Namus tvarkyti padės protingi pagalbininkai

Naujos technologijos nuobodžius buities darbus pavers mažiau varginančiais

Stirtos neplautų indų, šūsnys nelygintų skalbinių, purvini kilimai, dulkių tumulai kampuose – toks vaizdas gerai pažįstamas daugeliui dirbančių žmonių, kuriems trūksta laiko kasdieniams buities darbams. Moderni buitinė technika šiandien gali gerokai palengvinti namų tvarkymo naštą ir net atstoti samdomą namų šeimininkę.

Tai, kas dar vakar atrodė tarsi siužetas iš tolimos ateities, šiandien jau tapo realybe. Tuo buvo galima įsitikinti praėjusį savaitgalį sostinės „Litexpo” parodų centre pirmą kartą surengtoje parodoje „Protingi namai”. Joje pristatytos įvairių gamintojų buitinės technikos naujovės.

Lyginimas nebebus kančia

Bene didžiausią lankytojų susidomėjimą kėlė buitinės technikos gamintojo „Electrolux” džiovintuvas, padedantis lyginti. Į jį sudėjus išskalbtus drabužius po 25 minučių jau gali juos rengtis. Šis modernus įrenginys raukšlėms šalinti naudoja garus. Be to, jis dar ir naikina nemalonius kvapus.

Bendrovės vadovas Saulius Olencevičius, pristatydamas šį naują šeimininkių pagalbininką, sakė, kad jis sutaupo net 75 proc. lyginimui sugaištamo laiko. Daugelį drabužių, kuriems nereikalingas tobulas išlyginimas, kaip antai: trikotažinius marškinėlius, džinsus, kitus laisvalaikiui skirtus rūbus, beveik visus vaikiškus rūbelius, išėmus iš džiovyklės galima vilktis iš karto. Tik vyriškus marškinius, siūtas moteriškas palaidinukes dar reikėtų perbraukti lygintuvu.

Nebereikia papildomai lyginti šia džiovykle išdžiovintos patalynės, rankšluosčių, staltiesių. Vienu metu ji gali išlyginti 5 poras vyriškų marškinių ar atšviežinti kostiumą. Vyrams, kurie patys rūpinasi buitimi, tai tikras išsigelbėjimas, geriau, nei lyginti tik baltinių priekį ir apykaklę (kitų dalių po švarku vis tiek nesimato), kaip kai kurie daro apimti nevilties.

Jei vis dėlto dar liko kokia raukšlelė, ją įveikti be didelio vargo padės itališkos lyginimo sistemos – „Picco” lyginimo lentos ir „Imetec” lygintuvai, kurias pristato bendrovė „Krinona”. Protinga lyginimo lenta su šylančiu paviršiumi (jis palengvina drėgnų ar perdžiūvusių audinių lyginimą) atlieka ir garo nutraukimo bei išpūtimo funkcijas, kurios įgalina išlyginti net labai ploną audinį, o megzti drabužiai išsaugo purumą.

Infraraudonųjų spindulių lygintuvas su garo generatoriumi apsaugo audinių paviršių nuo blizgesio, jais galima lyginti ne tik horizontalioje, bet ir vertikalioje padėtyje (kabantį ant pakabos drabužį). Garai padeda šalinti ir įsigėrusius kvapus.

Tobulumui ribų nėra

Atrodo, kad dar labiau patobulinti skalbyklių jau neįmanoma. Tačiau beveik prieš metus rinkoje atsiradusi „Electrolux” kalbanti skalbyklė šią nuostatą paneigia. Ji ypatinga tuo, kad užmaršiam šeimininkui lietuvių kalba praneša apie sutrikimus, pavyzdžiui, kad jis užmiršo atsukti vandenį leidžiantį čiaupą ar neuždarė durelių, taip pat tai, kad skalbimas jau baigtas. Vos įjungta ji pasisveikina smagia melodija ir perskaito skalbimo funkcijas. Atlikus tyrimus pasirodė, kad žmonės tingi skaityti instrukcijas, todėl dalies skalbyklių funkcijų iš viso nenaudoja.

Kita šio gamintojo skalbyklė ypatinga tuo, kad nebūtina laukti, kol baigsis skalbimo programa ir ją bus galima išjungti. Kada baigti skalbimą, jai gali nurodyti šeimininkė. Specialus indikatorius parodo, kokie skalbiniai per kurį laiką bus tinkamai išskalbti.

Parodoje buvo galima dar sykį įvertinti ir kitos „Electrolux” naujovės, Lietuvoje pasirodžiusios pernai, automatinio siurblio-roboto privalumus. Nedidukas sidabrinės spalvos pagalbininkas šmižinės po jūsų būsto grindis, apeidamas kampus, atpažįstantis kraštus, todėl nenukrentantis, siurbdamas nešvarumus nuo grindų, iš kilimų, o jūs tuo metu galėsite pailsėti.

Nauja „Electrolux” šaldytuvų su šaldikliais serija „Vivaspace” išsiskiria tuo, kad jie sugeba patys pagaminti ledo kubelius ir tiekti filtruotą gazuotą geriamąjį vandenį. Prieš vakarėlį tereikia įjungti ledo gaminimo funkciją ir po 24 valandų bus paruošta 3,6 kilogramo ledo. Pakišus stiklinę ar kitą indą po patogiu automatiniu šaldytuvo durelėse esančiu dozatoriumi jie kris tiesiai į ją. Tokiu pat principu veikia ir gazuoto vandens gaminimo funkcija.

Bendrovė „Egidijus ir Vytautas” parodoje pristatė išskirtinio dizaino itališką buitinę techniką „Smeg”. Jos skiriamasis bruožas – originalus, savitas dizainas ir naujausios technologijos. Ryškiai salotinės spalvos šaldytuvas ir ryški oranžinė indaplovė, primenanti prieš 30 metų gamintus buitinius prietaisus, net tik nepriekaištingai atliks savo funkcijas, bet ir taps ryškiu interjero akcentu.

Išvalo nematomus teršalus

Ne tik išsiurbti iš kiliminės dangos ar kilimo dulkes, nešvarumus, bet ir ją atšviežinti garais įgalins itališkas kompanijos „Menikini” garinis valytuvas ir siurblys kartu – „Allegra”. Juo galima valyti keraminių plytelių, kitų kietų dangų grindis. Susiurbtos dulkės patenka į vandenį, todėl šis namų pagalbininkas atlieka ir dezinfekavimo funkciją, sumažina dulkių, esančių ore, kiekį. Juo taip pat galima šalinti nuosėdas virtuvėje bei vonioje, garais nuvalyti riebalus nuo įvairių paviršių, aiškina Ramutis Tomsonas, UAB „Tomsona ir partneriai” atstovas.

„Šis siurblys veikia iš gamtos pasiskolintu principu. Lauke dulkes nuplauna ir orą valo lietus, sniegas, valydami juo namus juos taip pat tarsi nuprausiame, nes visos sausos dulkės, kartu su jose esančiomis dulkių erkėmis, patenka į vandenį, jame sumaišomos ir atgal į būsto orą nebepasklinda”, – vardija šios valymo sistemos privalumus Jonas Rinkevičius, „Hyla” atstovas Lietuvoje.

„Hyla” galima valyti ir patalynę – lovų minkštąsias dalis, čiužinius, antklodes, pagalves. Įsigijus specialius priedus jis padės išvalyti langus, gali drėkinti patalpų orą. Apskaičiuota, kad trijų kambarių bute per metus susikaupia vidutiniškai 10 kilogramų dulkių, kuriose knibžda dulkių erkės. Alergiškiems žmonėms jos sukelia ligos paūmėjimą.

Panašiu principu veikia ir dulkių siurbliai „Rainbow”. Jie taip pat leidžia susiurbti ne tik dulkes, bet ir mikroskopines dalelytes – dulkių erkutes, naminių gyvūnų pleiskanas, seiles, žiedadulkes, sporas, bakterijas. Iš aplinkos šie akimi nematomi teršalai patenka į vandenį ir nebesugrįžta atgal į ją.

Jei gyvenate dideliame name, galima įsigyti centrinę dulkių siurbimo sistemą „Beam”. Šis dulkių siurblys sumontuojamas rūsyje, sandėlyje ar garaže, o dulkės siurbiamos vamzdžiais, išvedžiotais sienose ar grindyse. Lanksčią žarną tereikia įkišti į visose patalpose įrengtą specialų sistemos kištukinį lizdą ir paspausti jos rankenoje esantį mygtuką. Šiukšlės nusės siurblio purvo talpykloje. Ją reikia išvalyti tik 3 – 4 kartus per metus, specialus filtras apsivalo pats. Oro išmetimo vožtuvėlis prijungtas prie siurblio ir išvestas tiesiai į lauką – per jį pašalinami patys smulkiausi mikroorganizmai, kurie lauke žūsta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Namus tvarkyti padės protingi pagalbininkai"

  1. A ne?

    Bardzo ladnie. Dar kad visa tai mano namuose atsirastų savaime ir nemokamai… 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.