Seimo turistų laukia atostogos

Parlamento vadovybė užsimojo sutramdyti už mokesčių mokėtojų pinigus po pasaulį keliauti pamėgusius politikus. Griebtis sankcijų privertė išeikvotas komandiruočių biudžetas.

Omano Sultonatas, Tailando Karalystė, Pietų Afrikos Respublika, Kenija, Šri Lanka, Čilė, Mozambikas, Prancūzijos Gviana, Taivanas, Honkongas, Tanzanija.

Šias ir dar daugelį kitų pasaulio šalių jau aplankė šios kadencijos Lietuvos Seimo nariai. Tačiau sparčiai augančios tautos išrinktųjų užsienio komandiruočių išlaidos Seimo vadovybę verčia imtis sankcijų.

Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas parengė ir parlamento valdybai pateikė naujos komandiruočių organizavimo tvarkos projektą. „Šiandien galiojanti tvarka netenkina nei Seimo valdybos, nei manęs, kaip Seimo vicepirmininko, atsakingo už šią sritį, nei, matyt, daugelio Seimo narių. Kai kurios parlamentarų komandiruotės sunkiai pagrindžiamos, tačiau joms vis tiek pritariama”, – sakė Čaplikas.

Dažniausiai keliaujantys politikai

Pagal dabar galiojančią tvarką, gavęs kvietimą dalyvauti kokiame nors renginyje užsienyje parlamentaras kreipiasi į Seimo komitetą bei delegaciją, kuriai priklauso, ir prašo leidimo vykti. Paprastai tokie leidimai duodami lengva ranka. Tuomet prašymas patenka į Seimo valdybą, kuri priima galutinį sprendimą.

Anot Čapliko, Lietuvos parlamentarai – vieni labiausiai keliaujančių politikų pasaulyje. „Manau, Seimo nariams nebūtina vykti į visas konferencijas, seminarus. Štai Vilniuje, Seime, rengiama konferencija apie smurtą šeimoje, joje dalyvauja tik vienas Seimo narys. Tačiau į panašaus pobūdžio konferenciją Ukrainoje ar Danijoje norinčiųjų dalyvauti atsiranda dešimt, – kolegų elgesiu stebėjosi Seimo vicepirmininkas. – Parlamentarai į komandiruotes neturėtų žiūrėti kaip į atostogas. Tai juk valstybės, Seimo reprezentacija, valstybės interesų atstovavimas”.

Perkels atsakomybę

Čaplikas siūlo atsakomybę už tarnybines išvykas perkelti patiems tautos išrinktiesiems ir juos į komandiruotę siunčiantiems komitetams, parlamentinėms delegacijoms bei frakcijoms.

Siūloma kitąmet užsienio komandiruotėms numatytus 3 mln. litų išdalyti 15 Seimo komitetų, 12 delegacijų ir 9 frakcijoms. Jos turėtų atskirus komandiruočių biudžetus ir patys spręstų, į kurį renginį verta vykti, o į kurį ne, kad nebūtų viršijamas numatytas pinigų limitas.

Daugiausia – 1,3 mln. litų – gautų parlamentinės delegacijos, mat būtent jų nariai dažniausiai priversti vykti į renginius užsienyje. Joms priklausantys Seimo nariai vyksta į Baltijos Asamblėjos, NATO, ESBO, Europos Tarybos ir kitų tarptautinių organizacijų, institucijų renginius.

Milijoną litų kelionėms gautų komitetai, frakcijoms tektų 180 tūkst. litų. „Manau, kad naujoji tvarka būtų geras drausminantis dalykas. Priešingu atveju komandiruočių išlaidos tik didės”, – teigė Čaplikas.

Viršytas biudžetas

Šiemet parlamentarų ir juos lydinčių Seimo kanceliarijos darbuotojų išvykos buvo numatyti beveik 3 mln. litų. Tokia suma būtų paskirstyta ir kitąmet.

Tačiau Seime puse lūpų prasitariama, kad visi šiemetiniai pinigai jau išleisti. Teigiama, kad tautos išrinktųjų pomėgis keliauti suplanuotą biudžetą viršija net šimtais tūkstančių litų.

„Pinigų kvotos labai stipriai išnaudotos, – pripažino ir Seimo vicepirmininkas, tačiau jis teigė tikslių skaičių nežinąs. – Akivaizdu, kad reikia efektyvesnio lėšų panaudojimo principo”.

Seimo valdybos narys patvirtino matąs parlamentinio turizmo apraiškų Seime, nors mano, kad jo mastas nėra itin didelis.

Parengtas projektas jau pristatytas Seimo valdybai, su juo bus supažindinti komitetų pirmininkai, frakcijų seniūnai, delegacijų vadovai. Priimti jį planuoja kitą savaitę.

Egzotiškiausios komandiruotės

* Socialdemokratė Vilija Vertelienė Prancūzijos Gvianoje domėjosi kosminės erdvės gynybos klausimais;

* Konservatorius Egidijus Vareikis lankėsi Tanzanijoje 2-ajame parlamentarų prieš korupciją forume, Mozambike – konferencijoje apie parlamentarų pastangas kovojant su AIDS ir vaikų problemomis, Kenijoje – konferencijoje demokratijos ir taikos Didžiųjų Ežerų regione klausimais;

* Konservatorė Vincė Margevičienė Pietų Afrikos Respublikoje domėjosi psichinės sveikatos ir kurtumo klausimais. Kitą kartą į šią valstybę keturi Seimo nariai komandiruoti dalyvauti konferencijoje apie Afrikos plėtrą;

* Net keturi parlamentarai komandiruoti į Maroke vykusį pasaulio parlamentarų forumą dėl būsto ir gyvenamosios vietos aplinkos;

* Trys Seimo narės buvo gavusios leidimą keliauti į Šri Lanką, kur vyko Azijos moterų parlamentarių ir ministrių konferencija;

* „Darbietis” Saulius Girdauskas Tailande dalyvavo konferencijoje „Sportas ir švietimas”;

* Vladimiras Orechovas siųstas į Serbiją ir Juodkalniją dalyvauti tarptautinėje konferencijoje „Valstybė ir Bažnyčia besikeičiančiame pasaulyje”;

* Socialliberalas Alvydas Sadeckas komandiruotas į Katarą dalyvauti NATO Parlamentinės Asamblėjos Specialiosios Viduržiemio jūros regiono grupės seminare;

* Socdemas Juozas Olekas siųstas į Omano Sultonatą, kur vyko NATO Parlamentinės Asamblėjos Politikos komiteto posėdis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.