Padidėjus šeimai užgula išlaidų našta

Vaiko gimimas – svarbus ir džiugus gyvenimo įvykis. Tačiau finansinės šio įvykio pasekmės būna sunkesnės: sumažėja pajamos, didėja išlaidos, šeimos finansinio saugumo poreikiai, tenka atsisakyti kai kurių įpročių, norų ar progų.

Pokyčiai prasideda dar iki vaikeliui gimstant. Būsimos mamytės gauna kelių mėnesių algos dydžio išmokas. Labai svarbu atsakingai tvarkyti šiuos pinigus: po didesnės vienkartinės išmokos pajamų kurį laiką jos nebegaus, o vėliau gaus kur kas mažesnes, jei mama negrįš dirbti. Pradžioje šiuos pinigus geriausia atidėti į rezervą ir sudaryti išlaidų naujagimiui planą. Taip pat derėtų elgtis ir su gauta išmoka gimus vaikeliui, nes tai yra vienkartinė išmoka.

Tuo pat metu reikia ruoštis tam, kad išlaidos didės. Šeimos, kurioje yra vaikų, išlaidos yra maždaug 12-28 proc. didesnės negu bevaikės šeimos. Todėl tie, kurie nerasdavo galimybės taupyti iki vaikelio gimimo, turės gerokai riboti savo poreikius ir kontroliuoti įpročius vaikeliui gimus.

Šeimos padidėjimas neretai lemia kur kas didesnes išlaidas ne tik maistui ar drabužiams. Neretai tai yra pretekstas įsigyti ir didesnį būstą patogesnėje vietoje (arčiau ikimokyklinių įstaigų ar mokyklų), ir didesnį automobilį. Tokiais atvejais sunkiai išsiverčiame be paskolų. Imant paskolą, ypač kol vaikelis dar negimęs, svarbu įvertinti padidėjusį arba didesnį šeimos narių skaičių, didesnes kasdienes išlaidas ir mažesnes pajamas.

Gyventojų taupymo įpročių tyrimai rodo, kad vienas dažniausių taupymo, ypač ilgalaikio, tikslų – vaikų finansinė ateitis. Ketinama taupyti arba taupoma vaikų savarankiško gyvenimo pradžiai ar mokslui.

Neretai sulaukiu klausimų iš pačių tėvelių ar naujagimio šeimos artimųjų, kaip ir kur geriausia dėti „vaiko” pinigus (pinigines dovanas arba socialines išmokas). Jei kalbama apie keliolika metų, nevertėtų tam rinktis įprastų terminuotųjų arba kaupiamųjų indėlių. Čia geriausia būtų rinktis ilgalaikio investavimo būdus, jei yra galimybė pasinaudoti pajamų mokesčio lengvata – subsidijuojamus valstybės: gyvybės draudimą arba trečiosios pakopos pensijų fondus. Jei įmokos nebus periodinės, arba neišeina pasinaudoti pajamų mokesčio lengvata, verta rinktis investicinius fondus. Kuo ilgesnis laikotarpis, tuo drąsiau galima rinktis rizikingesnes investavimo kryptis.

Gyvybės draudimą dažnai renkamės kaip pinigų kaupimo būdą. Tačiau pirmiau reikėtų pagalvoti apie apsaugą. Gimus vaikui didėja šeimos finansinio saugumo poreikis – reikia pasirūpinti ne tik mažesnes pajamas gaunančiu sutuoktiniu, bet ir nauju išlaikytiniu. Užuot draudus vaiko gyvybę, racionaliau rinktis didesnę šeimos maitintojo gyvybės draudimo sumą. Ir nors labai simboliška naudos gavėju apdraustojo mirties atveju įrašyti vaiką, kur kas paprasčiau, jei naudos gavėju būtų patikimas suaugęs žmogus. Kaupti pinigus vaikui galima ir pagal tokią gyvybės draudimo sutartį, kai apdraustasis, pavyzdžiui, vaiko tėtis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.