Saugumas sudarinėja Seimo narių telefonų knygą

Dvi dešimtys parlamentarų nustebo, sutriko ir pasipiktino sužinoję, kad jų telefonų numeriai atsidūrė saugumiečių akiratyje

Žinia, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai galėjo klausytis vos šiek tiek daugiau kaip šimtą dienų dirbančio premjero Gedimino Kirkilo telefoninių pokalbių, buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus.

Nespėjus atsitokėti, vakar ši istorija plykstelėjo naujomis spalvomis. Sužinota, jog VSD ikiteisminio tyrimo byloje dėl tarnybinės paslapties paviešinimo figūruoja ir dvidešimties parlamentarų tarnybinių telefonų numeriai.

Parlamentarai apstulbę

Seimo kanceliarija gavo VSD Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininko Vyto Lengvenio pasirašytą raštą, kuriame prašoma pranešti, kas šių metų gegužės-birželio mėnesiais naudojosi nurodytais telefonų numeriais.

Prašyme surašyti telefonų numeriai, priklausantys Seimo Pirmininkui Viktorui Muntianui, jo pavaduotojams Andriui Kubiliui bei Vydui Gedvilui ir daugybei įvairių frakcijų parlamentarų.

VSD rašte taip pat nurodyti socialdemokratų ministrų Algirdo Butkevičiaus ir Juozo Oleko, socialliberalų Nijolės Steiblienės ir Algirdo Monkevičiaus, konservatorių Rimanto Dagio ir Kazimiero Starkevičiaus, liberalų Eligijaus Masiulio ir Vytauto Čepo, Darbo partijos frakcijos narių Loretos Graužinienės, Sauliaus Bucevičiaus, Jadvygos Zinkevičiūtės ir Valentino Bukausko, liberalcentristo Vytauto Bogušio, Pilietinės demokratijos nario Algirdo Ivanausko, valstiečių liaudininkų Artūro Skardžiaus ir Skirmanto Pabedinsko bei buvusio konservatorių frakcijos nario Vidmanto Žiemelio telefonų numeriai. Tame pačiame sąraše yra ir buvusio Seimo kanclerio Jono Milerio telefono numeris.

Nelemtame sąraše atsidūrę Seimo nariai vakar žurnalistams tvirtino esą apstulbinti tokios žinios, o kai kurie neslėpė ir pasipiktinimo VSD pareigūnų veiksmais. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E.Masiulis „Kauno dienai” sakė neįsivaizduojąs, kaip jo telefonas pateko į šį sąrašą. „Nelabai net suprantu, kokiu aspektu ši informacija turės kokios nors įtakos VSD atliekamam tyrimui. Sunku ką nors komentuoti, nežinant konteksto”, – visiškai sutrikęs kalbėjo politikas.

Reikalaus pasiaiškinti

„Įdomi naujiena. Tikrai žinau tik viena: nenusižengiau jokiems valstybės paslapties reikalavimams ir nesu padaręs jokių neleistinų veiksmų”, – užtikrino Naujosios sąjungos narys A.Monkevičius.

„Man tik keista, kad keliamas toks ažiotažas. Kaip politiką, kaip tautos atstovą tokie dalykai mane verčia labai rimtai susimąstyti, kas čia vyksta. Jeigu tai yra tik formalios procedūros, suprantama, jas reikia atlikti, tačiau būtina tai daryti taip, kad jos neįgautų ažiotažo formos. Dabar gi galimos interpretacijos, kad galbūt tie politikai, kurių telefonų numeriai yra sąraše, kažką yra ne taip padarę, o tai jau tampa problema”, – kalbėjo parlamentaras.

A.Monkevičius žadėjo reikalauti saugumo pareigūnų pasiaiškinti, „kas čia vyksta”, o gautą atsakymą paviešinti.

„Esu nustebusi ir iš viso nesuprantu, kas mūsų valstybėje dedasi. Aš taip pat prašysiu paaiškinti situaciją. Jeigu vyksta koks nors ikiteisminis tyrimas, kuriame yra ir kažkokios mano koordinatės, aš turėčiau būti apie tai informuota”, – kalbėjo Darbo partijos vicepirmininkė L.Graužinienė.

Seimo narė prisiminė, kad gegužės ir birželio mėnesiais, kurie minimi VSD rašte, ji savo telefonu kalbėjusis „tik su ponu Viktoru (Uspaskichu – KD past.) ir darbo reikalais”.

Nesuvokiami veiksmai

„Net nežinau, ką pakomentuoti, nes neturiu daugiau jokios informacijos. Aš esu priblokštas – nežinau, ar čia klausomasi mano telefono, ar toks raštas į Seimą atsiųstas kokiu kitu pretekstu. Jeigu klausomasi, manau, kad būtina paklausti, dėl kokių intencijų ir už kokius „nuopelnus” tai daroma”, – sakė Seimo vicepirmininkas V.Gedvilas.

„Suprantu, jeigu būtum kažkoks nusikaltėlis arba priklausytum kokiai nors finansinei ar verslo grupuotei, o dabar, kada žmogus nesi nei su verslu, nei su kuo nors kitu susijęs, o tavęs klausosi… Gali gi ir apie intymius dalykus telefonu kalbėti. Mane šokiruoja tokie dalykai”, – neslėpė Seimo narys.

Seimą pasiekęs VSD raštas smarkiai nustebino ir susisiekimo ministrą A.Butkevičių, kuris iš karto patikino, kad jokios slaptos informacijos niekam nėra perdavęs nei kaip Seimo narys, nei kaip ministras, „juo labiau telefonu”.

„Manau, kad toks VSD pareigūnų elgesys yra visiškai nekorektiškas. Jie turėjo paaiškinti, kam jiems tokia informacija reikalinga. Dabar gi pasėta abejonių daugeliu politikų”, – aiškina socialdemokratas.

Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko pavaduotojas V.Čepas teigė esąs apstulbęs, kad šiame sąraše yra tiek jo, tiek komisijos pirmininko A.Ivanausko telefonų numeriai. Pasak jo, klausytis Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko ir jo pavaduotojo – „kažkaip netelpa į jokias logikos ribas”.

„Sunku įvertinti nesuvokiamus veiksmus: ar jie čia nori pagąsdinti, ar tai tik neprofesionalumas. Kai reikia pasiklausyti pokalbių, tai žino, ko klausytis. Manau, kad čia arba kokio pagirioto vyrioko, nežinančio, ką veikti darbe, išdaigos, arba bandymas visiems parodyti jų vietą”, – ironizavo V.Čepas.

Tik VSD tyrimo formalumas?

„Nežinau, ką reikia sakyti – juoktis ar verkti iš juoko. Dėl tokių VSD veiksmų man kyla klausimas, ar dar liko sveiko proto toje įstaigoje, ar jo limitas jau išseko”, – piktinosi Seimo vicepirmininkas A.Kubilius.

Jis taip pat stebėjosi, kodėl toks raštas į Seimo kanceliariją atsiųstas tuomet, kai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai, tiriantys VSD veiklą, sėdo rašyti savo tyrimo išvadų. „Niekaip negaliu atsikratyti įspūdžio, kad visa tai daroma sąmoningai, bandant paveikti komitetą, Seimo narius, kurie rašo išvadas, kad jiems kaip nors tų išvadų rašymas eitųsi sunkiau”, – „Kauno dienai” sakė A.Kubilius.

Panašios nuomonės, jog tokiu žingsniu VSD gali bandyti spausti parlamentą, yra ir kitas konservatorius – R.Dagys: „Visų Seimo narių telefonų numeriai surašyti vyriausybinio ryšio knygelėje, jie yra oficialūs, nebūtina dėl tokių dalykų kreiptis į kanclerį”. Pasak jo, „tokia netvarka negali toliau tęstis, situacija turės būti paaiškinta ir pakomentuota”.

Tuo tarpu VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas vakar „Kauno dienai” tvirtino, kad dėl šitos istorijos neturėtų būti keliamas ažiotažas. Anot jo, nereikėtų iš vieno fakto daryti prielaidos, kad parlamentarų arba premjero telefoninių pokalbių buvo klausomasi. V.Makauskas teigė, kad VSD tiriamoje byloje užfiksuota daug telefonų numerių, kurie vienas po kito tikrinami ir atmetami ieškant tyrimui svarbių ryšių.

Vakare VSD vis dėlto pasistengė ir oficialiai paaiškinti savo veiksmus. Išplatintame pranešime spaudai pabrėžiama, kad telefonų numerių vartotojai „nėra įtariamieji, o jų telefonų nebuvo ir nėra klausomasi”.

„Atliekant šį tyrimą bylos medžiagai reikėjo formalių bei oficialių atsakymų apie kai kurių telefonų abonentų priklausomybę, taip išvengiant su minėtos informacijos paviešinimu nesusijusių asmenų nereikalingų apklausų VSD ikiteisminio tyrimo skyriuje”, – rašoma pranešime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Saugumas sudarinėja Seimo narių telefonų knygą"

  1. Icikas

    ko stebėtis telefonai senai klausomi ui tik daba reikia oficialiai….tų kurių neoficialiai tai tie pakliuva į Lietrytį ar LNK…daba sudarineja turbut sąrašąo po to seimelį esančių greit bus vė paklausimas….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.