Mieste – mokytojų perteklius, rajone – stygius

Prognozuojama, kad kitąmet darbo krūvis sumažės daugiau nei 100 uostamiesčio pedagogų, o dalis jų iš viso bus atleisti. Tuo tarpu rajono mokyklose dėl darbuotojų stygiaus jau dabar mokytojai priversti dirbti vos ne už du.

Nors dar rudenį uostamiesčio mokyklos skundėsi technologijų, matematikos, fizikos, chemijos mokytojų trūkumu, dabar, užtikrino Švietimo skyriaus vyriausioji inspektorė Danguolė Andrijauskienė, tokios problemos nebėra.

Anot jos, kitąmet uostamiestyje galimas net pedagogų perteklius. Prognozuojama, jog ateinančiais metais darbo krūvis sumažės 55 lietuvių kalba dėstomų mokyklų bei 58 rusų kalba dėstomų mokyklų mokytojams.

Be to, dalis šių pedagogų, daugiausia pradinių klasių bei rusų kalbos mokytojai, anot D. Andrijauskienės, gali iš viso netekti darbo.

Tam tikrų dalykų mokytojus iš rusakalbių mokyklų, pašnekovės teigimu, būtų galima įdarbinti lietuvių kalba dėstomose mokyklose, tačiau čia susiduriama su kita problema – kalbos barjeru. Vis dėlto šiems pedagogams ruošiamasi padėti – bus organizuojami intensyvūs lietuvių kalbos kursai.

Be to, tokios prognozės bauginti neturėtų. Anot D. Andrijauskienės, Savivaldybėje sudaryta darbo grupė sprendžia mokytojų užimtumo klausimą, o pernai iš atleistų pedagogų tik trys liko neįdarbinti.

Inspektorė pasidžiaugė, kad Klaipėdai pavyko išvengti ir kitos problemos. Anot jos, uostamiesčio pedagogų kolektyvai, priešingai nei kituose šalies miestuose, taip sparčiai nesensta. Į Klaipėdos mokyklas atėjo nemažai jaunų informatikų, biologijos, dailės, tikybos, užsienio kalbų mokytojų.

Tuo tarpu rajono mokyklose mokytojų trūkumo problema kasmet darosi vis skaudesnė, o jauni specialistai mokyklos duris varsto vis rečiau.

Anot Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Nijolės Gotlibienės, šiemet šiaip taip pavyko užkamšyti skyles. Tačiau sprendžiant problemą buvo didinami jau dirbančių pedagogų krūviai, o tam tikrus dalykus tenka dėstyti ne specialistams.

N. Gotlibienės teigimu, rajono mokyklose labiausiai stinga anglų kalbos, chemijos, geografijos, matematikos mokytojų, socialinių pedagogų bei psichologų. Valdininkė tvirtino, kad net pradinių klasių mokytojai, kitaip nei uostamiestyje, čia yra paklausūs.

„Buvo uždarytos kelios pradinės mokyklėlės, tačiau pedagogai neliko be darbo. O pradinių klasių mokytojų pertekliaus rajone nėra”, – aiškino N. Gotlibienė.

Be to, rajono mokyklos susiduria su dar viena problema – pedagogų kolektyvas sparčiai sensta.

Pasak N. Gotlibienės, šiuo metu vidutinis mokytojų amžius – 45-50 metų. Jauni pedagogai arba išvažiuoja, arba planuoja šeimą ir išeina vaiko priežiūros atostogų.

Mažų kaimo mokyklų vadovai, anot N. Gotlibienės, prognozuoja, kad ateityje čia dirbs daugiausiai pensinio amžiaus mokytojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Mieste – mokytojų perteklius, rajone – stygius"

  1. to ir reikėjo tikėtis

    tyčiojosi tyčiojosi ir prisityčiojo…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.