Urbanistikos ekspertai stumiami į užribį

Po kritikos lavinos Kauno sporto rūmų projekto koordinatorius siūlo antrą kartą „ledkalnio” projekto nepristatinėti, o architektams pateikti raštišką atsakymą

Prancūzijos kompanijos „Bouygues Batiment International” atstovams praėjusią savaitę įteiktos Kauno architektų kritinės pastabos apie Nemuno saloje planuojamų statyti sporto ir pramogų rūmų projektą. Architektas Mišelis Režembalis per mėnesį turėtų pateikti savo argumentus. Tačiau Savivaldybėje jau pasigirdo pasiūlymas, antrą kartą „ledkalnio” projekto ekspertų taryboje nesvarstyti.

Pristatymo nebus?

Kauno sporto rūmų koordinatorius Kęstutis Kriščiūnas patvirtino, kad dar nėra aišku, ar prancūzų architektas ekspertų taryboje rengs antrąjį sporto rūmų projekto pristatymą. Derybų grupėje užvakar buvo apie tai kalbėta, tačiau jokio sprendimo kol kas nepriimta.

„Siūlysiu, kad ekspertams būtų pateiktas aiškinamasis raštas su atsakymais. Sporto rūmai yra autorinis darbas. Reikia apsispręsti ir baigti ginčus. Jeigu dabar įsiveltume į plačias diskusijas, galime ir nespėti pastatyti arenos. Paryžiuje kažkada pastatytas Eifelio bokštas taip pat buvo įvairiai vertinamas”, – tikino K.Kriščiūnas.

Užsiminus, kad buvo pažadėta surengti dar vieną projekto pristatymą, Kauno sporto rūmų koordinatorius tvirtino, kad nieko panašaus nepažadėta. „Kalbame apie skirtingas traktuotes. Pažadėta pateikti atsakymus į architektų išsakytus priekaištus”, – tikino jis.

Precedentų jau būta

Architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininką Gintarą Balčytį nustebino derybų grupės atstovo pareiškimas, kad ekspertams gali būti pateiktas tik raštiškas atsakymas.

„Mums tai būtų netikėta. Civilizuotame pasaulyje niekas taip nesielgia. Tikiu, kad nieko panašaus nenutiks ir projektas antrą kartą bus svarstomas ekspertų taryboje. Savo pastabas esame užfiksavę protokole. Prancūzų architektas gali pataisyti projektą arba argumentuotai pastabas atmesti”, – sakė G.Balčytis.

Ekspertų tarybos nuomonė tėra rekomendacinio pobūdžio. Prieš porą metų sukurtas precedentas, kai, nepaisant pažadų, projektas antrą kartą ekspertų tarybai nebuvo pateiktas.

„Kiek prisimenu, kai svarstėme „Akropolio” projektą, buvo paprašyta jį dar kartą pateikti ekspertams su alternatyviais garažo variantais”, – teigė Kauno skyriaus pirmininkas.

Negailėjo kritikos

Prieš keletą savaičių prancūzo parengtas sporto rūmų projektas jau buvo svarstytas Kauno urbanistikos ir architektūros ekspertų taryboje. Šiame posėdyje dalyvavo ir Aplinkos ministerijos ekspertų tarybos nariai. Specialistams ypač užkliuvo planuojamo objekto aukštis ir į Nemuno salos parką atsuktas pagrindinis įėjimas.

Nemuno saloje numatoma statyti 36,7 metrų aukščio areną. Šalia esančio nebaigto statyti viešbučio „Respublika” aukštis – apie 40 metrų. „Užkliūna ir nerangi arenos forma. Pasigedau taip deklaruojamo lengvumo”, – sakė projekto recenzentas Audrius Ambrasas.

Jis kritikavo, kad pagrindinė įeiga atsukta į Nemuno salos parką. „Teigiama, kad čia bus įrengtas amfiteatras. Tai spekuliacija. Švelniai tariant, matysime ūkinį kiemą. Planuose ši teritorija nurodyta kaip aptarnavimo zona”, – teigė recenzentas.

„Pasakysiu atvirai: kol kas mes matome vaizdelius. Pasigedau techninių duomenų, kurie padėtų susidaryti išsamų vaizdą. Areną planuojama statyti ant 2 metrų aukščio platformos. Galime prisiminti E.Miliūno projektą, objekto aukščiai labai skiriasi”, – po pristatymo sakė Aplinkos ministerijos ekspertų tarybos pirmininkas profesorius Algimantas Miškinis.

Prieš keletą savaičių nuspręsta, kad M.Režembalis Lietuvos ekspertams dar kartą turės pristatyti projektą.

Už uždarų durų

Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius patvirtino girdėjęs pasiūlymų antrą kartą sporto rūmų projekto architektų taryboje nesvarstyti. Tačiau, jo teigimu, kol kas dar nieko nenuspręsta.

Prancūzai į kritines Kauno ekspertų pastabas turėtų atsakyti per mėnesį. „Jau kreipėmės, kad ekspertai sudarytų antrojo posėdžio darbotvarkę. Manau, kad jis neturėtų virsti kažkokiu šou. Turėtų vykti profesionalų diskusija”, – tikino N.Valatkevičius.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad posėdis būtų uždaras, Urbanistikos skyriaus vedėjas to nepaneigė. „Po posėdžio galėtume surengti spaudos konferenciją”, – sakė jis.

Verslo planas dar nepateiktas

Praėjusią savaitę Savivaldybės sudaryta derybų grupė kartu su prancūzais svarstė tiek juridinius klausimus, tiek būsimojo projekto technines detales. Šiandien prancūzai turėtų atsiųsti patikslintą koncesijos sutarties projektą, o rytoj žadama tęsti derybas.

Iki šiol teigta, kad ginčų kilo dėl 23 sutarties punktų. „Kai kuriuos ginčytinus punktus turėtų patikslinti sutarties priedai. Tarp jų – ir verslo planas. Kol kas šis dokumentas mums nepateiktas. Esame matę tik atskirus dokumentus. Šiuo metu prancūzai derasi su statybinėmis firmomis. Neatmetama galimybė, kad sporto rūmus gali statyti užsienio kompanija”, – teigė Kauno sportų rūmų projekto koordinatorius K.Kriščiūnas.

Paklaustas, ar prancūzai derasi ir su bendrove „YIT Kausta”, K.Kriščiūnas nuo tiesaus atsakymo išsisuko. „Negalėčiau to paneigti”, – sakė jis. Šioje bendrovėje prieš tapdamas vicemeru dirbo derybų grupės vadovas Antanas Balutis.

Preliminariais duomenimis, Nemuno salos arenos statybiniai kaštai turėtų siekti 40-45 milijonus eurų. Apie koncesijos mokestį kol kas neužsimenama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.