Futbolo čempionatas – statistikos veidrodyje

Beveik septynis mėnesius – nuo balandžio 15 iki lapkričio 12 dienos – užtruko A lygos futbolo čempionatas.

Per 180 rungtynių įmuštas 491 įvartis, juos pelnė 123 žaidėjai. Čempionate rungtyniavo 274 futbolininkai, 70 iš jų buvo legionieriai.

Nuo 1990-ųjų pirmą kartą čempionatas prasidėjo šešiomis dienomis vėliau nei buvo numatyta tvarkaraštyje. Tai įvyko ne dėl politinės suirutės ar baisios stichinės nelaimės – XXI a. Lietuva neturi tinkamų aikščių žaisti ne tokiu jau ankstyvu metu, kai visoje Europoje būna pats futbolo karštymetis.

Penki žaidėjai – visuose turuose

Maloniai šį sezoną nustebino Vilniaus „Žalgiris”, iš pernykštės aštuntosios vietos pakilęs į ketvirtąją. Net trys žalgiriečiai – Igoris Morinas, Igoris Steško, Ernestas Šetkus – žaidė visas čempionato rungtynes, du pastarieji rungtyniavo nekeičiami. Nė sykio nebuvo pakeistas ir „Šiaulių” gynėjas Deividas Lunskis. Klaipėdos „Atlanto” saugas Donatas Navikas 11 rungtynių žaidė ne visą laiką, bet įmušė 7 įvarčius.

10 futbolininkų atstovavo dviem klubams. Du iš jų – legionieriai Ilgizas Fatachovas ir Maksimas Berdnikas iš „Kauno” – tradiciškai paskolinti „Šilutės” komandai.

Jau daugelį metų mažiausiai futbolininkų per sezoną atstovauja Panevėžio „Ekranui”. Kaip ir praėjusį sezoną, šiemet „Ekrane” buvo 22 žaidėjai (2004 m. – 21). Šiais metais „Ekrano” futbolininkai neatlaikė sunkios čempionų naštos, o nauji žaidėjai mažai ką tepadėjo.

Dešimčiai komandų atstovavo 274 futbolininkai, bet 24 iš jų žaidė tik po vieną mačą.

Rezultatyvumas sumažėjo

Pernai buvo įmušti 506 įvarčiai, šį sezoną – 491 (vidutiniškai per mačą – 2,73 įvarčio).

Rezultatyviausiu čempionato žaidėju tapo Vilniaus „Vėtros” puolėjas iš Ukrainos Sergejus Kuznecovas, jis pasireiškė 18 kartų. Tai net devyniais įvarčiais mažiau nei būta pernykščio atakų lyderio „Ekrano” kapitono Manto Savėno sąskaitoje. Beje, pastarasis šį sezoną varžovų vartininkus nuginklavo tik 16 kartų, pusę įvarčių pelnė mušdamas baudinius.

Po tris įvarčius pavyko įmušti tik penkiems futbolininkams.

Pirmasis balandžio 19 dieną pasireiškė „Šiaulių” legionierius Ilja Galiūza per rungtynes su Kėdainių „Nevėžiu”, kai šiauliečiai laimėjo 5:0. Kitą trejetą I.Galiūza taip pat įmušė į „Nevėžio” vartus („Šiaulių” pergalė 5:2).

Panevėžietis Vitalijus Kavaliauskas po 3 kartus nuginklavo autsaiderių „Nevėžio” (4:0) ir „Šilutės” (3:1) vartininkus. „Šilutės” futbolininkas Mindaugas Grigalevičius het-trick’ą pelnė per varžybas su „Nevėžiu” („Šilutės” pergalė 4:3).

Po tris „Kauno” futbolininkų Gvido Juškos ir brazilo Rafaelio Rodrigueso Ledesmos smūgius praleido „Šilutės” ir „Nevėžio” vartininkai, kai rezultatai buvo puikūs – atitinkamai 6:1 ir 6:2.

Teisėjai 53 kartus skyrė 11 metrų baudinius. Tačiau net vienuolika baudinių nebuvo realizuota. Įdomu, kad labiausiai pasisekė austaideriui „Nevėžiui”, nes iš aštuonių į šios komandos vartus skirtų baudinių įmušti tik penki įvarčiai. Taip pat aštuonis kartus baudiniais nubausta ir „Šilutė” – į šios komandos vartus įmušti septyni įvarčiai.

„Ekranas” mušė net 11 baudinių. Du iš dešimties M.Savėno smūgių tikslo nepasiekė. Du sykius netiksliai smūgiavo ir šiauliškis I.Galiūza.

Įdomu, kad net 13 baudinių turėjo įtakos rungtynių baigčiai: 7 kartus vienas iš varžovų laimėjo ir per šešerias buvo užfiksuotos lygiosios.

Aštuonis kartus žaidėjai pasiuntė kamuolį į savus vartus.

Rezultatų įvairovė

Šį sezoną užfiksuota 19 rezultatų variantų – lygiai tiek pat, kaip ir pernai. Vėl dominavo rezultatas 1:0 – jis užfiksuotas net 29 kartus (pernai – 27). Kitos dvikovos baigėsi taip: 2:0 – 24 kartai, 1:1 – 19, 0:0 – 17, 3:1 -15, 3:0 – 10, 4:1 – 8, 2:2, 3:2 ir 4:0 – po 6, 5:1 – 4, 4:3 ir 5:0 – po 2, 5:2, 5:3, 6:1, 6:2 ir 6:3 – po 1.

Smarkiai sumažėjo pergalių trijų ir didesniu įvarčių skirtumu. Šiemet jų buvo 34. Tai vienuolika mažiau nei pernai. Šiame sezone per 71 mačą įvarčius mušė tik viena ekipa, o 2005 metais tokių atvejų buvo net 14 daugiau. Tačiau pagausėjo lygiųjų: šiemet 42, pernai – 39.

Natūralu, kad geriau sekėsi aikščių šeimininkams, kurie iškovojo 72 pergales, svečiai – 66. Įvarčiai – 252:239. Kaip ir pernai, „Nevėžis” namų rungtynes žaidė Kaune.

Dramatiškos rungtynės

Su A lyga atsisveikinęs „Nevėžis” nemažai taškų prarado prieš pat finalinį teisėjo švilpuką.

Liepos 7 dieną „Nevėžis” Panevėžyje pergalės neteko 92-ą minutę, kai Mindaugas Gardzijauskas rezultatą išlygino. Spalio 31 d. „Nevėžiui” pergalė išslydo prieš „Vilnių” pirmąją papildomo laiko minutę. Kiek anksčiau, rugsėjo 17 d., kėdainiškius Kaune „Šilutė” nugalėjo rezultatu 4:3, nors „Nevėžis” pirmavo 3:1.

„Žalgiris” rugsėjo 24 d. Panevėžyje prieš „Ekraną” turėjo net trijų įvarčių persvarą, bet pralaimėjo 3:4. Vietos futbolininkai visus įvarčius pelnė nuo 82-os iki 93-ios minutės.

Dusyk pasisekė ir „Žalgiriui”. Paskutinę žaidimo minutę Dmitrijus Šikurinas ir I.Morinas įmušė lemtingus įvarčius, ir komanda išplėšė pergalę (3:1) prieš „Atlantą”. Per rungtynes išvykoje su „Kaunu” žalgiriečiai rezultatą (2:2) išlygino 94-ą minutę.

Per „Vilniaus” ir „Sūduvos” susitikimą spalio 18 d. buvo pelnyti 8 įvarčiai (rezultatas 5:3), o trys įkrito tarp 90 ir 92 minutės.

Įvairūs rekordai

Po metų pertraukos čempionų titulą susigrąžinęs „Kaunas” vicečempioną „Ekraną” aplenkė rekordine 21 taško persvara. 2001 metais kauniškiai prieš „sidabrą” laimėjusį „Atlantą” turėjo 17 taškų persvarą. Apskritai 7 pergalių skirtumas buvo dar ir 1963 metais, kai Panevėžio „Statyba” po pirmojo etapo varžybų lenkė Šiaulių „Statybininką”.

„Kaunas” per pastaruosius aštuonerius metus čempiono titulą iškovojo septintąjį kartą. Komandos kapitonas Tomas Kančelskis gaus jau devintą aukso medalį, nes čempionu tapo su Mažeikių ROMAR ir Šiaulių „Karedos” komandomis.

Šimto įvarčių ribą šiemet peržengė Povilas Lukšys („Ekranas”), Eimantas Poderis („Žalgiris”) ir Darius Maciulevičius („Sūduva”). Per vieną sezoną trijų šimtininkų nėra buvę.

„Nevėžis” gegužės 21 d. 2:1 nugalėjo „Šilutę” ir nutraukė savo 49-erių nelaimėtų rungtynių seriją. Tačiau antrus metus iš eilės į savus vartus praleido šimtinę (pernai 115 įvarčių).

Teisėjai ir nuobaudos

Pirmenybių kovoms vadovavo 14 teisėjų iš Kauno (4), Klaipėdos (4), Vilniaus (2), Telšių (2), Šiaulių (1), Šilutės (1).

Futbolininkams parodyta rekordiškai daug – per 600 – geltonųjų kortelių ir net 37 žaidėjai pašalinti iš aikštės. Pernai „aukščiausia bausmė” skirta 26 kartus.

Daugiausia sykių prasižengė „Šilutė” – per 70 įspėjimų, 6 pašalinimai iš aikštės. 7 kartus anksčiau laiko aikštę paliko „Atlanto” žaidėjai ir treneris Marius Poškus.

Antirekordininku tapo „Žalgirio” legionierius iš Moldovos Anatolijus Ostapas, per 13 rungtynių įspėtas 9 kartus ir kartą išvarytas iš aikštės.

Po aštuonias geltonąsias korteles prieš save išvydo „Sūduvos” futbolininkai Tomas Mikuckis ir Tomas Miklinevičius, Dejanas Miloševskis („Vėtra”) ir šilutiškis Deividas Gražys.

Rungtynių protokoluose, deja, ir šiemet gausu netikslumų. Teisėjai painioja išeinančių ir įeinančių žaidėjų skiltis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.