Tikrintis dėl ŽIV neskubama

Per pirmąją Lietuvos AIDS centro organizuotos akcijos „Nemokamai pasitikrink dėl ŽIV” savaitę kraujo tyrimams davė tik 19 Klaipėdos apskrities gyventojų.

„Akcija tik įsibėgėja, tikimės, jog gyventojai bus aktyvesni”, – sakė akcijos koordinatoriaus Klaipėdos apskrityje Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos ugdymo skyriaus bendrosios higienos gydytoja Vilija Pečkauskienė. Jos manymu, kur kas aktyviau į akciją žmonės būtų įsitraukę tuo atveju, jei kraujas būtų tikrinamas ne tik dėl ŽIV, bet ir hepatitų.

Specialistai vis dėlto tikisi, kad akcijoje, kuri truks iki gruodžio 8 dienos, dalyvaus apie 500 žmonių.

Kraujas tyrimams imamas pirmadieniais-trečiadieniais asmens sveikatos priežiūros įstaigose ne tik uostamiestyje, bet ir Palangoje, Kretingos bei Skuodo rajonuose. Kol kas kraujo tyrimams praėjusią savaitę apskrityje davė tik klaipėdiškiai bei keli kretingiškiai.

Pernai panašią akciją „Rizikos grupių asmenų ištyrimas dėl ŽIV” organizavo Klaipėdos VSC kartu su Priklausomybės ligų centru bei Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialu. Tuomet galimybe nemokamai ir konfidencialiai pasitikrinti dėl ŽIV per tris mėnesius Klaipėdoje pasinaudojo 351 padidintos rizikos grupei priskiriamas asmuo. 53 jų nustatytas ŽIV. Iš jų – 27 nauji atvejai.

Lietuvos AIDS centro duomenimis, nuo 1988 metų Lietuvoje diagnozuota 1173 ŽIV atvejų, 114 susirgo AIDS. Bene daugiausia šios infekcijos atvejų užfiksuojama Klaipėdos apskrityje – 367 (Klaipėdos savivaldybėje – 341). Daugiausia ŽI virusu užsikrečia vyrai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.