Šėtoniška šachmatų partija

Icchokas Meras – bene plačiausiai pasaulyje žinomas lietuvių rašytojas, jo kūriniai išversti į daugiau kaip dvidešimtį kalbų ir ligi šiol tebeleidžiami visame pasaulyje. Romanu „Lygiosios trunka akimirką” (1963), viena pirmųjų jo knygų, leidykla „Baltos lankos” neseniai pradėjo I.Mero kūrybos rinktinę. Prancūzų laikraštis „Le Figaro” šį romaną pavadino viena geriausių knygų apie holokaustą, o jos autorių – viena ryškiausių Rytų Europos literatūros asmenybių.

Rašytojui teko ypatinga lemtis. 1941 m. jo tėvai buvo sušaudyti, o aštuonmetis Icchokas per stebuklą liko gyvas ir buvo užaugintas lietuvių šeimoje. Baigęs Kauno politechnikos institutą, 1960-aisiais, būdamas dvidešimt šešerių, jis išleido pirmąją knygą ir septintajame dešimtmetyje tapo labai populiarus Lietuvoje bei visoje sovietijoje. Vis dėlto, priešindamasis režimui ir liudydamas ištikimybę savo tautai, 1972 m. I.Meras emigravo į Izraelį. Nepaisant to, jis visuomet rašė ir teberašo tik lietuviškai.

Neimant domėn jauniausių lietuvių rašytojų ieškojimų, kurių dar nepatikrino laikas, I.Merą galima drąsiai vadinti lietuvių romano struktūros moderninimo pionieriumi: jo kūriniams būdingas maksimaliai ekspresyvus pasakojimas, plėtojamas asociacijomis ir simboliais, dažnai kaitaliojami veiksmo erdvė ir laikas, kūrinių kompozicija grindžiama ritminiais atskirų epizodų, detalių, sakinių pakartojimais.

„Lygiosios trunka akimirką” – romanas, vaizduojantis karo metų Vilniaus getą, tačiau, pasak literatūros kritikės Loretos Mačianskaitės, „autoriui rūpi ne istorinė autentika, o situacijų visuotinumas ir universalioji pasirinkimų prasmė”. Romano veiksmas plėtojamas trijuose lygmenyse, apimdamas šachmatų partiją, jaunuolių Izaoko ir Esteros meilę bei šešis pasakojimus apie šeimos patriarcho Abraomo Lipmano vaikų likimus. Nenuslūgstančią įtampą sukuria šėtoniškos žaidimo sąlygos: jei laimės komendantas, žus geto vaikai, o Izaokas liks gyvas; jei laimės jaunuolis, jis žus, bet vaikai bus išgelbėti. Vienintelė – beveik neįmanoma išeitis – lygiosios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Šėtoniška šachmatų partija"

  1. renata

    „Lygiosios trunka akimirka”,”Ant ko laikosi pasaulis” skaiciau 1968m. man buvo 18, tada knyga sukrete. Ir dabar vel atsitiktinai pakliuvo i rankas. Man 55m. romanai vel sujudino, dabar dar giliau, nes turiu gyvenimo patirti.
    Skaitykit butinai, padeda suprasti ant ko tikrai laikosi pasaulis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.