Į lauką grūdami ir pypkininkai

Gruodžio pradžioje Vyriausybės nutarimu gali būti patvirtinta pusę metų derinta pypkių ir cigarų klubų kūrimo tvarka. Tuo tarpu kai kurie Seimo nariai nori, kad net nepradėti kurti klubai būtų nušluoti nuo žemės paviršiaus.

Žinia, gegužės mėnesį Seime patvirtinta Tabako kontrolės įstatymo pataisa, nuo 2007-ųjų draudžianti rūkyti viešojo maitinimo įstaigose. Tuomet numatyta, kad vienintelė vieša patalpa, kurioje bus galima rūkyti, – pypkių ar cigarų klubai.

Baigiantis pusę metų trukusiems klubų kūrimo tvarkos svarstymams, staiga atsibudę kai kurie Seimo nariai siūlo naujas Tabako kontrolės įstatymo pataisas. Jeigu jos būtų patvirtintos, visas darbas nueitų perniek.

Galios trumpai?

„Seimo Sveikatos komiteto nariai siūlo iš Tabako kontrolės įstatymo išbraukti dalį, kuri skelbia, kad po naujųjų bus galima rūkyti tik pypkių ar cigarų klubuose. Jeigu jis bus patenkintas, mūsų ir kitų įstaigų darbas nueis šuniui ant uodegos”, – sako Ūkio ministerijos Prekybos departamento vadovas Kęstutis Straigis.

Jis pridūrė nežinantis, kodėl seimūnai staiga nutarė teikti tokį pasiūlymą.

„Įsivaizduokite, gruodžio pradžioje įsigalioja klubų kūrimo tvarka. Verslininkai suskumba iki naujųjų juos kurti, o tuomet pritariama įstatymo pataisai – pagal ją klubus reikėtų uždaryti. Tai visiškai realus scenarijus”, – sakė K. Straigis.

Atsibudo

„Kas nori, tegul pypkes ar cigarus traukia namuose. Einam link to, kad viešose vietose visai būtų nerūkoma. Šiai pataisai pritarė 29 Seimo nariai”, – sakė Tabako kontrolės įstatymo pataisas prieš tris savaites inicijavęs Seimo Sveikatos komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Jis sakė dar nežinąs, ar bus pritarta šioms pataisoms, tačiau prisipažino sulaukęs Vyriausybės ir Ūkio ministerijos atstovų raginimų, kad Seimas apsispręstų kaip įmanoma greičiau.

Paklaustas, kodėl susizgribta tik tuomet, kai įsivažiavo pypkių ir cigarų klubų kūrimo tvarkos svarstymas, A. Matulas sakė supratęs, kad pagal Ūkio ministerijos parengtą aprašą žmonės kavinėse ir baruose rūkytų kaip rūkę.

Tuo tarpu ministerijos paruoštos steigimo tvarkos apraše numatoma, kad klubas – tai specialiai įrengtos patalpos, skirtos tik cigarus ar pypkes rūkantiems, kolekcionuojantiems ar kitaip jais besidominčiais žmonėms. Aprašo sąlygų vienas iš punktų taip pat draudžia klubus kurti restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose bei diskotekose, taip pat patalpose, kuriose nerūkantieji būtų priversti kvėpuoti tabako dūmais. Ši aprašo dalis išliko nepakitusi.

„Premjerą jau išmokėm – viešai neberūko. Anksčiau, kai praeidavo su pypke, tai visas koridorius prasmirsdavo”, – pabaigai pridūrė seimūnas.

Verslininkai nežino

Klaipėdoje veikiančio restorano „Skandalas” direktorė Daiva Kunstmonaitė „Vakarų ekspresui” sakė laukianti, kada bus patvirtinti reikalavimai klubo kūrimui.

„Dabar žinau tik tiek, kad tokioje patalpoje negalima valgyti. Tik tiek, – sakė ji. – Nežinant galimybių, būtų neprotinga ką nors daryti.”

Iš „Vakarų ekspreso” išgirdusi apie esamą padėtį, restorano direktorė sakė mananti, jog rūkoriams turėtų būti leista rūkyti tokiuose klubuose.

„Kol bus ką rūkyti, tol žmonės rūkys – nelygu kur. Po naujųjų iš barų ir restoranų rūkoriai eis į lauką. Bėgam nuo plaučių vėžio, užbėgsim ant bronchito”, – ironiškai pokalbį baigė D. Kunstmonaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.