Reikšti save jaunimą mokys egzaminu

Vis didėjanti šalies jaunimo bėda – nemokėjimas taisyklingai kalbėti ir nuosekliai reikšti minčių – paskatino švietimo sistemos darbuotojus susimąstyti apie būtinus pokyčius valstybiniuose brandos egzaminuose. Šiais metais abiturientai dar gali būti ramūs – didelių pakeitimų valstybiniame gimtosios kalbos egzamine nebus. Tačiau 2008 metais planuojama gerokai sumažinti gramatinių pratimų arba visai jų atsisakyti. Egzaminą turėtų sudaryti teksto interpretacija ir kūrybinė užduotis – esė rašymas.

Birutės Baublienės nuomone, dėl gramatinių pratimų geresnės mokinių saviraiškos visiškai atsisakyti nevertėtų.

„Kūrybinis darbas yra labai sunkus. Be to, ne visi mokiniai sugeba kurti grožinį tekstą”, – aiškino PB pašnekovė.

B.Baublienė pripažino, kad ir moksleivių tėvai skundžiasi, jog teksto interpretacija negali būti vertinama objektyviai, nes egzamino balai labai priklauso nuo subjektyvios vertintojo nuomonės. „Tačiau ir moksleivių nuomone, gimtosios kalbos egzaminuose turėtų būti ir gramatinės, ir kūrybinės užduotys”, – sakė specialistė.

Užduotys visiems vienodos?

Dar viena problema, kurią, B.Baublienės teigimu, ketinama artimiausiu metu išspręsti, yra Lietuvių valstybinės kalbos brandos egzamino užduotys. Mat šį egzaminą laiko ir Lietuvoje besimokantys kitakalbiai.

2007 metais buvo planuojama tautinių mažumų atstovams lietuvių kalbos egzaminą parengti pagal tą pačią programą kaip ir lietuviams moksleiviams. Tačiau dėl netikslių ir nesuderintų programos kriterijų šios minties atsisakyta iki 2008 metų.

„Nemanau, kad sprendimas lietuviams ir kitakalbiams laikyti vienodą lietuvių kalbos egzaminą yra teisingas. Savaime aišku, kad rusiškai kalbantiems moksleiviams laikyti egzaminą bus sunkiau, – atvirai sakė specialistė. – Tautinių mažumų atstovams nepaprastai sunku išmokti lietuvių kalbą, ypač gramatiką. Jeigu lietuviams nelengva gerai atlikti paruoštas lietuvių kalbos užduotis, ką jau kalbėti apie rusakalbius!”

Kitakalbiams – bandomasis testavimas

Ruošiantis laikyti vienodus lietuvių kalbos egzaminus, Nacionalinis egzaminų centras organizuoja lietuvių valstybinės kalbos pagrindinio ugdymo pasiekimų bandomąjį testavimą 35-iose Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose. Testavime dalyvaus iš viso 500 mokinių. Iš Panevėžio miesto savivaldybės buvo atrinkta „Vilties” vidurinė mokykla, kur bandomasis testavimas numatomas organizuoti lapkričio 24 dieną. Jame dalyvaus penkiolika šios mokyklos mokinių.

„Moksleiviai testavimo metu turės progą susipažinti su pasikeitusiais 2007 metų lietuvių valstybinės kalbos pagrindinio ugdymo pasiekimų tikrinimo reikalavimais, galės pasitikrinti lietuvių kalbos žinias ir gebėjimus bei pasiruošti 2007 metų lietuvių valstybinės kalbos pagrindinio ugdymo pasiekimams patikrinti”, – teigė B.Baublienė.

Nacionalinis egzaminų centras įvertins bandomojo testavimo darbus ir juos apibendrinęs mokykloms atsiųs rezultatus (nustatytą surinktų taškų skaičių). Bandomasis testavimas bus organizuojamas griežtai laikantis bandomojo testavimo vykdymo instrukcijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Reikšti save jaunimą mokys egzaminu"

  1. :(

    visais laikais buvo gerai,tik db uzkliuvo…… interpretacijos,ese… jei jau nemoki rasyt tai ir nebeismoksi. sunku kurti tuos tekstus….. TIKRA NESAMONE!! 😡 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.