurjeriai grynuosius pinigus iš Vilniaus į Klaipėdą veždavo automobiliuose, dažniausiai – krepšiuose arba lagaminuose. Vairuotojai net ne visada žinodavo, kokią sumą veža. Kartą kurjeris mašinoje gabeno beveik 600 tūkstančių litų grynaisiais.

Šioje grupuotėje dirbo puikiai organizuoti ir energingi vadybininkai. Po visą Lietuvą pasklidusius medienos srautus buvo sunku sukontroliuoti. Norėdami kuo labiau pasipelnyti nusikaltėliai į vilkikus pakraudavo daugiau medienos nei leidžiama. Vadybininkai saugojo vairuotojus nuo šiuos už tai nubausti galinčių policijos pareigūnų ir nurodinėjo, kokiais keliais važiuoti, kur nėra pavojaus.

Iš Akmenės kilęs M. Žalimas, anot teisėsaugininkų, uždirbtų turtų nešvaistė, nelindo į aukštuomenės vakarėlius, neleido laiko lošimo namuose, neskraidė po pasaulį. Klaipėdietis turėjo tik nedidelį draugų ratą, tačiau jais absoliučiai pasitikėjo.

Be to, jis „bendradarbiavo” su metalais prekiaujančios uostamiesčio bendrovės „Resota” vadovu, vienu turtingiausių Klaipėdos žmonių Gediminu Gusčiu. 2004-ųjų vasarį-gegužę jie naudojo analogišką nusikalstamą mechanizmą. G. Gustys taip pat kaltinamas PVM pasisavinimu.

Jaunystėje su garsia uostamiesčio „Fantomo” grupuote sietas G. Gustys iš nelegalių prekeivių nupirkdavo metalo laužą, tačiau dokumentuose užrašydavo esą prekes pirko iš „Vilmiksos”. M. Žalimas buvo įsteigęs kelias fiktyvias įmones, kurios neva jam ir parduodavo prekes.

Klaipėdos apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai (AVMI) buvo pateiktos PVM deklaracijos, kuriose buvo padidintos iš valstybės biudžeto grąžintino PVM sumos. Taip iš valstybės apgaule buvo įsigyta dar apie 612 tūkst. litų.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatytas ir galimas Klaipėdos AVMI valstybės tarnautojų tarnybos pareigų neatlikimas.

Į Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisiamųjų suolą dėl piktnaudžiavimo tarnyba sėdo inspekcijos darbuotojos – viršininko pavaduotoja Birutė Sidabraitė, Atrankos tikrinimo ir PVM kontrolės skyriaus vedėja Daiva Gedvilienė, šio skyriaus specialistė Irena Seselskienė bei skyriaus PVM poskyrio vedėja Danutė Stankevičienė.

Nuosprendis joms gali būti paskelbtas dar gruodžio mėnesį. „Vakarų ekspreso” žiniomis, jos tebedirba AVMI.

Per dvejus metus trukusį tyrimą buvo atlikta daugiau nei 80 Lietuvoje registruotų įmonių, turėjusių prekybinių sandorių su minėtomis įmonėmis, patikrinimų, surinkta per 150 tomų dokumentų, ištirti keli tūkstančiai realių ir tariamų sandorių, apklausta daugiau nei 200 liudytojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.