Dujų kainos tuštins pinigines

Nuo kitų metų gamtinės dujos galėtų brangti mažiau, jei monopolininkai tenkintųsi mažesnėmis pelno maržomis

Vakar vykusiame Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) posėdyje oficialiai patvirtintos gamtinių dujų kainos, kurias visi reguliuojamieji vartotojai privalės mokėti nuo 2007-ųjų sausio.

Trečią kartą per kalendorinius metus peržiūrima šio kuro kaina kiek daugiau nei po mėnesio bus penktadaliu didesnė.

Naujos viršūnės

Kaip žinoma, gamtinių dujų kaina reguliuojamiesiems vartotojams susideda iš kintamosios ir pastoviosios dalies. Pastoviąją kainos mokėjimo dalį sudaro dujų tiekimo kaina, suskaičiuota vienam reguliuojamajam vartotojui per mėnesį. Kintamąją kainos mokėjimo dalį sudaro dujų perdavimo, paskirstymo ir dujų importo kainų suma.

VKEKK Dujų skyrius, patikrinęs bendrovės „Lietuvos dujos” suskaičiuotas ir įmonės valdybos patvirtintas gamtinių dujų kainas reguliuojamiesiems vartotojams, galiosiančias nuo 2007-ųjų sausio 1-osios, konstatavo, kad jos neviršija pakoreguotos viršutinės kainų ribos reguliuojamiesiems vartotojams – 718,86 Lt už tūkst. kub. metrų (perdavimo kaina – 31,17 Lt už tūkst. kub. m, paskirstymo – 114,18 Lt už tūkst. kub. m, tiekimo paslaugos – 29,64 Lt už tūkst. kub. m bei pačių gamtinių dujų importo kainos 543,87 Lt už tūkst. kub. m) sumos.

Komisija pritarė tam, kad patiems mažiausiems vartotojams, per metus sudeginantiems iki 90 kub. metrų, dujos brangtų 9 proc. nuo 1,46 iki 1,60 lito (su PVM) už kub. metrą.

Antroji dujininkų klientų grupė, per metus suvartojanti iki 800 kub. metrų dujų per metus, kaip ir lig šiol mokėtų 2,35 Lt pastoviąją kainos dalį, o kintamoji dalis jiems padidėtų 13 proc., nuo 1 iki 1,13 lito už kub. metrą.

Buitiniai vartotojai, dujas naudojantys ne tik maisto gamybai, bet ir šildymui, nuo kitų metų už šį kurą mokės 17 proc. daugiau. Šių metų liepą iki 76 centų už kubą padidinta kaina, dar kartą didėja iki 89 centų už kubą.

Pastovi kainos dalis liks nepakitus – 12 Lt.

Kitiems – didesniems vartotojams dujų kaina auga 18-20 procentų. Ketvirtosios grupės vartotojams, sunaudojantiems 20-100 tūkst. kubų – dujos brangsta nuo 636,75 iki 749,09 lito (be PVM) už 1000 kubų.

Deginantys iki 1 mln. kubų nuo sausio taip pat mokės 18 proc. brangiau – jiems kaina didėja nuo 624,20 iki 736,54 lito už 1000 kubų.

Šeštosios grupės vartotojai, kurių metinis dujų poreikis siekia 1-5 mln. kubų, kitais metais mokės 19 proc. daugiau – ne 584,81 Lt, bet 697,15 lito už 1000 kubų.

Patiems didžiausiems vartotojams, kasmet deginantiems iki 15 mln. kubų, dujų kaina šoka 20 proc., nuo 554,70 Lt iki 667,04 lito už 1000 kubų.

(Ne)išvengiamas blogis

Lietuvos pramonininkų konfederacijos energetikos komiteto pirmininko pavaduotojas Pijus Ralys, komentuodamas sprendimą didinti gamtinių dujų kainas, samprotavo, kad šis šuolis nebūtų toks skausmingas, jei dujų importuotojai racionaliau tvarkytųsi savo ūkį ir tenkintųsi tokia pelno norma, kokia įprasta civilizuotame pasaulyje.

„Šiandien „Lietuvos dujos” prie tos kainos, kurią sumoka už dujas prie valstybės sienos, prideda 15 proc. antkainį. Be to, už tiekimo paslaugą ima normatyvinį 7 – 8 proc. pelną. Dėl tokios politikos dujų brangimas Lietuvos vartotojams yra dar skausmingesnis – jie iš tiesų smarkiai permoka užsienio kapitalo įmonei, nes neturi pasirinkimo. Tai, kad Vyriausybė net nebando šių dalykų reguliuoti, kelia nuostabą”, – dėstė P.Ralys.

Jo teigimu, visuose kituose kraštuose prie dujų kainos šiuo verslu užsiimančios bendrovės prideda ne daugiau kaip 7-9 proc. antkainį už transportavimą bei papildomas paslaugas.

„Tokie principai ir tokios bendrosios sąlygos turėtų galioti ir Lietuvoje dirbantiems dujininkams. Dabartinė padėtis tikrai nėra normali”, – tikino pramonininkų atstovas.

Pašnekovas spėjo, kad inventorizavus „Lietuvos dujų” ūkį ir atsisakius mokėti jiems už neefektyviai išnaudojamus skirstomuosius tinklus, dujų kaina vartotojams galėtų sumažėti iki 20 proc.

Alternatyvų paieškos

Lietuvos šilumos tiekimo įmonių asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas, vertindamas numatomą dujų kainų brangimą, pastebėjo, kad beveik visos centralizuotai šilumą gaminančios ir tiekiančios įmonės priskiriamos nereguliuojamų vartotojų kategorijai, todėl ir lig šiol už gamtines dujas mokėjo beveik 30 proc. brangiau.

„Mūsų negina Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, todėl už dujas tenka mokėti tiek, kiek pageidauja gauti tiekėjai. Mes paprasčiausiai neturime pasirinkimo”, – pripažino V.Stasiūnas.

Asociacijos vadovas teigė, kad vienintelis dalykas, kurį jie gali padaryti – siekti panaudoti kuo daugiau vietinio atsinaujinančio kuro rūšių ir didinti šilumos naudojimo efektyvumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.