Kelionės su vaiku į užsienį

Apie dokumentus, reikalingus vaikams keliaujant į užsienį, pasakoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos, vaikų ir jaunimo departamento direktoriaus pavaduotoja Audra Mikalauskaitė

– Kokius dokumentus turi turėti vaikas, vykstantis į ES šalį?

– Jeigu šeima su vaiku gyvena Lietuvos Respublikoje ir vyksta laikinai į ES šalį (t.y. pas draugus, giminaičius ir t.t.), reikalavimai dokumentams ir kita svarbi informacija, susijusi su tai, yra nustatyta LR Vyriausybės 2002 m. vasario 28 d. nutarimu Nr. 302 „Dėl vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarkos patvirtinimo”.

Jeigu kalbama apie asmenį, kuris yra emigravęs iš Lietuvos ir šiuo metu nuolat gyvena kitoje ES valstybėje, jam LRV nustatyta tvarka, kuri reguliuoja laikiną vaikų išvykimą iš Lietuvos į kitą valstybę, negalioja, nes ši tvarka reguliuoja tik LR piliečių, nuolat gyvenančių Lietuvoje, laikiną išvykimą į kitą šalį.

– Kokia kelionės tvarka vykstant iš vienos ES šalies į kitą ES šalį?

– Jeigu asmuo nuolat gyvena vienoje iš ES šalių ir turi leidimą nuolat ar laikinai gyventi šioje šalyje, jam turi galioti tokie pat reikalavimai dėl dokumentų pateikimo keliaujant, kaip ir kitiems šalyje legaliai gyvenantiems asmenims (šios šalies piliečiams, asmenims, turintiems leidimą nuolat ar laikinai gyventi ir dirbti šioje šalyje).

– Koks turėtų būti dokumentų galiojimo laikas?

– Lietuvos įstatymai nereguliuoja ES šalyse nuolat gyvenančių buvusių ar esamų LR piliečių kelionės dokumentų išdavimo ar galiojimo tvarkos. Reikia vadovautis toje šalyje galiojančia tvarka ir įstatymais.

– Jeigu vaikas vyksta su vienu iš tėvų ir reikalingas antrojo tėvo leidimas, kur jį gali gauti gyvenantys vienoje iš ES šalių?

– Jeigu šeima yra išvykusi iš Lietuvos ir nuolat gyvena vienoje iš ES šalių (ir toks išvykimas yra ilgesnis nei 6 mėn.), ji pirmiausia turi deklaruoti savo išvykimą iš Lietuvos, apie tai deklaruodama gyventojų registre. Vykstant į kelionę į kitą šalį abiem tėvams su vaiku ar vienam tėvui su vaiku, dėl reikalavimų vaiko dokumentams reikia vadovautis tos šalies įstatymais, bet būtina prieš tai susitvarkyti formaliai savo išvykimą, nes kitu atveju iš tiesų gali kilti keblumų, nes atrodys, kad asmuo, kuris de facto jau keli metai gyvena su visa šeima ir dirba, pvz., Airijoje, de jure tebėra Lietuvos gyventojų registre ir jam gali būti keliami tokie patys reikalavimui kaip tam asmeniui, kuris visą laiką gyvena, gyveno ir planuoja gyventi Lietuvoje.

Jeigu yra tokia situacija, kad vaikas po tėvų skyrybų su motina išvyko iš Lietuvos ir nuolat gyvena vienoje iš ES šalių (turi teisiškai sutvarkytus dokumentus, liudijančius, kad jie šioje šalyje gyvena laikinai ar nuolat, bet turi Lietuvos Respublikos pilietybę), o vaiko tėvas gyvena Lietuvoje ir yra Lietuvos Respublikos teismo sprendimas dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo ir antrojo iš tėvų teisės bendrauti nustatymo, leidimą vaikui keliauti su vienu iš tėvų turėtų duoti tas tėvas, kuris nuolat negyvena su vaiku. Taigi šiuo minimu atveju – tėvas, kuris gyvena Lietuvoje. Toks sutikimas turi būti patvirtintas notariškai Lietuvoje ir būtų reikalingas tik tokiu atveju, kai vaikas su savo motina arba vienas atostogų metu norėtų atvažiuoti į Lietuvą aplankyti savo draugų ar giminaičių. Kito iš tėvų, su kuriuo vaikas gyvena nuolat vienoje iš ES šalių, sutikimas turi būti patvirtinamas Lietuvos ambasadoje (žr. laikino išvykimo tvarką). Toks dokumentas būtų būtinas tik tada, jeigu vaikas ir motina turi išlaikę LR pilietybę, t.y. neįgijo tos šalies, pvz., Airijos pilietybės. Jeigu konflikto tarp tėvų nėra, galima bendru sutarimu nustatyti tokio sutikimo galiojimo terminą, pvz., iki vaikui sukaks 18 m.

– Ką patartumėte tėvams, vykstantiems į užsienio šalis su vaikais?

– Labai rekomenduojama išvykus nuolat gyventi iš Lietuvos apie savo išvykimą oficialiai deklaruoti, ne taip galima išvengti nereikalingų nesusipratimų. Išsamesnė su migracijos klausimais susijusi informacija yra pateikiama Migracijos departamento interneto puslapyje adresu www.migracija.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.